Nyhet

Krönika – Björn Rhodin: Skomakarens barn går i trasiga skor

Jag träffar många killar och tjejer som jobbar som fystränare, personliga tränare, naprapater, kiropraktorer, massörer och kostrådgivare och många har precis samma problem. De hinner inte med sig själva. De lägger all tid och energi på att träna och behandla andra och bortprioriterar sig själva.

Man har ont, man är stel, man vet att man borde ta en behandling hos någon för att släppa låsningen i ryggen, man väger lite för mycket eller för lite, man äter inte optimalt, man vet att man borde träna upp sin kondition, man vet att man borde styrketräna. Som skärpt kampsportstränare känner man dessutom till sina egna tekniska brister i idrotten och vet att man borde fixa till dessa för att föregå med bästa möjliga exempel.
Ändå gör man det inte, varför?
Jag önskar jag kunde ge er ett smart svar på den frågan. Ibland tror jag bara det händer utan anledning, att hjärnan helt enkelt inte orkar hålla ordning på alla de egna rutinerna. Kanske lägger man ner så mycket energi på att fixa andras problem så man inte orkar ta tag i sina egna.
Jag hörde nånstans att kockar inte är jättesugna på att laga mat när dom kommer hem efter 10 timmar i restaurangköket. Förstår dom helt klart. Man är inte alltid den skarpaste kniven i lådan efter en arbetsdag med 7-8 klienter, administration, samtal och mail.
Jag löser mina “trasiga skor” genom att köra mikropass. Små, korta och sanslöst intensiva. Ordinära träningsupplägg fungerar inte för mig. Jag måste kunna träna när det går för att få ihop det och då har jag mer ett ramverk än ett regelrätt träningsupplägg.
När jag rehabiliterar alla mina knäskador behövs däremot en annan struktur. Men den tiden är starkt prioriterad då det gör våldsamt ont i knäna om jag inte prioriterar den.
När klienter säger till mig att dom inte “hinner” stretcha, inte “har hunnit” med sina korrektiva övningar eller “hoppat över träning pga. tidsbrist” så ber dom egentligen mig om hjälp för att trixa till deras rutiner. För det är ofta så komplext att man behöver hjälp.
Men inte vi som jobbar med det.
För vi behöver ingen hjälp.
För vi är skomakarens barn och vi går i trasiga skor.
Vi säger så! Ha de gôtt änna!

Fighterpodden avsnitt 69: Karantänspodden

Kommentarer