Inför Glory World Series

Daniel Hol tar sig en närmare titt på Glory World Series. Spännande drabbningar väntar.

Glory World Series tungviktstitel match

Errol Zimmermann vs Semmy Schilt
Det är varken varierade eller vackert men otroligt effektivt. Med sina 130 kilo fördelat på gigantiska 212 centimeter har Semmy ”The Hightower” Schilt plogat ner hela Kickboxningsscenens tungviktselit med sina hårda slag och knän. Fyra World Grand Prix titlar och lika många försvar av K-1:s tungviktsbälte talar sitt tydliga språk och jätten rankas rättmätigt som nummer ett bland världens stående tungviktare. Tidens tand har dock tagit en tugga på den numera 38årige Schilt och med endast en match på nästan två år finns det frågetecken kring dagsformen.

Stilmässigt är kontrasten i det närmsta total när man tittar till motståndaren, den spektakuläre och oberäknelige Errol Zimmerman. I ett tidigt skede av sin karriär framstod Errol som enbart vild, både i och utanför ringen. Men med mognad och ambitiös träning har Zimmerman spetsat sitt game och har idag som 26åring lärt sig att kanalisera sina attacker till rätt tillfällen. De senaste sex matcherna är ett bra kvitto på detta då samtliga avslutats med knockouter. Lägg där till att det skett mot välkända namn som Leko, Le Banner och Verhoeven så förstår man snabbt att Errol är i toppform.

Matchen avser Glorys tungvikts titel men inofficiellt avser den något ännu större, nämligen vem som är dagens främste tungviktare. Vinnaren av denna duell kommer att betraktas som viktklassens herre på täppan, Schilt har varit det i flera år, men den entusiastiske Errol har en formkurva som skvallrar om ett möjligt tronskifte.

Glory World Series Superfights

Gökhan Saki vs Carter Williams

För ett decennium sedan sågs Carter Williams som en av Amerikas största tungviktstalanger inom Kickboxning. Profetian höll i knappt fyra år sedan rasade allt och följdes av sex blytunga jordsnurr i och utanför ringen. En tid som har förändrat amerikanen Carter Williams på många vis, men en sak är ännu den samma. Han kan fortfarande knocka sin motståndare med ett enda välriktat slag. Och det är tur för honom, för utan den kapaciteten skulle Williams inte ha mycket att sätta emot den turkiske holländaren Gökhan Saki.

Med meriter från K-1 finaler, internationella mästerskapstitlar och ett köttberg av besegrade toppnamn är Golden Glory fajtern Gökhan Saki en av världens främsta tungviktare. Snabbhet, precision samt en stor portion jävlar anamma personifierar ”The Rebell” i ringen som med dessa egenskaper även blivit en stor publikfavorit med åren.

Rent krasst ska Williams vara en enkel munsbit för den suveräne Saki och går matchen tiden ut ska det inte finnas en chans på planeten att amerikanen vinner. Dessa förutsättningar känner dock såklart båda två till vilket lär innebära att Williams kommer att komma ut svingande och sökandes efter en träff som avslutar allt i förtid. Succé eller omvänd effekt återstår att se men oavsett lär det bli bra drag.

Alex Harris vs Nieky Holzken

Göteborgaren Alex Harris stod för en av fjolårets största skrällar när han körde över den Japanska K-1 Max stjärnan Yoshiro Sato. En prestation som gav ett snabbt eko och bokningar till stora matcher har kommit som en följd av detta. I april deltog Harris på en gala i Frankrike där han återigen stod för en imponerade insats när hemma fajtern, Aiello Batonon besegrades och Harris blev därmed professionell världsmästare i -76kg. Knappt har den heta framgången hunnit svalna innan Harris nu ger sig i kast med nästa stora utmaning. En match mot en holländare som har goda minnen av att möta svenskar i Sverige.

Nickey ”The Natruall” Holzken är ett superproffs, både i och utanför ringen. Redan 2006 besökte han Stockholm och visade hur väl han trivdes genom att slå ut tre svenskar på en och samma kväll. Efter detta har den mycket populäre och hårt tränande Holzken tävlat med framgång på dem största galorna i Japan och Europa. Listan över besegrade stjärnor är lång och Nickey har med sin nästintill kompletta teknik vunnit tjugo av sina tjugotre senaste matcher.

När Alex Harris besegrade Japanen Sato gjorde han det som en okänd underdog, den fördelen kommer han aldrig att ha igen. Holzken kommer att vara påläst kring Alex styrkor och svagheter, han kommer att ha en väl utarbetad strategi och han kommer inte att underskatta den nytända svenska stjärnan. Det som återstår att se är om det spelar någon roll när Alex sätter fart med sina hårda slagserier uppbackad av oklanderlig kondition.

FIRST 16 elimineringsmatcher

Dzhabar Askerov vs Robin Van Roosmalen

Den mångkulturelle ryssen Dzhabar Askerov har bultat på motståndare titt som tätt de senaste fem-sex åren och har under resans gång utvecklats till en smått kultförklarad ikon bland fansen. Mycket av Askerov`s framgång hos publiken ligger i hans fajtingstil som inte är någon svårlöst rubisk kub. Han går konstant framåt med hårda krokar, låga sparkar och inställningen att riktiga män inte viker sig för smärta. Det är enkelspårigt och primitivt men samtidigt mycket underhållande. 


Något mer taktiskt finurlig är Gloden Glorys senaste stjärnskott, Robin Van Roosmalen. Förra året vann han en stor 8-manna turnering i Holland där han bland annat överlistade och knockade världsstjärnan Arthur Kyshenko. Robin`s kompakta stil med blixtrande fart och kraft jämförs flitigt av de insatta med en annan framgångsrik holländares, nämligen, Ramon Dekker. Och visst finns det många likheter dem emellan även om unge Roosmalen fortfarande har en bit kvar till legenden Dekker`s storhet. Det är framförallt den solida boxningen som har banat väg i Roosmalens framfart men han ruvar även på stenhårda sparkar som gärna placeras över låren på sin motståndare.

Gemensamt för de bägge i denna match är åsikten att knockoutvinster är mycket mer värda än poängsegrar. Lägg till högt tempo, vinnarskallar och gott självförtroende så har man en tydlig fingervisning om vilken riktning denna fajt lär ta.

Fabio Pinca vs Giorgio Petrosyan

En förlust på sex år, en förlust på 75 matcher, en överlägsen Giorgio Petrosyan. Kampsportsunderbarnet från Armenien som bland annat bärgat dubbla K-1 Max titlar kallas ”The Doctor” för sin otroliga precision med knivskarpa tekniker. Att denne Petrosyan därtill har ett av branschens bästa försvar i kombination med en gudabenådad timing gör honom knappast sämre. Han anses vara i det närmaste oslagbar och bär således ett stort favoritskap att bli den slutgiltiga segraren av denna turnering.

Den Thaiboxande fransmannen Fabio Pinca kunde därmed knappast ha fått ett svårare utgångsläge. Men med gedigen erfarenhet och resliga framgångar från de största arenorna i Thailand är Pinca långt från avskriven på förhand. Rutin från stora matcher har han sen gammalt och med bland annat en vinst över den legendariske thailändaren Saenchai Sor Kingstar har Pinca redan bevisat att han kan besegra de absolut bästa.

Pinca och Petrosyan har mötts en gång tidigare och det var i begynnelsen av bägges karriärer. Den matchen blev en dramatisk uppgörelse över fem ronder där Petrosyan slutligen vann på poäng. Mycket har hänt sedan dess och bägge har gjort sig stora namn men på helt olika arenor. Nu möts dem igen och insatsen har aldrig varit större då en vinst inte enbart tar segraren närmare 300 000 Dollar utan även skickar tydliga signaler om vem som faktiskt lär vinna dem. Räkna med att det blir en högklassig strid där de som uppskattar teknisk perfektion har all anledning att hålla ögonen klistrade mot ringen.

Mohamed El Mir vs Albert Kraus

Mohamed El Mir är en av Skandinaviens mest rutinerade fajters med hundratalet matcher i bagaget. Tre år i rad vann han de danska mästerskapen i såväl Kick- som Thaiboxning och internationellt har han bärgat både Nordiska och Europeiska titlar. Han är en fajter som är en mardröm att möta om man som motståndare vill lägga upp en taktik i förväg. Anledningen är att El Mir är extremt aktiv i ringen, konstant i rörelse och fullkomligt oberäknelig i sina attacker. Hur mycket som är intränat och vart det övergår till impuls är svårt att säga men dansken gör det bra även om det ibland kan framstå som totalt okontrollerat.

Den första stora K-1 Max finalen hölls i Nippon Budokan arena år 2002. Segraren vid den galan blev den 21årige holländare Albert Kraus som trumfade samtliga motståndare med sin fantastiska boxning. Tio år senare rankas han fortfarande som en av världens främsta trots att framgången från 2002 aldrig upprepats igen. Orsaken är just slagstyrkan som Kraus besitter och den motståndare som inte håller handskarna uppe och hakan nere hamnar ofta snabbt utslagen på mattan. Tidigare opponenter som fått erfara just detta är bland annat, Andy Souwer, Mike Zambidis och svenske Osvaldo Palma.

För Kraus kan denna tävling mycket väl vara sista chansen att återigen vinna något riktigt stort innan karriären är över. För El Mir är detta första chansen att vinna något riktigt stort överhuvudtaget. Det är två olika sporrar men likväl jämbördiga skäl till att ge allt i ringen. Kraus ses rättmätigt som favorit inför drabbningen men med danskens oberäkneliga och aviga stil finns det ingen anledning att ta ut något i förskott.

Maxim Vorovski (*** Warren Stevelsmans ny motståndare***) vs Sanny Dahlbeck

Blott 21år ung har det svenska hoppet i denna tävling, Sanny Dahlbeck, redan nått stora framgångar. Ett flertal svenska, nordiska och VM- medaljer finns hemma i samlingen och därtill ett vackert WMC-bälte. Med sin karismatiska och ”kaxigt ödmjuka” personlighet i kombination med brutal talang och fräcka tekniker har Sanny charmat sig rakt in i hjärtat på tusentals svenskar. Totalt har det blivit 29 matcher, 24 av dessa har Sanny segrat i och hela 13 av dem via avslut i förtid. Det är ett mycket imponerade facit som ger förhoppningar om ytterligare framgångar, men motståndet har sällan, om någonsin, varit så tufft som nu.

I den andra ringhörnan återfinns den estländske tuffingen Maxim Vorovski. Max har ett record som är snarlikt Sanny`s med nitton vinster, två förluster, en oavgjort och tio knockout segrar. Dock har estländaren försprång vad det avser internationell erfarenhet av detta slag med tidigare duster mot First 16 kollegorna Dzhabar Askerov och Robin Van Roosmalen. Matcher där han förlorat med hedern i behåll och samtidigt påvisat att han är ett namn för framtiden. Tekniskt sett är Maxim inte fulländad men han väger upp för det med ren råstyrka och en vinnarskalle av granit. Detta sammantaget samt hans påtagliga krigarinstinkt gör honom till en mycket farlig och svårslagen motståndare.

Matchningen är på pappret en helt öppen historia där fördelar kan ges åt bägge håll. Sanny har en bred teknisk arsenal av sparkar, slag och knän, men Maxim har en fysik som tillåter honom att bli träffad rejält utan att påverkas. Omvänt har estländaren riktigt tunga händer och kan när som helst avlossa serier av slag som är svåra att upptäcka i förväg. Max har dessutom väldigt bra räckvidd med sina träffsäkra knän och som redan nämnts, rutin från matcher på denna nivå. Den som vinner kommer att ta karriärens största och hittills viktigaste seger och inleda en resa mot elitens finrum. Tveklöst är att de båda unga och lovande kämparna kommer att ge allt i denna match och dramatiken i ringen lär inte lämna någon oberörd.

Shemsi Beqiri vs Yoshiro Sato

På hög, men inte allra högsta nivå har den på många vis attraktive Schweizaren Shemsi Begiri imponerat stort. Med sin mycket tekniska stil och slående fysik har han erövrat dryga dussintalet titlar på galor runt om i Europa vilket inkluderar fem världsmästarbälten. Precis som många andra deltagare på First 16 är Beqiri mycket skicklig och aktiv med sina händer, men han besitter även en uppsjö av iögonfallande sparkar som ofta är av den snurrande varianten. Mot de bästa namnen i branschen har Schweizaren tidigare visat sig duglig men ändock fallit kort vilket även hindrat honom från att än så länge etablera sig bland de allra största.

Japanen Yoshiro Sato är sedan flera år ansedd som en internationell stjärna med segrar över och matcher mot de mest fruktade namnen på de största arenorna. Två vunna K-1 Max turneringar och en hedrande andraplats på K-1 Max finalen 2010 är hans främsta meriter på ett CV som innehåller ytterligare fem titlar. Ringnamnet ”oändliga prickskytten” stämmer väl överens med den långe Japanens fajtingstil som ofta avser snabba kontringsattacker från distans. Efter att ha åkt på en rejäl kalldusch mot Svenske Alex Harris på Hovet förra året har Sato repat nytt mod och vann sin senaste match mot den mycket kompetente världsmästaren Fadi Merza.

Det är två helt olika personer med två helt olika stilar som ställs mot varandra i den här tävlingsomgången. Räckvidd, kyla och internationell erfarenhet tillfaller med fördel för Sato medan aspekterna krigarinstinkt, fart och variation hamnar hos Beqiri. Dom har mötts vid ett tidigare tillfälle i en match som blev en otroligt jämn tillställning där Japanen Sato vann ett delat domslut efter tre knallhårda ronder. Det är därmed en sådan typ av matchning där det enda man vet på förhand är att man inte har en aning om hur det kommer att sluta.

Michael Corley vs Ky Hollenbeck

Glory World Series har som målsättning att etablera sig globalt, USA är en stor potentiell marknad och därav vill man självklart ha med amerikanska fajters i tävlingen. Genom att sätta två jänkare mot varandra i utslagsrundan har man även, redan nu, säkrat en amerikan till den slutgiltiga finalen. Michael Corly från USA lär vara mycket glad över detta då han troligen inte fått denna chans annars. Med 27-10 i record är han nämligen en riktigt högoddsare i tävlingen med främsta merit att han gått jämt mot ringräven Marco Pique. Corly är dock ingen dålig fajter och med rutin från såväl Kick som Thai boxningsringar har han goda förutsättningar att skrälla om motståndaren underskattar honom.

Aktivt tävlandes inom både Kick- Thaiboxning och MMA har den mycket ambitiöse Ky Hollenbeck raskt stigit i anseende under de senaste åren. Inlåst i en bur tillhörande MMA arrangören Cage Combat har amerikanen skaffat sig ett MMA record på 5-1 där samtliga vinster kommit via avslut. Även i Kick och Thai boxningsringar har framgångarna avlöst varandra och titlar som WBC:s och WKC:s världsmästarbälten pryder hans midja. Med en stil som enklast beskrivs som ”stuttsig” och oberäknelig utmanar Ky konstant sin motståndare och spektakulära avslut är något som han har en förkärlek till.

Med sin överträffande rutin och stabilare form förväntas Ky Hollenbeck relativt enkelt kunna ta sig vidare till finalturneringen. Den något längre Michael Corley kommer att slå ur kraftigt underläge men kanske är det precis vad som passar honom bäst. Matchen lär oavsett inte gå tiden ut och för den som uppskattar oväntade tekniker bör Ky Hollenbeck snabbt bli en favorit.

Tim Thomas vs Dennis Schneidmiller

Rappaste händerna på hela galan tillhör 168 centimeters Tysken, Dennis Schneidmiller. Med ordentlig vana från stora tävlingar som K-1 Max, S-CUP och M-1 har den kompakta boxaren samlat på sig ett redigt record med hela 66 vinster mot bra motstånd. Dock har det allt som oftast tagit stopp när han har mött de allra största namnen vilket har begränsat Dennis etablissemang som ett toppnamn själv. Förklaringen tillika Akilleshälen för den kvicke tysken är att han ofta förlitar sig för mycket på sina slag och därmed låter sina sparkar fungera mest som kuriosa, något som ställer till det när han möter tekniskt skickliga motståndare.

Löd i nävarna har även den rutinerade britten Tim Thomas. Som ersättare till Kinesen Tie Yinghua (som inte fick något Visum i tid) har han med kort varsel accepterat denna match, en chans som flera hundra andra fajters önskade att få. Thomas har som främsta merit ISKA:s världsmästare titel i Thaiboxning och är ansedd som en av Storbritanniens absolut bästa Thaiboxare. Drygt hälften av hans femtio vinster har kommit via knockout vilket gör hans smeknamn TNT rättvisa.

Att vara den kortare fajtern är ingen ny situation för Schneidmiller, han brukar vara det och är det även denna gång med en knapp decimeter. Vanligtvis jobbar han sig in nära sin motståndare och avlossar snabba slagserier, ett recept som fungerat mot många men inte alla. Engelsmannen från Bedford vet vad som väntar och lär vilja hålla tyskens farliga händer på en behaglig distans. Lyckas han inte med det så kommer det att blixtra i ringen och någon lär få ta sig en tupplur.

Davit Kitra vs Kem Sitsongpeenong (Davit Kitra esätter Cosmo i denna match)

Kem Sitsongpeenong (fd. Fairtex) är en produkt av en livstids träning och dedikation. Med elva titlar de senaste fem åren och vinster på flera av de mest prestigefyllda turneringarna i sitt hemland rankas thailändaren som en av världens absolut bästa Thaiboxare. Det råder därmed ingen tvekan om att han är en mycket kompetent fajter, men det alla insatta frågar sig är om Kem kan acklimatisera sig till Glory World Series regelverk. De armbågstekniker som Kem är så skicklig med får han inte använda sig av och likaså är clinchen kraftigt begränsad. Tempot kommer att vara högre än vad Thailändaren är van vid och dessutom är han en av de viktmässigt lättaste deltagarna i hela tävlingen.

DAVIT KIRIA
GEORGIA
HEIGHT: 170 CM
WEIGHT: 70 KG
RECORD: 19-1-0
TITLES
2009 Kyokushinki Karate Kamakura European Champ
MMA superfights

Ilir Latifi Vs Tony Lopez

Lyftkranen Ilir Latifi från Malmö är tillbaka i Sverige efter en sejour fylld av träning och matchande i USA. Sist man hade nöjet att se honom på hemmaplan var i den fängslande duellen mot den storligen meriterade japanen Tatsuya Mizuno på Rumble Of The Kings gala anno 2009. En fajt där Ilir förlorade matchen men vann publikens gunst och beundran med sina otroliga kämparvilja och aggressivitet. Som flerfaldig svenskmästare i brottning är det ingen större förvåning att Ilirs främsta styrkor återfinns nära inpå sin motståndare, men han har även duktigt löd i nävarna och har visat förr att han gärna ger sig in i hårresande slagväxlingar med dem.

Från andra sidan Atlanten kommer den nästan två meter långe och flerfaldige tungviktsmästaren Tony ”Kryptonite” Lopez. Av totalt 39 matcher har 31 slutat med vinst och att endast tre av dessa segrar kommit via domslut talar sitt tydliga språk vad det avser effektivitet i ringen. Därtill är ”Kryptonite” en av väldigt få utövare som varit mästare i flera olika organisationer och viktklasser under samma tidsperiod. Tony är med allt detta mycket rutinerad och på frågan vad som fortfarande får denna 38årige avslutare att fortsätta tävla svarande han nyligen, ”Jag gillar att spöa folk och skicka dem till sjukhuset”. En inte direkt ödmjuk inställning men mycket troligt ett helt ärligt svar.

Latifi är ett par nummer mindre vad det avser längd och erfarenhet men mycket större vad det gäller snabbhet och kondition. En troligt matchbild sett till detta och respektive fajters förmåga är att det kommer att smälla hårt många gånger om och fajten har få förutsättningar för att gå tiden ut.

Barjamaj Dritan Vs Jason Jones

Hårdingen Barjamaj Dritan tar gärna ett par smällar bara för att få ge tillbaka en själv. Ett taktiskt upplägg som inte alltid är perfekt men underhållningsvärdet är högt. Med ett record som lyder 7-2 där samtliga matcher avslutats via knockout eller submission har han visat att ringnamnet ”Furious” inte är något som är påhittat för att väcka uppmärksamhet, utan snarare en mycket passande beskrivning för hur han ter sig i ringen. Med segrar i sina sex senaste matcher lär tilltron på hans egna kapacitet dessutom vara skyhög vilket bäddar för fortsatt offensiv mentalitet i ringen.

Med en framgångsrik Judokarriär i ryggsäcken sadlade holländaren Jason Jones om till MMA fajter. Debuten år 2004 på galan Cage Warriors Challange blev en drömstart för Jones som besegrade sin motståndare redan efter 21 sekunder. Sedan dess har han tävlat aktivt över stora delar av världen på större och mindre events och samlat ihop ett record på 17-9. Jason gillar att gå ut hårt och gör det ofta med slag och flygande knän. En fajtingstil som genererat knockouter för och mot den slagvillige holländaren.

Det krävs ingen högteknologisk jätteanalys för att komma till slutsatsen att det torde smälla ordentligt även i denna match. Sannolikt tar det slut redan i första ronden och borde där med, som första match på galan, fungera som en utmärkt uppvärmare för alla förväntansfulla åskådare på läktaren.

Missa inte chansen att bevittna denna praktfulla gala i Stockholm den 26 maj då det är högst troligt att ett matchkort som detta inte lär dyka upp i Sverige igen på väldigt många år. Se Sanny Dahlbeck kämpa mot sin svåraste motståndare hittills i hopp om att ta karriärens viktigaste seger och närma sig de 300 000 Dollar som finns i potten. Bevittna Alex Harris kamp mot svenskkrossaren Nickey Holzken och var vittne till årets största titelmatch i ståendetungvikt då Errol Zimmerman brakar ihop med Semmy Schilt. Allt detta och mycket mycket mer på Glory World Series den 26 maj 2012 på Annexet.

Biljetter köps via www.ticnet.se eller ring 077-131-00-00



Text: Daniel Hol

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer