Ida Hansson slutar tävla

INTERVJU. Sveriges kanske mest framgångsrika grappler, Ida Hansson, har bestämt sig för att lägga ner elitsatsningen. Läkarstudierna tar helt enkelt för mycket tid. ”Jag måste tänka på vad det är som betalar hyran”, säger hon.

– Jag är jättenöjd med förra året, det var ett kanonår, säger Ida Hansson om sitt historiska fjolår.

Under 2011 tog Ida Hansson bland annat dubbla guld på de brasilianska mästerskapen, VM-silver och brons i ADCC. Framgångarna resulterade förutom i ett svart bälte även i en nominering till Årets kampsportare på Kampsportsgalan.

En bidragande orsak till resultaten var att hon lämnade Köpenhamn, där hon läser till läkare, och tog ett studieuppehåll för att tillbringade fyra månader i Brasilien för att satsa på heltid.

– Jag får bra träning även här i Danmark men där kunde man träna med bra människor flera gånger om dagen, det var den stora skillnaden, säger hon om den erfarenheten.

Med VM-silvret från Los Angeles blev Ida Hansson även historisk då ingen svensk tagit medalj i den tuffaste klassen på ett världsmästerskap.

– Jag är otroligt nöjd med att ha kommit så långt. Även om finalen inte riktigt blev som jag hade planerat då Hannette Staack vann på ett flygande armlås. Men hon har vunnit jag vet inte hur många VM och är bättre än vad jag är.

Vilken medalj är du mest stolt över?

– Mitt brons i ADCC. Det är inte vem som helst som får ställa upp där utan man måste kvalificera sig eller få ett wild card som jag fick. Det finns de som tränar hela livet utan att ta sig till ADCC och jag tog medalj.

Ingen svensk har tidigare tagit medalj i ADCC och Ida Hansson gjorde det i klassen över 60 kilo trots att hon endast väger 66 kilo och fick möta motståndare med mer än 30 kilos viktövertag.

– Jag visste att jag hade chans att ta medalj om det gick riktigt bra och det lyckades jag med.

Hon tycker också att framgångar i ADCC borde få mer uppmärksamhet.

– Det är nästan inga svenskar som ens tar sig dit. Utan att ta något ifrån deras prestationer känns det konstigt att medaljer på FILA-VM får så stor uppmärksamhet när de inte ens kvalificerat sig till ADCC.

Varför väljer du nu att sluta tävla?

– Det har inte varit ett lätt beslut men jag har tänkt på det under en lång tid. Mina läkarstudier är nästan mer än heltid som det är och dessutom arbetar jag extra som läkarsekreterare. Utöver det ska jag hinna med min elitsatsning.

Ida Hansson har också känt av att det tuffa schemat har tagit ut sin rätt rent fysiskt med trötthet och orkeslöshet som följd. Dessutom finns det ekonomiska motiv till beslutet att sluta tävla.

– Jag måste tänka på vad det är som betalar hyran. Min idrott är inte något jag kommer att kunna tjäna pengar på. För mig är sporten min hobby, att jag har kommit så här långt är fantastiskt.

Och att fortsätta prioritera annat än studierna är inte aktuellt. Om ett år blir Ida Hansson färdig läkare.

– Jag kan inte bara satsa på att få godkänt, jag vill bli en bra läkare och skolan tar mer tid nu på slutet.

Det handlar inte om att du också är mätt efter alla prestationer?

– Det tycker jag inte, det finns saker jag inte vunnit. Men jag har andra mål i livet som jag vill satsa på också.

Att sluta träna helt är dock inget alternativ.

– Jag har just opererat knät men innan dess tränade jag nästan lika mycket som jag gjorde tidigare. Men nu tränar jag för att det är roligt. Sedan är det inte omöjligt att jag en dag känner att jag vill tävla igen, säger Ida Hansson.



INTERVJU. Sveriges kanske mest framgångsrika grappler, Ida Hansson, har bestämt sig för att lägga ner elitsatsningen. Läkarstudierna tar helt enkelt för mycket tid. ”Jag måste tänka på vad det är som betalar hyran", säger hon.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer