En ny vår för Eddy Bengtsson

INTERVJU. Han har blivit 45 kilo lättare och känner sig bättre än på länge. I år ska Eddy Bengtsson lyckas både i buren och på brottarmattan.

År 2007 lämnade Eddy Bengtsson brottningen som en besviken man. Istället blev det MMA men nu är han återigen aktuell som landslagsman i brottning. Närmast är det dock MMA som gäller på Cage Warriors 45 på lördag i London.
– Förberedelserna har gått fantastiskt, det är mycket lättare när jag inte väger lika mycket, säger Eddy Bengtsson om den kommande matchen.
Motståndare i helgen blir britten Dave Keeley som är en bra bit över två meter lång.
Vinner Eddy Bengtsson tar han sin andra raka seger sedan den omtalade förlusten mot stjärnan Aleksander Emelianenko i Ryssland för två år sedan.
– Det blev för stort för mig att möta någon som honom. Det var en total genomklappning, jag ville inte vara där. Jag var alldeles för ny. Jag tycker fortfarande att jag är ny men jag har lite mer erfarenhet, säger han om de minnena.
Trots den bittra upplevelsen säger Eddy Bengtsson att han har MMA-träningen att tacka för mycket.
– Jag gått igenom fruktansvärt mycket under de senaste åren. Både sportsligt och på ett personligt plan med skilsmässa och vårdnadstvist. Men i hela den här soppan har MMA-träningen varit viktig. Nu har jag bra ordning på livet och det är mycket tack vare idrotten.
Ändrade livsstil
Eddy Bengsson kommer till helgens match lättare än på många år. Totalt har han tappat närmare 45 kilo sedan i somras och väger nu runt 120 kilo.
– Det har varit tufft att ta sig hit. Det har varit pulverdiet och massvis med råggröt, fruktansvärt helt enkelt. Jag rekommenderar inte någon att göra samma sak, säger han.
Det som till slut fick honom att bestämma sig var tiden i tv-serien Superstars förra året.
– Jag kände att jag inte kunde prestera. Brottas kan jag göra på rutin men där blev jag helt förstörd av att springa 100 meter och jag fick spö av gamla gubbar. När jag sedan såg mig själv på tv fick jag nog.
Förutom en ny kost har han tränat stenhårt. Bland annat genom powerwalks på 90 minuter varje dag efter jobbet.
– Jag vägde mig ingenting under tiden. När jag till sist ställde mig på vågen visade den 118 kilo och jag trodde inte mina ögon. Jag fick väga mig fem eller sex gånger innan jag trodde vad jag såg, säger han.
Comeback som brottare
Något som också är nytt är att Eddy Bengtsson i höstas gjorde comeback som brottare. Facit efter fyra tävlingar är fyra guld och det har gjort att han blivit uttagen i truppen till EM i Serbien i början av mars.
– Det är fantastiskt roligt. Först är det en veckas träningsläger i Ljungbyhed med start på måndag. Första målet är att klara det. Det kommer att bli riktigt tufft men håller kroppen och jag känner mig sugen kör jag EM. Men håller kroppen inte har jag inget där att göra, säger Eddy Bengtsson.
Eddy Bengtsson tycker också att han har blivit en bättre brottare genom sin MMA-träning.
– Jag har fått mer känsla. Det kanske hänger lite ihop med åldern också men jag kan avväga mer och kör inte på som en idiot hela tiden länge.
Han erkänner också att möjligheten att ta sig till ännu ett OS till är lockande men tar inte ut något i förskott.
– Om jag tar en EM-medalj vill jag självklart tävla på OS igen, men det är inget man bara gör. För OS krävs det även massa sponsorer, det finns inga pengar i brottningen. Det är ingen långsiktig satsning, brottningen fortsätter jag som längst med året ut. Det sliter för mycket på kroppen, säger han.
Sonen viktigast
I maj är Eddy Bengtsson bokad för ännu en match i The Zone FC. Kombinerat med det ska han driva det hälsocenter han nyligen köpt i Göteborg. Dessutom ska han hinna vara en närvarande pappa till sin son.
– Min son kommer alltid i första hand. Tävlar gör jag så länge jag tycker det är skoj. Jag måste brinna för det jag gör, annars får det vara. Förhoppningen på sikt är att kunna leva på mitt gym, säger han.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer