Titelmatcher klara för Unbreakable

The Zone bjuder på ytterligare två titelmatcher på Unbreakable den 7 maj. Den obesegrade welterviktsmästaren Besam Yousef går titelförsvar mot Jason Ponet. Det står även klart att Victor Chengs match mot Eric Cebarec blir en titelmatch i den vakanta mellanviktstiteln. Läs mer om matcherna och pre fight intervjuer med Besam och Victor här.

Victor Cheng vs Eric Cebarec – titelmatch i mellanvikt

Victor Chengs match på Unbreakable blir en titelmatch i -84 kg. Då Zone-mästaren August Wallén fått dra sig tillbaka på grund av skada blev titeln vakant och nu meddelar Zone-crewet att Victor Cheng och Eric Cebarec får chans på bältet. Cebarec håller sig med ett record på 8-4, som bl a innehåller en vinst på submission mot UFC-fighters Sean Salmon, att mäta med Chengs record på 6-1, varav fem i Zone-buren. Läs mer om Chengs förberedelser i denna pre fight intervju.

Victor Cheng har inte bara ett charmerande leende och en ödmjuk inställning till sporten. Han har även ett driv om att bli bäst i sin sport och målet som hägrar är givetvis ett kontrakt i UFC. Han radar upp segrar men nöjer sig inte, utan tränar ständigt på att bli bättre och täppa till sina luckor. Han har 6-1 i fight record, mot allt tuffare motstånd. I sin första match på The Zone dominerade Cheng sin motståndare i det stående gamet. Allt eftersom har Chengs varit starkare i clinch och nedtagningar. Avsluten kommer ofta på marken, men Cheng har ett och annat i rockärmen som vi inte kan avslöja här. Han vill visa att han är en komplett fighter. Nedan följer en intervju med Cheng inför hans kommande uppdrag på The Zone FC – Unbreakable.


Du tävlar flitigt i MMA, SW och BJJ. Nu senast blev det vinst på Gameness.
Vad är tanken bakom att tävla i olika discipliner?
– Jag tävlar så mycket jag kan. Anledningen varför, är dels för att det är roligt men också för att utvecklas. Tanken är att BJJ, SW och boxning ska vara mina delmål inför kommande pro matcher, vilket är mitt slutmål för en tävlings period. Jag har utvecklats mycket den senaste tid och det är tack vare mina Instruktörer August, Marcelo och Reza. Dom ger ett fantastiskt stöd och varje träning gör dom mig till en bättre fighter.

Du skriver i din blogg om topprestation och rädsla och ångest inför matcherna?
Vilka ingredienser är viktiga för dig att du ska må bra inför match?
– Jag startade upp min blogg, www.victorcheng.se för två veckor sen. Jag började skriva om psykiska påfrestningar och kommer fortsätta med tekniska och fysiska förberedelser allteftersom. Men trygghet för mig är den viktigaste ingrediensen för att jag ska må bra. Jag har en fantastisk familj, blivande fru och ett fantastiskt Team Gladius MMA som stöttar mig och ger mig så mycket trygghet. MMA kan vara en ensam idrott och att känna trygghet i en pressad situation är en stor ”nyckel” för mig.

Hur stor betydelse har inställning och ett starkt psyke anser du?
– Det gör en topprestation skulle jag vilja påstå. I en match så kan man, väldigt sällan vinna en match på enbart teknik och talang. Vi som pro fighters måste leverera för att vinna. Min match mot Daniel Engström så höll jag på att förlora. Jag gjorde ett teknisk fel som kostade ett knä i ansiktet, så att jag höll på mattan halvt knockad. Inte en sekund under matchen tänkte jag på förlust. Det enda som fanns i mitt huvud var att vinna matchen, vilket jag gjorde.

Hur övervinner man sina rädslor över att förlora?
– Alla människor har nog sina egna sätt. Jag fortsätter tills jag inte är rädd längre och därefter avgör jag om jag vill fortsätta. När jag va 16 år så tävlade jag SM i gymnastik. På uppvärmningen tog jag sats, springer till trampetten, hoppar och landar på huvudet. Jag kom upp ca 4 m upp i luften och sen rakt ner på huvudet. Som tur va, laddade jag på en tjockmatta. Det va väldigt nära att det slutade riktigt illa med bruten nacke. Efter SM så hade jag ingen ambition av att träna gymnastik. Pulsen steg upp till max och jag va rädd för att dö varje gång jag hoppade på en trampett. När jag ville sluta så tror jag min pappa sa något i stilen – Jag ser att du är rädd men fortsätt tills du inte är rädd längre.

Vad är värst, att göra en bra insats och förlora eller att vinna och göra en dålig insats?
– Riktigt svår fråga och vet inte om det finns något bra svar. Jag brukar säga att det inte finns något värre än att förlora. Vinner man på en dålig insats så vann man iallafall matchen och kan förbättra sin prestation till nästa match. I längden är det faktiskt inte så många som kommer ihåg gamla matcher. Winning is everything ;).

Vad betyder publiken och fansen för en fighter?
– För mig betyder det jätte mycket. Tror inte att människor förstår hur mycket det faktiskt betyder. Jag som idrottsman försöker alltid hålla mig på ”jorden” och vara väldigt ödmjuk. Vill aldrig påstå att jag är bättre än någon annan. Men när jag står i buren så är det min chans att visa vad jag går för och för den anledningen betyder det jättemycket att fans vill komma och kolla.

Vad gör du för att utveckla ditt game?
– Jag tränar, tränar och tränar. Jag har bra instruktörer som hjälper mig varje dag. Jag tränar mina svagheter till mina starta sidor. Det handlar om att bli så bra jag kan bli.

Du tillhör toppskiktet i mellanvikt i MMA i Sverige, vad är dina långsiktiga mål?
– Mitt långsiktiga mål är att bli så bra jag kan bli. Jag vill utvecklas till en världsklass fighter och göra mig ett namn i UFC. Resan är lång men jag njuter varje dag.

Har du någon drömmotståndare som du hade velat möta?
– Jag har ingen drömmotståndare. Personligen finns det dock en del fighters som jag skulle vilja dela bur med hahaha. Förhoppningsvis blir det så i framtiden. Ingen nämnd ingen glömd.

Följer du den internationella MMA-scenen och hur ser du på utvecklingen för MMA internationellt?
– Jag följer vad som händer med ett halvt öga. Sen har jag en styvson på 11 år som har koll på allt inom MMA. Tycker att det är en fantastisk utveckling och det känns fantastiskt att få vara med på ett litet hörn.

Vilka sponsorer stöttar dig i din satsning?
– Kenka, Fightline, Möbelteknik, Slimfood, NWB Sport. Oskars, Webish.se, CPG och MMA Warehouse. Mina Sponsorer betyder jätte mycket för mig. Hade de inte varit för dom så hade jag verkligen inte kunnat träna så mycket som jag gör. Stort tack till er alla!

Hur ser det ut fram till The Zone FC Unbreakable den 7 maj?
– Jag har en hel del planer fram till 7 maj och även lite hemlisar. Det kommer bli en väldigt mycket träning och jag ser verkligen fram emot vår uppladdning inför The Zone.

Victor Chengs highlight:

Yousef
vs Ponet – titelmatch i weltervikt

Jason Ponet från Team Pythagore kommer att göra upp med Besam Yousef om
welterviktstiteln på The Zone FC Unbreakable. Ponet är en fighter på väg upp
med tre raka vinster och han möter den obesegrade titelhållaren Yousef i buren
om bältet den 7 maj. Läs mer om matchförberedelserna i en pre fight intervju
med Yousef.

Besam Yousef från Gladius MMA går för fullt inför titelförsvar på The Zone FC Unbreakable. Läs mer om hur han förbereder sig inför den viktiga matchen. Yousef är just nu 5-0 och att utöka segersviten till sex raka och vara obesegrad ett tag till är troligen något som kliar i fingrarna.

Det var ett år sedan du tävlade sist. Varför har du inte tävlat fler gånger under året?
– Det har varit mycket jobb, jag hade precis flyttat och fått nytt jobb. Det var således svårt att hinna med träningen i höstas. Nu sist fick jag ställa in på grund av lunginflammation som inte ville släppa. Jag fick äta penicillin, men jag blev sjuk igen efter det. Så det fanns inte en chans att gå match.

Är du helt återställd idag?
– Det känns så. Jag har förstått att det är jävligt allvarligt med lunginflammation. Flåset har fått lida som inte är lika bra. Men det går bra ändå!

Vad gör du för att träna upp din kondition?
– När det är varmare så blir det löpning. Jag går ut och tar en runda i löpspåret på ca 5 km. Samt att jag springer backe en gång i veckan. Det är ett nödvändigt ont, men det känns skönt, jag tycker om det!

Varför backträning?
– Det känns bra! Man blir explosiv, man tränar upp sin mjölksyratröskel och det är bra för konditionen!

Är det framförallt fristilsbrottning och vilka moment har du direkt nytta av i din MMA-träning?
Höjer nivån på nedtagningar och på clinch gamet. Passen är väldigt hårda och fysiska. Det händer att folk kräks efter passen.
Du såg mycket fokuserad ut sist, nästan förbannad när du gick in i buren. Var du det?
– Jag blir väldigt nervös inför matcherna. Det kanske inte syns utåt, men det är jag. Jag tänker att det antingen är han eller jag. Jag är nog mer fokuserad.

Vad är du nervös för, att bli knockad, skadad eller att förlora?
– Att förlora. Det är på hemmaplan, pressen och förväntningarna både mina egna och andras gör att jag blir nervös. Men det är borta så fort jag kommer in i buren. Då känns det som om allt släpper.

Vad har du förväntningar på den 7 maj?
– Att jag vinner. Det spelar ingen roll hur. Så länge jag gör en bra match och får gjort det jag ska och vinner. Jag vill visa vad jag går för, för mig själv och för andra.

Vad skiljer det i Besam version 2010 och 2011?
– Jag hoppas vara mindre nervös eftersom jag har gjort det 5 gånger innan. Jag vill hitta ett annat lugn. Då kommer jag att prestera bättre och kunna fokusera utan att bli stressad.

Har du några önskemotståndare?
– Nej inte så. Jag mäter mig gärna mot någon bra europeisk fighter.

Vad vinner du på då?
– Jag vet inte, på ground and pound kanske. Med ett knä mot huvud och sen följa upp. Det har funkat bra tidigare. Det räcker med ett knä, så är man inte med längre. Knä mot kroppen funkar också bra!


Håll dig uppdaterad om Unbreakable påTheZoneFC.com! Biljetter får du tag på hos ticnet.

The Zone bjuder på ytterligare två titelmatcher på Unbreakable den 7 maj. Den obesegrade welterviktsmästaren Besam Yousef går titelförsvar mot Jason Ponet. Det står även klart att Victor Chengs match mot Eric Cebarec blir en titelmatch i den vakanta mellanviktstiteln. Läs mer om matcherna och pre fight intervjuer med Besam och Victor här.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer