Inför UFC Fight night 24

UFC bjuder på gratisgala för sina trogna fans på kabel-TV. Ingen UFC-klass på namnlistan, men ett gäng relevanta matcher för alla som har koll på burens doldisar.

LHW: Antonio Rogerio Nogueira (19-4) vs. Phil Davis (8-0)

En betydelsefull match för duon Nogueira, en gång ansedda som sportens främsta brödrapar. Bytet från japanska arenor till amerikanska gick inte som det var tänkt, och när storebror Rodrigo allt oftare skrivs av som tapper med förbrukad, faller det på lillebror att visa om namnet fortfarande bär tyngd. Ursprungligen skulle motståndaren hetat Ortiz, vilket onekligen hade ökat chanserna för att briljera med buffén av strikt boxning och högklassig BJJ som är Nogueiras signum. Men efter motståndarbyte fick Alexander Gustafssons baneman och numera träningspolare Davis chansen. En grön fighter med orutinerat game förvisso, men en man som har exakt den styrka som lillebror Nogueira två gånger om visat sig sakna svar på. Davis granitfysik och brottartalanger är som skapt för att slå spikar i den kista som heter BJJ-guard. Gamla skolans grapplers kommer inte långt med svep och lås mot bredaxlade schaktmaskiner, och i teorin borde Davis kunna ro hem det här på ren rutin genom att doublelegga och ligga kvar i femton minuter. Akilleshälen är Davis förkärlek för att testa nya kunskaper, i synnerhet sin outvecklade boxning, vilket kanske inte är den bästa idén om man ställs mot en puncher av Nogueiras kaliber. En match med stor relevans, även om actionfilmen kanske uteblir.

WW: Dan Hardy (23-8) vs. Anthony Johnson (8-3)

Om huvudmatchen riskerar att inrutas i en repeterad formel, lär det bli annat åka av i den här kollisionen. I ena hörnan har vi fenomenet Johnson, främst känd för att han är ungefär jämnstor med Rick Franklin och i konflikt med alla fysiska lagar tävlar två viktklasser lättare. I andra hittar vi divisionens kaxigaste provokatör, en man som summerar allt vad brittisk fightingkultur står för bakom ett par rappa nävar och en lika rapp käft. Sensationslystnad är ett passande ord för vad det blir av den kalkylen. Johnson har lite försiktigt hintat om att eventuellt välja brottning före knytnävsslagsmål, men Hardys nedtagningsförsvar borde garantera att publiken får precis vad de hoppas på. ”Someone’s getting knocked the f***k out, it’s not gonna last”, som Kevin Randlemans bevingade ord sammanfattade utsikterna för en sådan här match.

WW: Amir Sadollah (4-2) vs. James Wilks (7-4)

Betydligt större chans att överleva femton minuter utan hjärnskakning, väntar två tekniskt skicklig män med högst begränsad power. Sadollah och Wilks, två stolta vinnare av varsin säsong av The ultimate fighter, har haft en sval karriär än så länge i UFC. Det beror inte på att de saknar teknik varken stående eller på golvet. Det händer bara inte så mycket när de väl attackerar. Sportsliga gentlemän med äran i behåll för allt i världen, ett visst mått av elakhet behövs på den här nivån. Elakhet som inte tycks kunna tränas fram hur hårt de än sliter i gymmen. Ett inbördes möte är ingen dum idé, med respektingivande hotbild för den som torskar. Förloraren har ingen munter framtid.

LW: Leonard Garcia (15-6-1) vs. Chan Sung Jung (10-3)

180-vändning igen, tillbaka till skallebank och barnförbjudet sådär som kan få en rättänkande boxningsinstruktör att gråta. Jung och Garcia ryker ihop för andra gången, med bakgrund av att de hade så kul senast plus att många ansåg att Jung var kampens vinnare den gången. Ännu fler dimensioner uppstår när man betänker att Garcia egentligen skulle rematchat Nam Phan, en annan man han anses fått stryk av trots domarsiffror i motsatt riktning. Även om han har en svit av obegripliga domslut är Garcia en uppskattad figur i buren. Folk gillar knytnävsvåld och avsaknad av självbevarelsedrift och det finns bara en man som kan slå Garcia på fingrarna i den kategorin. Den koreanska zombien Jung. Så vi tar det ett varv till, och hoppas att domarna tittar bättre, och att alla vresiga myndighetspersoner tittar på något helt annat.

Övriga matcher:

LW: Alex Carceres (4-2) vs. Mackens Semerzier (5-3)
HW: Jon Madsen (7-0) vs. Mike Russow (13-1)
WW: John Hathaway (14-1) vs. Kris McCray (5-2)
BW: Michael McDonald (11-1) vs. Nick Pace (6-1)
HW: Sean McCorkle (10-1) vs. Christian Morecraft (6-1)
WW: Johny Hendricks (9-1) vs. T.J. Waldburger (13-5)
MW: Aaron Simpson (7-2) vs. Mario Miranda (10-2)
LW: Waylon Lowe (10-3) vs. Nik Lentz (20-3-2)

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer