Efter UFC 128

Det är inget snack om vem som är bäst i lätt tungvikt, inte efter lördagskvällen i New Jersey. Även bantamvikten skapade klarhet med några avgörande matcher för framtida titelutmaningar.

Titelmatchen blev mer en överlämning av bälte, än en faktisk fight. Jon Jones la upp ribban genom att fånga en rånare två timmar innan han skulle attackera titeln. Ryktet om ”Bones” extraknäck som superhjälte utanför arenan, spred sig som en bekräftelse på utmanarens övernaturliga förmågor. Mästaren lät sig inte skakas, och kom värdigt in på arenan med självförtroende. Mauricio Rua tvekade inte inför sin hypade motståndare och öppnade explosivt, men det var Jones som tog kommandot med varierade attacker och en snabb nedtagning. Väl uppe på fötter igen blev ”Shogun” tungt träffad flera gånger och stapplade knappt fram till rondvilan. Redan i rond två stod det klart att utmanaren var vida överlägsen både fysiskt och tekniskt. Jones släppte lös sin kreativa arsenal och trollade bort mästaren på alla distanser. Rua hängde tappert kvar men hade inget svar på anstormningen. I mitten av tredje kapitulerade den forne mästaren, knäckt, blåslagen och totalt utklassad. Jon Jones är UFC:s nya champ i lätt tungvikt. Den yngste någonsin och kanske den mest dominante sporten har skådat.

Urijah Faber var karaktäristiskt självsäker och peppad, men kom av sig något när Eddie Winland visade sin styrka och stabilitet. Den utlovade hastigheten och explosiviteten fastnade i låsta positioner och Faber hade svårt att släppa lös sina rusher. Varje nedtagningsförsök, scramble och clinchduell neutraliserades oväntat enkelt av Winland, som dessutom plockade poäng i slagväxling. I andra fick ”California kid” lite mer framgång efter sin första lyckade nedtagning, men orsakade mer positionspoäng än skada på marken. Först i tredje kunde Faber ta över på allvar, med rapp boxning och ytterligare dominans på marken som säkrade poängsegern och en titelchans framöver.

Kamal Shalorus ensidiga game såg som vanligt kraftfullt ut men fick lite gjort mot Jim Millers variation och intensitet. Lättviktarna gjorde främst upp stående, där Millers hastighet och fotarbete manövrerade bort Shalorus tunga svingar. Den persiska prinsen valde ännu en gång att inte gå på nedtagningar, trots att slagväxlingen inte gav utdelning. Matchen avgjordes i tredje med en uppercut och ett knä som för första gången såg till att Shalorus blev stoppad. Miller, nu med sju raka vinster i UFC, ansåg att tiden kunde vara mogen för en titelmatch.

I en tekniskt jämn duell var det Nate Marquardts styrka och driv som tippade domarrösterna till seger. Dan Miller hängde med bra och kunde hota med flera tighta giljotiner, men förlorade position för ofta och låg ett steg bakom stående. 30-27 till Nate den store, i ett beslut som ingen kunde ifrågasätta.

Mirko Filipovic gjorde en hygglig prestation, åtminstone i drygt två ronder. Med mycket clinch, infighting och stabilt nedtagningsförsvar fick kroaten viss kontroll över Brendan Schaub. I andra ronden fick ”CroCop” dessutom ett fördelaktigt poängavdrag, lite generöst av domare Herb Dean som ansåg att Schaub slagit mot bakhuvudet för ofta. Med möjlig poängseger i sikte gick Filipovic in i tredje med självförtroende, och blev brutalt knockad efter drygt tre minuter. Schaubs matchvinnande sving såg ut att missa, men träffade en svag punkt på nacken eller sidan av huvudet som omedelbart sövde Prideveteranen.

Luis Cane visade något av gammal form när han sänkte och slog ut Eliot Marshall med en utdragen ground’n’pound. Marshall kom aldrig in i matchen och knäcktes sakta men säkert av de knappa två minuter han låg på rygg och förgäves försökte få kontroll över den vevande brassen.

Edson Barboza lyckades med minsta marginal behålla sitt fläckfria record med en poängseger efter tre ronder thaiboxning mot Anthony Njokuani. Barboza hade en stark förstarond och kom närmast en knock med en snurrspark i slutsekunderna, men Njokuanis framgångar under matchens senare halva gjorde att domslutet lika gärna kunde gått andra hållet.

Gleison Tibau fick med sig ett delat domslut efter en jämn, varierad och svårdömd match mot Kurt Pellegrino. De båda lättviktarna var game men fick inte mycket gjort då deras defensiva kapacitet översteg vad de kunde hota med.

Även Ricardo Almeida och Mike Pyle fann sig själva i många låsta lägen och händelselösa perioder, och matchen kom mest att handla om positionskontroll. Poängdomarna kunde enas om att Pyle gjort tillräckligt för ett enat domslut.

Joseph Benavidez hade oväntade problem med Ian Loveland, men kom undan med en poängseger efter att ha säkrat två ronder.

Erik Koch tokknockade brassen Raphael Assuncao med en högerkrok halvägs in på första ronden.

Nick Catone dominerade hem en klar decision mot debutanten Constantinos Philippou.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer