Seger med 7-5 för svenska boxnings- landslaget

Ett ungt och hungrigt engelskt landslag mötte Sverige i landskamp i Haninge, men fick se sig besegrade av ett stabilt gäng svenska boxare.

Det inleddes med förlust för svenska boxningslandslaget när de båda länderna möttes första gången, år 1935. Inför årets kamp i Haninge var ställningen 4-4 i segrar under ländernas inbördes möten och viljan att ta ledningen gick inte att ta miste på. Kampen i Haninges Torvallahall var trots det en oväntat ojämn historia. Möjligen ett led i att de flesta av oss är bortskämda med en högkvalitativ boxning från svenskt håll, i kombination med att England är mitt uppe i matchningen inför OS i London.
– Vi deltar med ett utvecklingslag, många unga och lovande boxare. Jag är väldigt nöjd med deras insatser under landskampen, även om jag inte är lika nöjd med alla domslut, sa Englands tränare Nigel Davies efter avslutad kamp.

Tolv matcher stod på programmet och en rad meriterade boxare för underhållningen. Bland de mest intressanta var utan tvekan Sveriges regerande Europamästare Jenny Hardingz möte med VM-silvermedaljören Nicola Adams i 51 kilo. Hardingz, som tävlar för IF Linnéa och är med i Olympiska kommitténs topp- och talangprogram, hade här sin andra match efter sin längre konvalecens på grund av en stressfraktur.

En värdemätare med svårast möjliga motstånd. Och Hardingz fick det tufft, då hon klev in i ringen efter två svenska matchsegrar. Nicola Adams är en av engelsk boxnings stora OS-hopp, en precis och hårdslående fajter och Hardingz var märkbart nervös, med mycket att leva upp till. I sista ronden fick de omkring 400 besökarna för ovanlighetens skull se Hardingz riktigt illa ute, en tung höger från Adams fick henne ner på ett knä. Klar seger med 0-3 i domarsiffror för VM-tvåan Adams.
Hardingz var besviken efter matchen, men insåg samtidigt att hon ännu inte har kunnat börja träna fullt ut efter skadan.
– Jag kände mig väldigt nervös och inte helt i form. Och Nicola är en väldigt svår motståndare, förmodligen det bästa motstånd jag kan få i Europa, konstaterade hon.
Nicola Adams utsågs även rättvist till landskampens bästa engelska boxare. Bästa svenska boxare blev Anthony Yigit, 64 kilo stark och stabil fajter från Skarpnäck som stilenligt avslutade mötet med Sam McNess. En något avvaktande början övergick i sista ronden till en frenetisk slagserie som drev McNess över ringen. Något överraskande delat domslut, 2-1 till Yigit.

Reduane Kaya, Narva BK, stod för en annan sevärd match mot Shafiq Asif i 60 kilo. Kaya har plockat flera fina placeringar i internationella turneringar under förra året och gjorde här en fin insats och en 3-0-seger. Lättviktaren Elin Rönnlund, tävlande för Haninge BK och för aftonen alltså på hemmaplan, gjorde tydligt varför hon tagit över förstaplaceringen i Sverigerankingen för sin viktklass. 48 kilo rappa fötter och snabba nävar gav stabil seger med 3-0 mot Lysey Holdaway.

Svenska Boxningsförbundets sportchef Erik Bredler var nöjd efter segern med 7-5.
– Vi hade flera bra och stabila segrar. Det är bra för oss att jobba med England på det sätt som vi gör, väldigt utvecklande eftersom de har en så stor satsning inför OS i London, sa han.
5-4 till Sverige i inbördes möten med England blev slutfacit, vilket ger en svit med fyra segrar på hemmaplan sedan 2007.
Resultat Sverige-England, Haninge 14 januari
48 kg: Elin Rönnlund, SWE – Lynsey Holdaway, ENG 3-0
56 kg: Salomo Ntuve, SWE – Zack Davies, ENG 3-0
51 kg: Nicola Adams, ENG – Jenny Hardingz, SWE 3-0
56 kg: Joe Cordina, ENG – Niklas Helgesson, SWE 2-1
60 kg: Redouane Kaya, SWE – Shafiq Asif, ENG 3-0
60 kg: Helena Falk, SWE – Amanda Coulson, ENG 3-0
64 kg: Anthony Yigit, SWE – Sam McNess, ENG 2-1
64 kg: Chantelle Cameron, ENG – Klara Svensson, SWE 3-0
69 kg: Leon Chartoi, SWE – Antony Fowler, ENG 3-0
75 kg: Savannah Marshall, ENG – Lotte Lien, SWE (NOR) 3-0
81 kg: Babacar Kamara, SWE – Lawrence Osueke, ENG 3-0
+91 kg: Anthony Joshua, ENG – Otto Wallin, SWE 3-0
Bästa boxare England: Nicola Adams
Bästa boxare Sverige: Anthony Yigit
Sveriges möten med England:
1935: Landskamp i England, nederlag för Sverige med 3-5
1948: Landskamp i Stockholm; seger för Sverige med 5-3
1948: London; nederlag 3-5
1982: Stockholm; nederlag 4-7
1983: London; nederlag 3-7
2007: Stockholm; seger 7-4
2009: Kalmar; seger 6-3
2010: Stockholm; seger 5-4
2011: Stockholm, Haninge; seger 7-5

Text: Angelica Söderberg

Foto: Calle Strandh


Ett ungt och hungrigt engelskt landslag mötte Sverige i landskamp i Haninge, men fick se sig besegrade av ett stabilt gäng svenska boxare.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer