Storys från helgens MMA

Det fightades både i UFC och Strikeforce. Rejäla smällar utdelades, nya mästare kröntes och en kontroversiell match blev stora samtalsämnet.

Jonathan Brookins vann brottarmötet och blev säsongens ultimata dokusåpafighter. Lite oroande för den hårfagre ynglingens framtida karriär, var den första rond där Michael Johnson ohotat kunde testa sin slagstyrka. Brookins visade redan i matchen mot Jose Aldo för ett par år sedan att han har stora defensiva brister stående, och kommer undan tack vare sin granihaka. I lejonkulan som är UFC kommer den strategin inte att hålla i längden. TUF:s senaste champ väver däremot ihop brottning och grappling på ett enastående sätt. Ett hopp ner till fjädervikt är att vänta.

Händelserikt utan överraskningar

Stephan Bonnar vevade lite, brottades lite och svettades mycket på vägen till en viljestark poängseger mot Igor Pokrajac. Lite i samma tonläge kontrollerade Demian Maia hem en väntad decision tack vare sin grappling, även om Kendall Grove visade starkt submissionförsvar och fick plantera sin långa höger på rätt ställe några gånger. Rick Story och Johny Hendricks visste antagligen redan på förhand att de var ställda mot en identisk brottarkollega, och matchen blev rätt avvaktande och innehöll oväntat lite våldsamheter. Story ville vinna mer och vågade testa tekniker för avslut, och fick domarna med sig.

Mer domarkäbbel

Leonard Garcia var hedervärt offensiv, orädd och game som vanligt. Men han var dessutom totalt utklassad i alla tekniska jämförelser. Mark, stående och allt där emellan var Nam Phan i kontroll och gjorde i stort sett vad han ville. Garcia laddade stort men träffade luft och hade utsatt position varje gång han nuddade marken. Två domare, som just fick ett hårkors på sig från journalister och fans, ansåg trots detta att Garcia på något sätt var mer förtjänt av segern. Förvånade ansikten på båda fighters, hånfull sarkasm från Joe Rogan och ännu mer bränsle på debatten om poängsystemet blev resultatet.

Årets ruggigaste knock

Fredson Paixao cirklade och letade läge för en nedtagning, droppade nivå och fick ett våldsamt knä i ansiktet. Efter bara 51 sekunder stod Pablo Garca som spektakulär vinnare. Paixao stod däremot inte på flera minuter, och fick åka bår ut ur buren. Steve Mazagatti brukar sällan få cred, men förtjänar det för sin flygande tackling som hindrade Garca från att fortsätta veva på den medvetslöse brassen.

Nya subs

Nyligen fick Phil Davis äran att ha skapat en egensnickrad variant på kimura. På lördagskvällen var det Nick Pace tur, när han drog ut Will Campuzano på en korsning av triangel, giljotin och gogoplata. ”The Pace”, föreslog vinnaren att tekniken skulle döpas till.

Pension via KO på Strikeforce

Samtliga matcher på Strikeforce main card avslutades med bomber från ovan och sovande fighters, levererade med sådan övertygelse att förlorarna hamnade på listan över fighters som kan vara på väg ut. Matt Lindland har svalnat märkbart de senaste åren och när ”Ruthless” Robbie Lawler klockade den rutinerade brottaren så smällen ekade ut på arenan, kunde man ana slutet på en storslagen karriär. Det tog knappt en minut, och Lindland var inte snabbt upp på benen efter smällen.

Ännu värre sänkt blev Scott Smith, vilket kanske inte var en överraskning då han mötte Paul Daley. Smith var som vanligt totalt orädd, otillräckligt garderad och fast övertygad om att försöka besegra en överlägsen striker stående. Två minuter behövde britten innan han hittade ett perfekt kontringsläge för sin vänsterkrok. Matchen markerade den sjunde av Smiths senaste åtta där han ställts mot bättre boxare. Två av dessa har han mirakulöst lyckats vinna, de andra har slutat med hejdlöst mycket stryk.

Knappt två minuter behövde Dan Henderson för att ta upprepa sin tio år gamla seger över Renato Sobral. Babalu såg inte riktigt ut att ha en plan för att hantera amerikanens överhandshöger, och kom aldrig in i matchen. Efter att ha blivit sänkt och hamnat underst på marken, regnade det ner högerslag tills Sobral inte längre kunde försvara sig.

Antonio Silva lyckades även han slå sig till en seger, men inte förrän Mike Kyle tog ledningen med en nedslagning som kunde blivit slutet. Den brasilianske bjässen överlevde och återhämtade sig, lyckades vända positionerna och veva hem en TKO. Trots det korta förloppet på knappt tre minuter, galans jämnaste match.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer