Intervju med publikfavoriten Victor Cheng

Idrottsmannen och proffsfightern Victor Cheng från Gladius MMA tävlande på The Zone FC -Warriors i lördags. Här kommer en intervju med Cheng.

Victor Cheng vann matchen i andra ronden på submission och gick därmed till 5-1-0 i fight record.

Vad bär du med dig för intryck från matchen?
– Mentalt va detta det jobbigaste jag gått igenom och jag har haft det riktigt tufft privat inför matchen. Det jag bär med mig är att, trots mentala motgångar så kan jag prestera och det är jag oerhört glad över.

Jag har aldrig sett dig leverera på denna nivå innan, du har varit bra innan, men i lördags visade du att du lyft din fighting till en annan nivå, vad har hänt?
– Jag antar att jag har ett bra team (Gladius MMA) med träningspartners och coacher som ger mig väldigt mycket inspiration. Utan dom så skulle denna match inte kunnat bli av. August ger mig så mycket kunskap och Marcelo har hjälp mig otroligt mycket med teknik, detaljer men framförallt så har jag funnit stor glädje i min träning. Mina träningspartners är fantastiska och vi har haft väldigt bra kamratskap i gruppen inför matchen. När det känns jobbigt så ringer jag Reza så har vi alltid ett roligt träningspass.

Motståndaren visade sig vara farlig stående med rappa händer, du märkte detta och la om taktiken blixtsnabbt för att inte tillåta honom hota. Håller du med?
– Ja det stämmer. Inför matchen så hade jag noggrant studerat hans game och sett över hur man ska fightas mot Danjal. Han har ett väldigt bra stående game, väldigt bra sprwal men jag såg vissa luckor i clinch och på marken. För denna anledning så fanns det ingen anledning att fightas hans fight eller försöka bevisa en poäng med ett stående krig. Jag ville fightas där han har sina svagheter helt enkelt. Blev dock överraskad över hans försvar mot nedtagningar.

Du la enorm press på honom från första stund, var du det minsta trött i rondpauserna, för du såg oberörd ut?
–Trött blir man alltid. Men i matcher så kliver tävlingsmänniskan och idrottsmannen fram. Mentalt tror jag att det är viktigt att inte visa trötthet för sin motståndare.

Hur får man en sådan superkondis?
– Nu är jag också människa som gillar att mysa ner mig i soffan när det är kallt och regnar. Jag har varit mycket bättre. Men tyvärr finns det inga genvägar och konditionsträningen måsta vara prioriterad. Min åskigt är att det inte spelar någon roll hur tekniskt duktig man är. Orkar man inte utföra sin teknik så blir det problem.

Du avgjorde ännu en gång med submission från sida, en specialare från din sida. Motståndarna borde känna till dina avslut nu, eller går det inte att försvara sig? ?
– Jag ”fegade” faktiskt in i det sista för att inte gå in i någon fälla. Jag hade många tillfällen i första ronden men ville inte stressa. Många tekniker i mitt game följer varandra. Fungerar inte första försöket så kommer nästa. Men ofta brukar det bli så att dom ger upp på första försöket (hahaha).

Hur rankar du denna motståndare jämfört med de tidigare?
– Han hade verkligen ett farligt game. Jag tycker att han är väldigt bra men jag tycker alla mina motståndare har varit bra.

Vad väntar härnäst? Kommer du att fightas mer frekvent nu när The Zone kör 4 gånger per år?
– Jag kommer göra mitt bästa för att kunna fightas mer. Men det är viktigt att njuta av det goda så att det inte blir för mycket. Jag har mycket i mitt liv att glädjas över och MMA är fortfarande en liten del av mitt liv. Men, shit va kul det är när det går bra!

Vilka fördelar finns det med att fightas på hemmaplan?
–Det finns bara fördelar med att fightas på hemmaplan. Min familj och vänner är väldigt viktiga för mig och deras stöd är fantastiskt. Kvällen innan match så har vi en middag hemma oss mina föräldrar med ca 20 traditionella kinesiska rätter gjord av min pappa. I fredags va vi runt 20 nära och kära som åt mat i 3-4 tim med mycket skratt och härlig stämning. Detta har blivit en sorts av tradition där vi har en fantastisk kväll tillsammans. Det kan vara en hel del press på hemmaplan men i mitt fall så kan jag glädjas av ett enormt stöd. Men den bästa fördelen är att mina föräldrar finns på plats.

Drömmer du om att fightas utomlands? Vad skulle det innebära för dig att fightas på UFC?
– Drömmar har jag inte längre efter allt strul i USA. Anledningen varför jag började med kampkonst/kampsport va inte att gå matcher. Men självklart hade det varit roligt att kunna fightas i den högsta ligan. Tanken känns ganska overklig men cool…

Vad har du för långsiktiga mål?
–Mitt mål är att bli så bra jag kan bli och glädjas av min idrott. Min idrott ger mig energi. Om jag håller min fokus på att utvecklas och på min träning så kommer resten som en belöning.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer