Inför The Zone

Lokala favoriter, morgondagens talanger, oprövade löften och det vanliga gardet. Zone håller fast vid sitt koncept och levererar sin sjunde gala.

-70 kg: Simon Sköld vs Kristoffer Källgren

Karateka med hästsparkar ryker ihop med före detta judoka. Lite UFC 1993 i civiliserat format. Skölds senaste match var en hejdlös omgång i Stockholm och inget tyder på att han kommer ta det lugnare här. Källgren har sina bästa chanser i allt utom slagväxling med Nacka dojos nya MMA-slugger.

-71 kg: Jeremie Moreau vs Christoffer Wassberg

Fransk kickboxare med stabila stående kunskaper mot hemmasonen Wassberg. ”Keso” kännetecknas av ett allsidigt game och ruggig fysik som i tidigare matcher har avlossat allt i en dominant förstarond. Efter det blir spelfältet mer öppet, men den kvalificerade gissningen är att den här fighten slutar spektakulärt i första.

-70 kg: Ali Ameziane vs Kristoffer Muhrén

Lite lugnare tempo och mer metodisk strategi är att vänta. Ameziane impade på publiken senast med sin envisa uthållighet. Pancrase bäst dolda hemlighet är dubbelt så mycket fighter som han först ger intryck av att vara. Muhréns vattentäta clinch- och markgame är ett pålitligt recept för att kontrollera en matchbild och vinna decisions. Slutsatsen antyder en lugn start, lång match och svårtippad vinnare.

-77 kg: Damir Hadzovic vs Michael Höjermark

Den danska traditionen av brawl och röj möter en lurig stockholmare med smak på exotisk jiu jitsu. Även om de kan lite av varje, sådär som alla skandinaver kan, är striker mot grappler temat för fighten och orsaken till varför det borde gå fort.

-84 kg: Nerijus Slepetis vs Max Hederström

Slepetis är en litauer som ersatte i sista stund. Naturligtvis kommer han från The knight of plunge, teamet som tar vilken fight som helst och kännetecknas av sitt märkliga namn, sitt goda humör och en skvatt galen coach. Hederström är en proffsdebut som inte kom en dag för tidigt. Den kraftfulla grapplern från Gladius MMA har skövlat duktigt som amatör i några år och dragit ut danskar till höger och vänster nere på Fightergalla. Hans boxning släpar fortfarande men det märks knappt med de double legs han ligger inne med.

-77 kg: Frodi Hansen vs Chrstoffer Svensson

Rutinerad dansk med fyra proffsmatcher bakom sig och endast en förlust mot Kenneth Rosfort, mot Karlstads grapplingstarke ångvält. Svensson lyckas vinst eller förlust alltid avsluta dealen inom fyra minuter så det lär bli åka av igen, oavsett distans.

-84 kg: Ivan Gluhak vs Mats Nilsson

Svärmorsdrömmen Nilsson är en pålitlig konstant. Alltid i löjligt bra form, bättre på marken än hans lilabälte antyder och en ikon för sportslighet. Gluhak har ett festligt namn, kommer från Kroatien och ser ut som man förväntar sig att östeuropeiska brottare ska se ut. En guardsubmission från Kaisho låter som en trygg satsning, såvida inte Gluhak visar sig vara en sån där snubbe som tävlat i tre OS men inte ansåg att det var värt att nämna i sin fighterinfo.

-84 kg: Pavel Pimenov vs Tommy Blom

Glöm predicitions, här kan seriöst vad som helst hända. Ryssen Pimenov har inga MMA-matcher på sitt samvete alls. Men en kille som tränar med Rusfighters sport club och har lite ospecificerade erfarenheter av sambo och ”army combat fighting” kan vara allt mellan en rysk bonde och Fedor2. Han körde bil hela vägen till Göteborg förresten, med entourage och rysk troféfru i släptåg. Bara en sån sak. Blom är som de flesta vet, en internationell auktoritet i krav maga som gillar att riva sönder telefonkataloger på fritiden. Fighter ja, stark som satan, ja. Men MMA är en sport som kräver mer än så och Blom har fortfarande en lång resa framför sig på ämnen som boxargard och markarbete. Om Pimenov kan hälften av den grappling som en rysk samboveteran brukar kunna, kan det bli svettigt.

-66 kg: Mauro Salomao vs Martin Svensson

Kvällens mesta prestigefight. Om man ser det från ett BJJ-perspektiv. Svartbälte från Brasilien via Båstad, mot precis rätt man att ta en sån utmaning. Svenssons andra benknäckande brasse på raken faktiskt, vilket säger en del. Frontiers storväxte fjäderviktare var en utpräglad talang på marken innan han började mäta sig mot svartbälten som tog med hans armar hem som souvenir. Trots detta tvekar inte Svensson inför chansen att åka på samma sak igen. Man bara måste gilla skåningar som gör sånt.

-84 kg: Danijel Dzebic vs Victor Cheng

Solskenet Cheng fortsätter sin resa mot ära och berömmelse om allt vill sig väl. Med ett tandkrämsleende som kan blända solen, beachfysik som hade funkar på omslaget till BODY och ett knippe svartbälten från diverse budosporter hemma, är han en dröm att marknadsföra. Men, man ska ju gärna vinna lite matcher också och Dzebic är ingen duvunge. Kroaten har åtta proffsvinster, dubbelt så många som Cheng, och har avgjort alla i första ronden. Viss fördel till göteborgaren på marken, men publiken lär hoppas på fler av de snurrsparkar han visade upp senast. Magkänslan säger att det kommer sluta med en smäll det här, oavsett vem som landar den.

-84 kg: Chris Greig vs August Wallén

Galans final har ett givet tema: Wallén ska in i buren igen. 42 år gammal och allt oftare dubbad som politiker och förbundsmänniska, finns det minst en fight kvar trots allt. Som Randy Couture visade, och fick hejdlöst mycket uppmärksamhet för, är det möjligt rent fysiskt. Men ”Captain America” visade även att det inte bara är hårfäste som lämnar skallen med tidens tand. Veteraner är inte stryktåliga som dagens unga, ett av livets stora tragedier. Greig är en hyggligt rutinerad britt. En sån som gillar slagväxling och holmgång före puben. Ingen sensationell fighter, men han har verktygen och ambitionen att knocka stoppningen ur Sveriges äldsta MMA-fighter om han får chansen. Fighting avgörs inte på pappret, och det återstår att se hur en livstid av meriter och bälten står sig mot ungdomlig fysik och trubbigt våld.

Lokala favoriter, morgondagens talanger, oprövade löften och det vanliga gardet. Zone håller fast vid sitt koncept och levererar sin sjunde gala.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer