Efter Pacman vs. Margarito

2010 var ett svalt boxningsår, men Pacmans utmaning av den store Margarito var en tidlös stormatch med välförtjänta förväntningar.

Hade det inte varit för en viss Mayweather, hade Manny ”Pacman” Paquiao oftare kallats världens bästa boxare. Men han är utan tvivel den mest populäre. Det beror till viss del på tidigare meriter, med mästartitlar i sju olika viktklasser, men framför allt på Pacmans ambition som fighter. Han har inget kvar att bevisa och behöver inte pengarna heller. Trots det fortsätter han fightas, och tar allt svårare matcher. Resan upp i viktklasserna mot allt större och tyngre motståndare bottnar i ett fighterhjärta och inget annat. Det finns inte riktigt någon like i boxningsvärlden, vilket förklarar varför publiken älskar honom.

Antonio Margarito tilldelades tacksamt rollen som bad guy i matchen. En given plats efter skandalen kring hans förstärkta lindor, den elaka utstrålningen och kroppshyddan som fick Pacman att se ut som ett barn i ringen. Även om Margarito inte har tagit några stora titlar, bär han rykte om sig som en värdig filmskurk och fruktad puncher som tar kopiöst med stryk och som bara blir farligare under matchens gång. Att hans coacher smetade in hans nävar i gipsliknande lindor och fick honom avstängd för ett par år sedan, stärkte egentligen bara hans värde.

Matchen tog tidigt formen som alla hade förväntat sig. Paquiao visade överlägsenhet i hastighet, timing, avståndskänsla och all annan boxningsteknik. Margarito träffade inte ens hälften så mycket, men såg farlig ut när han väl gjorde det. Pacman har alltid varit en puncher först och främst, och hans defensiv har aldrig hållit samma nivå. Margarito är en hårdslående boxare även mot män i sin egen storlek och fick publiken att dra efter andan när Paquiao låstes mot ringrepen.

Efter fyra ronder var underhållningen fortfarande hög, även om matchbilden blivit något förutsägbar. Pacman var trygg i sin defensiv och kunde ohotat släppa lös allt hårdare kombinationer . Margarito blev isärplockad, utboxad och bankades ner. Den mexikanske sluggern svarade med oberörda leenden, men kunde inte dölja alla svullnader och cuts som uppstått i ansiktet. Undantaget ett fåtal ögonblick av framgång för Margarito när Paquiao tillfälligt låstes in på närdistans, hade matchen tagit formen av en utklassning. Om än en imponerande sådan.

I rond åtta konstaterade HBO:s kommentatorer att en ensidig match sällan är så underhållande. I ringen stod två män lyckliga över att få möta någon som ville slåss, och glädjen smittade av sig. Inte ens Margaritos fru som zoomades in av kamerorna, såg olycklig ut över faktumet att hennes man förvandlats till en levande sandsäck. Paquiao valde till och med att slå av på tempot något i slutet, för att hedra Margarito med äran att gå tiden ut.

Poängen läste utklassningen som 120-108, 118-110, 119-109. Varken boxarna eller de drygt 40 000 på läktarna verkade missnöjda med det resultatet.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer