Silver i ju-jutsu till Veronica Kumlin

Veronica Kumlin från Linköping Ju-jutsuklubb tog sig hela vägen till final i sin viktklass på Europan Open Championship i Belgien.

Veronica klev in i turneringen med en första match mot spanjorskan Margarita Montes. Matchens första minut var relativt händelselös då båda snabbt hamnade i serie tre och ingendera fick någon fasthållning. Men Veronica fick igång sina tekniker i serie ett med urake, haito och gyaku varvat och fick ippon efter ippon.

Halvvägs in i matchen ledde hon med 7-1 mot spanjorskan. Det var dock spanjorskan som var aningens starkare i del två och de poäng hon fick var för kastförsök. Med trettiosju sekunder kvar ledde Veronica 9-3. Även om spanjorskan jobbade bra på slutet vann Veronica med 14-10, där tolv poäng var av ippon.

Andra matchen för Veronica gick mot fransyskan Myriam Rahali. Veronica ångade på i vanlig ordning och fick ippon på ippon på ippon. Med samma övertygelse som i German Open krossade Veronica även denna motståndare och ledde med 10-3 när trettio sekunder återstod. Och trots att fransyskan försökte jaga ikapp så kunde Veronica istället dryga ut ledningen ytterligare till 13-3 som blev vinnarsiffrorna

I sin semifinalmatch fick Veronica tufft motstånd från Polen. Hon fick poäng emot sig i början, och fick inte rikigt utdelning för sina tekniker som hon brukar få. Men ippon i del ett hade hon ändå när hon också fick in ett kast av polskan som också det ger ippon. Men polskan kröp ut från mattan och slapp undan en fasthållning. Dock fick hon varning för mattflykt, och när domaren satt igång matchen igen kastar Veronica åter igen och får denna gång in en fasthållning. Fullt hus innebar vinst och en biljett till finalen.

Väl framme i finalen fick Veronica möta nederländskan Boomgard. Och som sin vana trogen satte Veronica den ena snygga gyakun och uraken efter den andra. Nederländskan hade inte alls samma bett i sina tekniker och kunde inte riktigt hålla jämna steg i poängen. När halva tiden har gått leder Veronica med 9-2, men där nederländskan har en ippon i del ett. Dessvärre blev det den ippon som fällde Veronica, för i ett kastförsök vänder nederländskan det till ett ippongivande kast till sin egen fördel och får dessutom fast Veronica i fasthållning. Ett snöpligt slut på en match som verkade vara Veronicas. Silver blev resultatet för Veronica och Sverige denna dag.

TEXT & FOTO: Helena Hugosson

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer