Inför Superior Challenge 6

Det mest namnstarka fightcard som skådats på svensk mark. Det räcker som anledning att kika närmare på Superior Challenge när de kliver upp ett steg i hierarkin och flyttar in på Hovet. Håll i er för en seriöst lång förrapport.

– 66 kg: Sami Aziz (6-2-1-1) vs. Joachim Hansen (20-10-1)

Galans flaggskepp representerar två kontraster i en fantasieggande blandning av stilar. Den svenske brottaren Aziz är resultatet av en lång idrottskarriär och ett fokuserat sinne. Vattentät boxning, trygg på marken, extremt svårstoppad och sällan den som begår misstag. Aziz utstrålar lugnet hos en man som inte fruktar en fight, vem han än möter. Men som 37-årige veteran med ett kvarts sekel fighting bakom sig, är det förstås svårt att lägga in fler växlar. Gnistan som skymtar i sportens unga hormonbomber bleknar förr eller senare och mognad har ett pris. I jämförelse är ”Hellboy” allt annat än stabil. Han har spöat världsledande fighters, och i nästa match fått stryk av killar som inte ens är rankade. Norrmannen har i åratal åkt upp och ner på listorna med ett stort frågetecken bakom sitt namn. Med råstyrka, BJJ på hög nivå och boxning som slår för att knocka i varje teknik, är norrmannen en terminator av målsökande avslut. Men som sagt, ibland brister det i defensiv och gameplan och resultaten uteblir. Kan Aziz metodiska lugn neutralisera norsk elakhet? Minsta misstag kommer att bli kostsamt i den här nagelbitaren till match.

-77 kg: David Bielkheden (16-7-0) vs. Daniel Acacio (28-7-0)

Bielkhedens genrep i Holland härom veckan var en katastrof, eller helt rätt medicin för den här utmaningen beroende på hur man ser det. En 36-sekundersförlust på submission var förstås inget bra resultat, men den svenske UFC-veteranen såg nästan mer sugen ut på att fightas när matchen bröts än innan. Väckarklocka, revanschlust, motivation? Inte otänkbart. Rutinerade Acacio bröstar sig med ringnamnet ”The viking hunter”, för att påminna alla om att han slagit två svenskar redan. Men varken Tor Troeng eller Bobby Rehman blev överkörda av Acacio, även om brassen från Curitiba fick med sig poängsegrar. Trots sin status som Prideveteran och välmeriterad från värdsarenorna, har Acacio ingen skräckinjagande edge att sätta emot Bielkhedens arsenal. Jämna odds på de flesta moment i den här landskampen, mark som stående. Smart gameplan, dagsform och motivation borde få stor betydelse i vad som lutar åt att bli en taktisk fight.

-70 kg: Reza Madadi (10-2-0) vs. Carlo Prater (25-9-1)

När mindre insatta fans hör namnet Carlos Prater, har de antagligen ingen aning om vem mannen är. Det kan lätt leda till missförståndet att amerikanen skulle vara en halvtaskig nobody från landsbygden. Så är inte fallet. Om vi istället drar namnen Spencer Fisher, Melvin Guillard och Carlos Condit? Det är killar som Prater har mött. Och vunnit mot. Fem-tio matcher mot namn som är eller har varit aktiva i UFC, och nästan hälften vunna. Det förklarar även varför hans record ser lite skamfilat ut. Så tro inte för ett ögonblick att Madadi fick en lätt fight. Publikkäre ”Maddog” impade stort när han buntade ihop en (betydligt mindre meriterad) UFC-veteran i sin förra match. Det kommer krävas en ännu starkare insats den här gången, men belöningen är också större. Skulle Madadi stå som segrare är det inte långt kvar till ett telefonsamtal från herr White.

– 84 kg: Tor Troeng (12-3-1) vs. Thales Leites (17-4-0)

Temat fortsätter. Svenska MMA-fighters dyker ner i poolens djupa ände för att simma med hajar. Det är alltså bara ett och ett halv år sedan Thales Leites gick titelfight mot Anderson Silva och på fredag möter han en norrländsk ingenjör. Här snackar vi berg och dalbana. Leites är förstås favorit med sitt talande record från UFC med fem vinster mot tre förluster. Men det fanns också en anledning varför han fick sparken. Den brasilianske grapplern har svart bälte i allt utom den mentala avdelningen. När det vill sig illa hittar inte Leites avtryckaren, och flummar bort femton minuter transportsträcka. Hammaren från Umeå har inte samma tekniska nivå att flexa med, men har å andra sidan aldrig haft en dålig dag i buren. Troengs lägstanivå är alltid hög och han fightas med en vattentät metodisk stil som byggd för att leta upp misstag hos andra. Allt kan hända och en applåd är befogad hur fighten än går.

-84 kg: Papy Abedi (7-0-0) vs. Nathan Schlouteren (16-9-2)

Mer rimligt matchad historia jämfört med alla David vs. Goliath-scenarion på cardet. Hulken från Stockholm har tystlåtet vuxit sig starkare och börjat komplettera sin beachfysik med allt det där andra man behöver. Den stabila judobasen, submissionförsvaret och mer självsäker boxning lägger grunden för en framtida stjärna. Plus att han slår som en häst sparkar. Schlouteren är lagom mycket test, som en mycket rutinerad men lite vacklig veteran från Holland.

-84 kg: Assan Njie (9-2-0) vs. Sean Salmon (18-12-0)

På tal om tystlåten utveckling. Göteborgaren Njie har kört MMA sedan Gustav Vasa gjorde det men har tävlat sparsamt i förhållande till hur mycket han har tränat. Redan för sex-sju år sedan var ”Black attack” nere i Brasilien och lärde sig våld á la Chute Boxe med Wanderlei och grabbarna. Tiden är mogen att göra lite mer av den där träningen och det är dags för ett stort kliv upp till UFC-kaliber. Sean Salmon är en kontroversiell snubbe som har haft toppar och dalar om vart annat. Han drivs av den amerikanska brottarbasen som inte riktigt finns någon annanstans, men har inte den teknikska bredder att backa upp det. Oförutsägbar fight och genombrottschans för Njie.

-84 kg: Magnus Cedenblad (7-3-0) vs. Allan Love (6-1-0)

Cedenblad är allt annat än tystlåten och har kallats allt från överskattad till underskattad. Men i de senaste fyra raka vinsterna har den gänglige stockholmaren seriöst blommat ut till något respektingivande. Målsökande avslut på den ena killen efter den andra med ruggig effektivitet. Senast blev en man med 50 matcher i ryggen överkörd av ”Jyckens” framfart. Britten Love vet förstås om detta men borde inte tappa självförtroendet för den sakens skull. Britter är som de är, och man kan aldrig underskatta folket med knytnävskamp hårdkodat i sin DNA. Lutar åt att bli bra drag och action i den här.

-68 kg: Hamid Corassani (8-2-0) vs. Graham Turner (14-5-0)

Mer svensk talang med framtiden för sig, ställd mot brittisk jävlighet. Gemensamt för de båda herrarna är att de befinner sig på en peak av framgång. Motivationen och drömmen om UFC borde ligga som smog över buren. Turner har plockat hem åtta på raken, inklusive en mot svenske Carlos Prada. ”Akira” ‘är obesegrad i sina senaste sex, inklusive två prestigevinster mot hypade Peter Mettler och Ivan Buchinger. Det handlar även om två aggressiva fighters som gillar att ta kommandot från start. Lovande frontalkrock och en tuff utmaning för hemmasonen.

-93 kg: Matti Mäkelä (9-9-0) vs. Linton Vassell (5-2-0)

Mäkelä är något av en gåta. Han har varit med hur länge som helst och kan mer om MMA än de flesta ungtuppar på cardet. Men på match har potentialen inte riktigt kikat fram. Med fyra raka förluster i ryggen kommer Pancraseveteranen till buren med mer förhoppningar än förväntningar. Den aggressive och fysiskt imponerande men betydligt mindre rutinerade britten Vassell känns som en lagom tröskel för svensken.

Damer -56,7 kg: Hanna Sillén (1-0-0) vs. Maiju Kujala (4-2-0)

Den ödsliga kvinnodivisionen leder lätt till tvära kast i motstånd. Sillén, en av landets mest mångsidiga och meriterade kampsportare alla kategorier, fick inte mycket till motstånd i sin MMA-debut. Nu väntar något helt annat. Benhårda finskan Kujala fick inte bara chansen i Strikeforce, hon gick tiden ut mot organisationens nya stjärna Miescha Tate. Det gjorde henne på en enda match till Nordens mest dekorerade MMA-fighter på damsidan. Enligt ryktet bad Kujala om den här fighten, vilket lägger en till extra prestigenivå. En mycket kvalitativ dammatch.

-63: Navid Yousefi (4-6-2) vs. David Aranda (5-0-0)

Missvisande records döljer en oförutsägbar matchbild. Energiknippet Yousefi har egentligen aldrig gjort en kass fight, men har matchats tufft och sällan haft marginalerna på sin sida. Han är betydligt bättre än siffrorna antyder. Aranda har endast tävlat i något år, och mest mött lokala killar. Han är dock den ende som slagit finske proffsboxaren och kampsportslegendaren Mathias Klockars, vilket sannerligen inte är ett dåligt betyg. Vinst, förlust eller oavgjort, räkna med att Yousefi kommer leverera ännu en minnesvärd fight.

-77 kg: Nicholas Musoke (4-0-0) vs. Danny Mitchell (8-2-0)

Säger något om nivån på cardet när man hittar en kille som Musoke så här långt ner. Det hårdhänte stenansiktet från Stockholm shoot har avslutat alla han har mött i första ronden. Kolugn inledning följt av killer instinct från helvetet när chansen öppnar sig. Sånt borgar för underhållning. Britten Mitchell är även han en avslutare av rang, och en kille som har utvecklats snabbt. Den här kommer inte gå tiden ut.

-77 kg: Andreas Ståhl (1-0-0) vs. Niclas Danielsson (0-0-0)

Två otestade killar som fått chansen att visa vad de går för. Ren Yi mot GBG MMA och helt oförutsägbart i övrigt.

-70 kg: Nicklas Bäckström (1-0-0) vs. Simon Sköld (0-0-0)

Striker vs grappler när erfarne och explosive budokan Sköld debuterar mot den unge och lurige benknäckaren Bäckström.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer