Efter UFC 121

Stor dramatik i tungvikten, grappling på hög nivå och några generationsmöten präglade kvällen i Kalifornien.

Alla som älskar att hata Brock Lesnar fick en tidig julafton. Den före detta tungviktsmästaren blev brutalt överkörd av Cain Velasquez utan att ens komma in i matchen. Lesnar försökte tidigt använda sin styrka och storlek för att tvinga ner utmanaren på marken, men hade ingen större framgång när hans anfall möttes av en likvärdig brottare. Velasquez kunde problemfritt undvika att låsas ner på rygg och gick segrande ur varje slagväxling. Lesnar försökte visa sina egna stående vapen, med tunga svingar och till och med ett flygande knä, men inget kunde få stopp på den aggressive utmanaren. Tre gånger dråsade 130-kilosbjässen i marken av nedtagningar och slagserier. Lesnar såg mer eller mindre panikslagen ut och fick allt större problem med att försvara sig, tills Velasquez avslutade jobbet med en knapp minut kvar av ronden. En mycket övertygande seger för den obesegrade nye tungviktsmästaren, och en skoningslös exponering av Lesnars svagheter.

Martin Kampmann sögs snabbt in i den clinch- och markskola där Jake Shields har sin styrka, men den danske fightern visade att hans egen grappling var stark nog att komma på fötter, dominera i clinch och kämpa emot i varje moment. Ju längre matchen pågick desto mer trött och initiativlös blev Shields, som gång på gång blev nersprawlad i backen. Kampmann växte i styrka och kunde få utdelning både stående och på mark. Ett ödesdigert misstag av ”The hitman” i tredje gav dock Shields en sista sekvens av dominans på marken. Det räckte för att övertyga två av tre domare att han förtjänade segern.

Diego Sanchez verkade tveksam och osäker i första ronden mot den alltid lika fokuserade Paulo Thiago. Men ryktet om Sanchez förlorade självförtroende motbevisades av en andrarond där ”Nightmare” släppte lös drivet från förr och dominerade med en stark sekvens på marken. Thiago lät sig inte rubbas av detta och tryckte tillbaka, och en av kvällens bästa matcher var ett faktum. Den avgörande tredje ronden blev en show av Sanchez, som åter tog fighten till marken och fick utdelning för sin intensitet. Den tappre brasilianaren överlevde till sista rondklockan, men såg rejält slutkörd ut när matchen var över. Med två ronder mot en tog Sanchez en betydelsefull seger.

Brendan Schaub höjde sitt värde rejält med en ensidig utklassning av före detta titelutmanaren Gabriel Gonzaga. Med en smart gameplan, snabba fötter och vaken avståndskänsla, kunde Schaub kontrollera matchbilden med ren boxning. Gonzaga var för långsam för att kunna hävda sig stående, använde knappt sina tunga sparkar och gick endast på ett fåtal misslyckade nedtagningsförsök. Katt-och-råtta-leken såg identisk ut i varje rond tills Schaub, i stort sett orörd, bärgade poängsegern.

Större delen av mötet mellan Tito Ortiz och Matt Hamill tog formen av en mindre effektiv boxningsmatch där ingen fick någon större utdelning. När Hamill äntligen plockade fram sin överlägsna brottning var matchen däremot avgjord. Ortiz kunde inte undvika ryggläge och fick inget gjort i sin guard. Hamill jobbade aktivt nog med slag och positionskontroll för att säkra vinsten hos domarna.

Court McGee gjorde en Rockyvärdig comeback efter att ha blivit skolad i första ronden av Ryan Jensen. Andra ronden blev en jämn historia och i tredje började TUF-vinnaren dominera stort innan han elegant avslutade med en armtriangel.

Paul Taylor gjorde en stark insats i en tre ronders slugfest mot Sam Stout. Men trots brittens fina boxning och stora framgångar på mellandistans, ansåg två av tre domare att Stout hade förtjänat segern. Delat domslut och en upprörd publik som inte höll med om vem som borde vunnit, blev resultatet.

Gilbert Yvel floppade tungt i sin tredje och troligtvis sista UFC-match. Efter en händelselös inledning gick Jon Madsen på en nedtagning efter någon minut och behövde bara ett tiotal sekunder för att slå ut holländaren när de väl hamnade på marken.

Tom Lawlor paketerade ihop Patrick Cote med hjälp av sin grappling och tog hem en trygg poängseger. Cote kunde inte erbjuda mycket mer än tuffhet och submissionförsvar, och fick inte igång någon som helst offensiv under matchens gång.

Daniel Roberts avgjorde snabbt och snyggt i första ronden med en strypning mot Mike Guymon.

Chris Camozzi fick med sig en något generös seger på delat domslut efter en slarvig slugfest med koreanske debutanten Dongi Yang.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer