Inför WEC Aldo vs. Gamburyan

Den mindre buren är tillbaka med ett fightcard som borde toppa senaste UFC sett till underhållningsvärde. Fjäderviktstiteln står på spel, där giganten Aldo har chansen att visa hur han inte bara dominerar sin viktklass, men även kan vara den främste pound for pound.

FW: Jose Aldo (17-1-0) vs. Manny Gamburyan (13-5-0)

Det är svårt att sätta ord på hur bra Nova Uniaos främste mästare Jose Aldo är. Han har buntat ihop allt som WEC hittar åt honom med lekfull lätthet. 24-åringen från Rio har dessutom endast gått tiden ut en gång i sina senaste sju matcher. I synnerhet Aldos snabbhet och timing är i en klass för sig, då han i regel kan attackera fritt utan att bli kontrad. För sympatiske Gamburyan kommer hastigheten bli ett problem. Den kraftige armeniern fightas mer som en welterviktare, stadigt planterad och systematisk. Utmanaren har dessutom inte vad man hade kunnat kalla en jämn prestationskurva. Gamburyan har haft problem med att vara bäst när det gäller, till skillnad från mästaren som alltid är föredömligt formtoppad när han äntrar buren. Taskiga odds för Armenien, men inte avgjort på förhand. Utmanaren har en X-faktor i sina dramatiska avslut, senast markerat som en Hail Mary-KO på Mike Brown.

Lättvikten i WEC handlar allt mer om tre personer som nu har börjat matcha runt varandra ett andra eller tredje varv. Dags för andra mötet mellan långbente kickboxaren Donald Cerrone (11-3-0) och hans svurne blodsfiende, sluggern Jamie Varner (16-3-3). Kul eftersom det råder fanatisk prestige mellan de här två. Mindre kul eftersom lättvikt i WEC aldrig lyckas stå på egna ben så länge de bästa värvas till den större buren med Edgar och gänget.

Miguel Angel Torres (36-3-0) skulle varit, borde varit, superstjärnan i bantamvikt. Men talangen från Chicago tycks inte riktigt vara sig själv i WEC. Kanske är det alla år av skumma fighter mot tyngre killar runt om på klubbgalor i USA som gör det. Torres benhårda fightingpsyke hanterar en utmaning bättre än favoritskap. Charlie Valencia (12-5-0) är lagom stabil att ta reda på om Torres kan resa sig igen eller om det roliga är över.

Galne koreanen Chan Jung Sung (10-2-0) är tillbaka med sina vevande knytnävar och sin totala brist på självbevarelsedrift. Matchad mot den gänglige karaktären George Roop (10-7-1), som kommer att ha astronomiskt övertag i räckvidd, lutar det åt att bli skitig och rolig guilty pleasure.

Mer sluggfest. Precis lika enkelspårige sluggern Lonard Garcia (18-5-1) ska försöka landa bomber på Mark Hominick (18-8-0), en av de mest tekniska strikers som över huvud taget finns i sporten. Kraft mot teknik brukar aldrig misslyckas.

Utöver huvudmatcherna finns det gott om blandade spaningar. Den förste kinesiska exporten ska debutera, i form av obesegrade Tiequan Zhang (16-0-0). Om namnet låter bekant är det för att han agerade motstånd första gången en svensk, Erik Kalseth, fick chansen att fightas i Kina. Cardet hedras även av forna mästare som Mike Brown och Chris Horodecki, samt framtida utmanare Diego Nunes, Tyler Toner och Demetrius Johnson.

Fighterpodden avsnitt 69: Karantänspodden

Kommentarer