Efter UFC 118

Både Edgar och Penn hade något att bevisa i sitt snabba returmöte. James Toney och Randy Couture hade saker att bevisa för sig själva och resten av fightingvärlden. Beskeden var övertygande.

Det var som att återvända till Abu Dhabi. Frankie Edgar dansade runt som en mygga runt B.J. Penn och pepprade med ofarliga men envetna attacker. Penns löften om utveckling och lärdomar syntes inte till och frustrationen med den snabbfotade brottaren var lika illa som sist. ”The prodigy” fick några få stunder av lycka när han gick på nedtagningar, men Edgars defensiva sinne räddade honom länge nog att hinna vända positionen. Ännu en gång kan Penn och hans fans hävda att han inte förlorade en fight, utan endast blev poängdominerad i en match. Men, det är MMA av idag och spelets regler. Bältet stannade runt midjan på New Jerseys stolthet.

Grek-romerska brottaren Randy Couture gick på en otypisk nedtagning under midjan. Och varför skulle han inte? James Toney hade inget som ens liknade nedtagningsförsvar för ett singel leg-dyk. Boxaren rasade ihop och klappade ut på en strypning. Och det var allt.

Kenny Florian och Gray Maynard fastnade i den ömsesidiga respekt som råder mellan titelutmanarna. Florians thaiboxning och jiu jitsu höll brottaren på distans. Maynards toppgame och brottning hindrade ”Ken-Flo” från att släppa lös stående. Teknik, strategi och schackspel. Allt annat än underhållande, men ett kvitto på fight-IQ. Brottning besegrade BJJ denna gång, via så kallad oktagonkontroll. Enligt reglerna, rättvist, men knappt värd att kallas en fight. Maynard är nästa utmanare om titeln, i vad som lutar åt att bli en historisk duell i poängbrottning.

Mario Miranda hade resurser att sätta upp mot sin landsman Damian Maia. Men där styrkan och tekniken fanns, saknades självförtroendet. Miranda backade hela fighten och tycktes osäker på vad han skulle göra. Han blev till och med nedtagen trots sina brottarmeriter. Maia kom nära flera lås men fick nöja sig med en decisionseger efter en besvikelse till matchbild.

Marcus Davis kämpade tappert och utan tvekan, men befann sig ett steg bakom ettrige Nate Diaz hela vägen. Stocktonboxning hackade mot Davis ansikte, orsakade cuts och störde hans rytm. Vid de få tillfällen som matchen nuddade närkontakt eller canvas, styrde Diaz utvecklingen. En heroisk och viljestark kamp hela vägen, även om utgången tycktes given tidigt. Blåslagen och trasig somnade Davis i en giljotin i tredje.

Gabe Ruediger blev fullständigt trashad av Joe Lauzon, i ett par minuters fartfylld uppvisning på marken. Utklassningen slutade med en armbar.

Andre Winner fastnade i tre ronder desperat nedtagningsförsvar. Nik Lentz bjöd kanske inte på den roligaste fighten, men var effektiv nog att vinna.

Dan Miller vände en blek inledning till en matchavgörande giljotin i rond två mot John Salter.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer