Efter UFC på Versus 2

Varierat och underhållande för att vara en av UFC:s galor som visades gratis på amerikansk TV. Där vissa matcher blev plågsamt förutsägbara, överraskade andra på ett imponerande sätt.

Vladimir Matyushenko hade dåliga odds men fick inte ens med sig en hedervärd förlust efter att Jon Jones kört över den vitryske legendaren utan att bli svettig på vägen. En snabb nedtagning, avancemang till sidokontroll och en skur armbågar gav Herb Dean skäl nog att bryta fighten strax innan två minuter hade passerat. En rejäl missmatch som visserligen gav Jones en välbehövlig utökning av sitt record, men som i efterhand inte var särskilt rättvis mot Matyushenko.

Yushin Okami visade sin vana trogen ett utmärkt nedtagningsförsvar och solid boxning, tillräckligt för att kontrollera Mark Munoz. Dessvärre var japanen också sedvanligt tillbakahållen och dominerade bara defensivt. Istället var det en av Munoz vilda svingar som träffade bäst och skakade liv i matchen en bit in på andra. Okami kom ut i ett bättre tempo i tredje och fick åter kontroll över fighten. Trenden höll i sig, med en offensiv men ineffektiv strategi från Munoz, och en vattentät men passiv kontringstaktik från Okami. En split decision till Japan blev slutsatsen.

Teoretiska resonemang har en tendens att flyga ut genom fönstret när man beskådar fighters som kan avgöra på ett ögonblick. Takanori Gomis försvagade brottning blev aldrig en fråga, inte heller japanens ifrågasatta defensiv. Den forne Bushidomästarens självförtroende föreföll lika starkt som någonsin. Tyson Griffin hann inte mer än känna på avståndet, invaggad i en falsk trygghet, när Gomis högerkrok hittade sitt mål. Griffin stöp med ansiktet före och allt var över på 64 sekunder. Segern ger en behövlig injektion av medvind till ”The fireball kid”, som kanske kan bryta den japanska förbannelsen och skapa sig en UFC-karriär trots allt.

Jake Ellenberger spelade rollen av grävmaskin medan John Howard gick väderkvarn tillbaka. Resultatet blev en fysiskt utmattande kraftmätning som stundtals inte var vacker att se på. Men där det saknades teknik och strategi, fanns en oborstad kamplust som kompensation. Howard gick halva matchen med ett igensvullet öga och en hopplös situation underst i guard, men släppte lös vilda svingar och sparkar så fort han fick chansen på fötterna. När matchläkaren konstaterade att Howard inte längre kunde se i början på tredje, bröts en fight som förtjänade en mer hedrande avslutning.

Hypade brassen Charles Oliveira levde upp till alla lovord i debuten. Brottaren Darren Elkins fick till en kraftfull nedtagning som inledning på matchen, men hamnade omedelbart i en guard han inte kunde hantera. Oliveiras tekniska överlägsenhet på marken var förkrossande tydlig, trots att matchen var över efter bara 40 sekunder via ett armlås.

Brain Stann förlängde sin karriär i UFC med en mycket okaraktäristisk submissionseger, och drog ut Mike Massenzio på en triangel i tredje.

James Irvins begränsade game ledde till ännu en förlust på marken, och blir troligtvis slutet på hans nuvarande kontrakt. Igor Pokrajac kan ha räddat sig kvar med strypningen som avgjorde drygt två minuter in på första.

DaMarques Johnson kunde inte stå emot Matt Riddles fysiska övertag och blev utslagen i slutet på andra.

Jacob Volkmanns brottning blev för mycket för Paul Kelly, med en klar decision på 30-27 som resultat.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer