Inför Strikeforce

Promotorn som en gång var Kaliforniens interna talangjakt har klätt om till något annat. Helgens gala i San Jose är en enmansshow byggd på mannen, myten, legenden och frågetecknet Fedor Emelianenko.

HW: Fedor Emelianenko (31-1-0) vs. Fabricio Werdum (13-4-1)

Frustrationen från Stary Oskol har motvilligt gått med på en fight till. Kanske behöver han några miljoner på bankkontot för stundande politiska kampanjer. Kanske är det fortfarande lite kul. Men den siste kejsaren är fortfarande totalt ointresserad av att se på MMA-branschen som någon slags karriär. Brottarkolosserna Velasquez, Carwin och Lesnar håller UFC:s tungvikt som gisslan och Emelianenko kunde inte bry sig mindre. Det spelar snart ingen roll varför. Supporten svalnar och legenden om världens bästa fighter klingar som sentimental Pridenostalgi. Oavsett resultat mot Werdum kommer mannen känd som Fedor aldrig ge ett tillfredsställande svar om sin egen potential. En snubbe med medvind vid rätt tillfälle eller halvgud, vem var karln? Vi kommer aldrig att få veta.

Motståndet då? Lördagens drömchans är en dålig matchning för Werdum. Mannen som bredvid Roger Gracie kan kallas världens främste grappler saknar den egenskap som tidigare fått kejsaren på fall. Explosiv kraft, kaxighet, satsa allt på ett kort och svinga från höften. Den mentaliteten biter på Emelianenko, men så jobbar inte Strikeforce främsta brasse. Werdum är en metodisk fighter, med mer korrekt än farlig boxning och hygglig brottning. Kvar finns den BJJ som utklassade Alistair Overeem och Fedors egen brorsa Aleksander. I kombination med ett blygsamt övertag i vikt kan man fråga sig var Werdums spjutspets sitter. En soft inledning med tvekan och defensiv strategi kan bara sluta med en överdos ryskt läder. Men skulle nedtagningen komma och åren av BJJ sättas i rörelse kan något enormt ske på lördag. Werdum har en enda sak som Emelianenkos senaste utmanare har saknat, han har ett vapen som inte går att återhämta sig från. Men det kräver rätt läge, något som kejsaren sällan ger bort frivilligt.

MW: Scott Smith (17-6-0) vs. Cung Le (6-1-0)

Vad händer om man beväpnar en trästock med en slägga och skickar in honom mot en lättfotad sparkomat från verklighetens Hollywood? Trästocken agerar skampåle för en barnförbjuden omgång stryk utan en min av tvivel, och får till slut in den där släggan i ansiktet på Hollywood och spräcker hans felfria record. Det tog tretton minuter senast, och man får anta att Strikeforce kallt räknar med att publiksuccén Le denna gång ska undvika sådana dumheter. Han behöver bara hålla uppe garden två minuter längre än sist för att inkassera jublet. Borde vara en enkel uppgift. Smith är kanske världens mest förutsägbara fighter, men han skulle knappt ta räkning om han blev skjuten. Det är inte teknik som saknas för att släcka ”Hands of steel”, det är eldkraft. Helt bisarr match egentligen. Alla vet att Le är astronomiskt mycket bättre i teorin och han kan knappast förbättra vad han gjorde sist. Nåväl, en repris med fascinerande bakgrundsstory är inte direkt fel.

Cristiane ”Cyborg” Santos (9-1-0) vs. Jan Finney (8-7-0)

Strikeforce har hittat en tapper kämpe för uppgiften att hålla kvar världens främste kvinnomisshandlare i rampljuset. Ingen skugga över Finneys talang, hon har hängt med bra länge och har tagit fyra raka. Men den kvinnliga cyborgen är i dagsläget något helt överlägset i kvinnornas division av MMA. På gott och ont. Genom att vara först med att fightas som killarna, gav hon damklassen sitt erkännande. Dessvärre får hon alla andra att se bedrövliga ut. Lördagens prognos kan inte bli annat än en upprepning på det temat.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer