Medaljer till Sverige på Jujutsu-EM

Under en lång turnering med Europas tuffaste motstånd krigade sig Sara Widgren, Fredrik Widgren och Anton Villberg till sig varsin final i årets Europamästerskap i ju-jutsu. Guld, silver och brons blev resultatet för Sverige.

Över fyra hundra deltagare och ett tjugotal nationer har varit på plats i Wien för att göra upp om medaljerna. Fem av dessa fighters kom från Sverige och resultatet har varit över förväntan. Under lördagen kämpade Alexander Ferm sig till en match om brons, som han tyvärr förlorade och slutade femma i sin viktklass -69kg i U21-klassen.

Söndagen bjöd på fyra fighters där alla kom ifrån samma klubb – Nacka Dojo i Stockholm. Till vardags tränar de hårt tillsammans, och utdelningen lät inte vänta på sig i Wien. Samtliga tog sig till en medaljmatch. Joakim Wallberg i -77 kg var först ut i finalpasset då han skulle möta en ryss i kampen om en bronsmedalj. Dessvärre var ryssen alldeles för stark och vann stort.

Klubbkamraten Sara Widgren som för första gången tävlade i en tyngre viktklass än vanligtvis skulle möta en stark fighter från Norge. Norskan hade dock inte mycket att sätta emot Saras fina slagtekniker som fick poängen att rulla in till Sveriges fördel. Norskan Anna Knutsen kom igång under de sista tio sekunderna men kunde inte komma ikapp och blev stoppad av Sara som kontrade. Vinsten var ett faktum och Sverige fick mästerskapets första medalj.

Efter det guldet var det dags för Anton Villberg i -85 kg att göra sin match om bronsmedalj. Han fick möta en spelare från Bosnien-Herzegovina som inte hade mycket att sätta emot Antons tekniker. Anton hade sett lite spänd ut under dagens tidigare matcher, men hade till denna hittat sin lugna och vältajmade stil. Han dunkade in poäng i såväl del ett som del två och fick även tidigt in en fasthållning på sin motståndare. Med tolv sekunder kvar säkrade han medaljen genom att kasta bosniern som då fick se sig besegrad genom teknisk knockout.

Sist ut av svenskarna var Fredrik Widgren, tävlandes i den yngre klassen U18 i viktklassen -73kg. Han mötte i guldfinalen dansken Jacob Hunneboll som direkt satte ett riktigt högt tempo i matchen. Dansken låg hela tiden steget före i del ett och när Fredrik inte fick sina poäng i kastdelen var det svårt att komma ikapp. Jacob Hunneboll vann med 7-2, men Fredrik fick med sig ett silver inte ens 16 år gammal i en viktklass där många är äldre.

Sammantaget gick alla svenskar en match om medalj, där medaljskörden blev en medalj i varje valör. Ett minst sagt lyckat mästerskap för Sveriges del.

TEXT: Helena Hugosson, Informatör för Svenska ju-jutsu federationen

 

Fighterpodden avsnitt 69: Karantänspodden

Kommentarer