Kung Fu vs Muaythai – två stilar i samma ring

För 25-år sedan öppnade Thabo Motsieola Södermalm Shaolin Kung Fu och började då utveckla den Kung Fu som den mytomspunne Louis Linn tog till Sverige i mitten på 70-talet. 23 årige Nils Widlund har klivit fram som en ny stjärna från Södermalms Shaolin. På lördag möter han Alex Kazemi på Rumble of The Kings.

Idag är Södermalm Shaolin en av de mest klassiska och framgångsrikaste klubbarna inom svensk kampsport. Men klubben har inte bara producerat massor av framgångsrika tävlande tjejer och killar, utan också ledare med bra värderingar som hjälpt många ungdomar i att hitta ett värde i sig själva och i sina liv. Vi har massor att tacka Thabo Motsieola för inom svensk kampsort, allt ifrån hans eget tävlande, tränande, arrangerande av mängder med tävlingar mm. Men kanske framförallt det sätt han många gånger representerat och verkat som en ”ambassadör” för svensk kampsport både politiskt och massmedialt.

Södermalm Shaolin är som sagt en framgångsrik klubb där många stora namn inom Svensk kampsport har klivit ut ifrån. Idag är en av de största den 23 årige Nils Widlund. En kille som på alla sätt verkar trivas med livet i allmänhet och fightinglivet i synnerhet. Det bloggas, fajtas och partajas om vart annat och hela tiden i en positiv andemening.

Karriären har med hjälp av duktiga tränare som Thabo, Hayes och Fredrik Halldén mfl gått i rask takt och Nils har med tiden utvecklat sin Kung Fu och breddat sin träning och tävling. Förutom alla meriter i Kung Fu och Sanshou (kickboxning m nertagningar och lås) med andra- placeringen på EM 2008 som främsta merit, är han också regerande svensk mästare i Kickboxning ( utsedd till turneringens fighter). Nils gjorde sin K-1 debut i Malmö i år, då mot kickboxarlegenden: ”Totto” Karlsson och besegrade då denne på poäng. Nils visade sig då ha en stil som funkade bra för K-1 regler med fin kickboxning och snabba Kung Fu ”snurrar”. Efter det har det blivit ytterliggare en Thaiboxningsmatch i Uppsala som Nils vann på knock. Samt alldeles nyligen deltagande Sanshou-VM i Kanada som slutade i en meriterande kvartsfinal, ett VM som för övrigt rymde ca 1500 deltagare! Från 84 länder!

Tränaren, Thabo Motsieola är optimistisk inför matchen – Nils är i bra form och är tack vare sin variation i ringen, tävlingsvilja och därför svår och avig att möta. Han lever mycket på sin fina balans & känsla och det är tack vare den han kan göra de spektakulära teknikerna i trängda lägen under match, menar Thabo.

Helt klart är Nisse en frisk fläkt och rolig att se på med sin variation och fantasi.

Kvällens motståndare Vallentuna Boxing Camps: Alex Kazemi spåddes en lysande framtid av många då han sopade mattan med all motstånd som han fick framför sig. Som regerande svensk mästare besegrade Alex bl.a. Chris Forster två gånger om och under 2005 blev han dessutom både svensk och nordisk mästare.

I den sista landskampen som Sverige hade med Finland där 6 Svenska mästare deltog var Alex den enda som lyckades vinna sin match och det på en hoppande armbåge i 2:a rond.

Till skillnad mot sin motståndare har Alex en renodlad och utpräglad thai-stil. Och han saknar några egentliga brister i sitt sätt att fightas.

VBC:s tränare Mats Söderström säger att: – Alex har under sin aktiva tid både sparkat och slagit förmodligen hårdast i Sverige bland Thaiboxare i vikterna 57 – 63 kg och har kanske en av de renaste Thaistilarna.

Men motivationen brast och allt det kompletta och mer eller mindre felfria man kunde se hos Alex bara försvann. Efter 3 raka förluster där ibland en thailändare med över 200 matcher, så beslutade han sig att lägga ner fightingen.

I 3 år var han borta med undantag för några gästspel men så plötsligt en dag under sommaren så var tävlingsmotivationen tillbaka. Han kom in till klubben VBC Sportcenter på Södermalmsallén och bad om match! Lika vältränad som vanligt men med mer glädje. Han började med sin tävlingsträning och tränaren Mats Söderström tycker sig se en härlig harmoni i sin adepts förberedelser.

Den sympatiske och tystlåtne Vallentunakillen är svår att inte tycka om och är en person som alla gillar och önskar all framgång

Vi får här se en formstark fighter i Nils Widlund mot comebackande Alex Kazemi. Kung Fu mot Thaiboxning – får detta som att låta som en gammal Bruce Lee film.
Men sanningen är att när det kommer till kritan så är det individen och inte stilen som alla matcher handlar om.

Det här är ett klassiskt K-1 koncept där man använder den intressanta ingrediensen att blanda olika stilar mot varandra. Detta blir alltid föremål för spekulationer och funderingar.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer