Artikel i DN Debatt i dag om MMA

Hjärnforskare vid Karolinska institutet skriver att ”Riksidrottsförbundets stöd för kampsporten MMA går inte att försvara.”

Bakom texten står 8 professorer från Karolinska Institutionen däribland Martin Ingvar.

De skriver bland annat i debattartikeln:

”Idén med idrott har varit att ritualisera våldsutövning så att kamp kan ske utan skador på deltagarna. Man kastar spjut från varandra i stället för på varandra och man sparkar på en boll i stället för på varandra.”

De riktar skarp kritik mot MMA:

”Det är nu okej med en sport som tillåter spark mot huvudet. Det är okej att slå upprepade slag mot huvudet på den som ligger. Det är okej att strypa motståndaren till medvetslöshet. ”

Texten kritserar även Riksidrottsförbundet och anser att sporten strider mot idrottens ideal samt även kan skada RF:s rykte:
”Det är dags för Riksidrottsförbundets styrelse att ta tydlig ställning för idrottens ideal, mot mellanmänskligt våld, mot avsiktlig produktion av hjärnskador inom sporten och därmed för sitt eget folkhälsomål. Med ett sådant ställningtagande kommer RF:s heder att kunna räddas.”

Läs artikeln i helhet här

Hjärnforskare vid Karolinska institutet skriver att ”Riksidrottsförbundets stöd för kampsporten MMA går inte att försvara.”

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer