Efter Cotto vs Pacquiao

Årets största fight blev även en av årets i särklass bästa.

Manny Pacquiao kom in till fighten som världens mest populära boxare. Han gick därifrån som ännu mer än så. Hyllningarna och lovtalen haglar över Filipinernas stolthet när boxningsjournalister öser på med superlativ.

Det var dock en fight och inte utklassning i MGM grand, åtminstone inte i början. Den betydligt större Miguel Cotto såg farlig ut när han skickade iväg sin fruktade vänsterkrok mot ”Pacmans” huvud och kropp. Men det blev snart tydligt att Pacquiao tillsammans med mannen som kallas världens främsta tränare, Freddie Roach, hade byggt upp en solid plan för puertoricanens slagstyrka.

Då och då under matchen stannade Pacquiao upp, tog emot en krok eller två och kände av kraften, innan han fyrade av sitt typiska leende med ögonen och drev upp tempot. I rond tre visste den mindre fightern att han, mot all logik, kunde hantera sin motståndares bästa slag. Med tryggheten i ryggen kunde Pacquiao släppa lös och utnyttja sin snabbhet, blick och timing i kombination på ett sätt som få boxare någonsin har kunnat. Cotto gick i golvet i tredje ronden, och igen i fjärde. Runt sjätte-sjunde ronden var matchen i princip avgjord.

Cotto kämpade tappert, först med vilja och stryktålighet, sedan genom att mer eller mindre dansa undan och backa, för att ta sig tiden ut. Men i slutronderna var det inte längre en värdig kamp och domaren tog det tunga beslutet att stoppa fighten med bara två minuter kvar av tolfte ronden. Ett brutalt sätt att avsluta kvällen för Cotto, men ett beslut som lika gärna kunde ha tagits två ronder tidigare.

Matchen alla nu vill se är förstås Manny Pacquiao mot Floyd Mayweather Jr, för att verkligen ta reda på vem som är världsetta. De flesta vill idag göra gällande att Pacman är favorit i ett sådant möte, men det är en prognos som delvis är baserad på önsketänkande och favorisering. Pacquiaos gamla rivalitet med mexikanen Juan Marquez bygger på jämna fighter. Samme Marquez blev fullständigt överkörd av Mayweather tidigare i höst. Det kan inte bortses från.

Men idag är Pacquiao kung. Eller halvgud. Mindre ord kan inte göra världens mest populära boxare rättvisa.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer