Samlad attack från SVT på Mixed Martial Arts

En artikel skriven av Jesper Gunnarson, Sekreterare SMMAF (Svenska MMA-Förbundet) är publicerad på SVT:s hemsida under Debatt.

Jesper Gunnarson skriver till SVT:

Från Svenska MMA-Förbundet (SMMAF) är vi förvånade över SVT:s granskning av MMA. Det är anmärkningsvärt att så många redaktioner på SVT (Sporten, Uppdrag Granskning, Debatt) – och även Sveriges Radio – samtidigt har reportage om MMA.

Vi har noterat att inga andra medier rapporterar om MMA på detta sätt. Vi ser det som en samlad attack från SVT på MMA.

Många inslag har varit starkt vinklade och behäftade med många faktafel och sammanblandningar.

Det är olyckligt när public service som SVT är, hade chansen att introducera idrotten MMA på ett korrekt sätt för svenska folket. Ett riktigt lågvattenmärke var SVT Sports koppling mellan offentliga avrättningar och MMA.

Vi företrädare för MMA med fötterna i den svenska idrottsrörelsen tar oss för pannan!

Vad är MMA? År 648 f.Kr introducerades sporten ”Pankration” (Grekiska för ”alla krafter”) i de Olympiska Spelen. Sporten kan beskrivas som en blandning av boxning och brottning och blev med tiden den mest populära grenen i de Olympiska Spelen. Stående kamp och boxning var vanligt, men ofta avgjordes matcherna på marken där både olika typer av lås och slag var tillåtna.

Modern Mixed Martial Arts (MMA) är designad för sparring och tävling och ambitionen är att ha så få tekniska begränsningar som möjligt men samtidigt säkerställa att ingen utövare skall få allvarliga skador. I allmänhet är boxning (Kickboxing och Muay Thai inkluderat), brottning (Fristil och Grekisk-Romersk samt i viss utsträckning Judo) och grappling (Brazilian Jiu-Jitsu samt i viss utsträckning Sambo) de tre stilar som utgör kärnan i nästan all modern MMA.

Inom såväl västerländska som österländska kampsporter fostras utövarna i en anda av respekt, ödmjukhet och fair play, så även inom MMA, som har sitt ursprung i båda dessa traditioner.

MMA administreras av SMMAF (www.smmaf.se) som är ett underförbund till Svenska Budo- och Kampsportsförbundet. SMMAF och dess tillhörande föreningar har RF-baserade stadgar och lyder helt under den demokratiska princip som finns i RF. SMMAF blev invalt som underförbund på Svenska Budo- och Kampsportsförbundets årsstämma efter en motion från undertecknad.

SMMAF har erhållit ett permanent tillstånd för att sanktionera MMA-tävlingar av Kampsportsdelegationen som verkar inom Länsstyrelsen i Örebro. Regelverket är både omfattande och mycket strikt för att säkerställa godtagbar säkerhet för deltagarna.

MMA tränas på ideella idrottsföreningar i gruppform där minst 90 procent av medlemmarna inte tävlar alls och antalet utövare som tävlar på proffsnivå är endast ett fåtal promille.

MMA-förbundet och tävlingsarrangörer erhåller inga som helst pengar från RF. Medlemsklubbar kan erhålla aktivitetsbidrag för gruppträning där medlemmarna är mellan 7 och 20 år om de söker RF LOK-bidrag. Under 2008 erhöll klubbarna 79 459 kr och det är samtliga medel som gått till MMA från RF.

Det har heller inte kostat samhället några pengar för skadade utövare då varje utövare är försäkrad.

Sedan SMMAF fått tillstånd har 115 matcher genomförts i Sverige. Det har skett knockout 2 gånger (1,7 procent) av dessa tillfällen, men inga allvarliga skador alls utöver detta.
Mycket detaljerad statistik finns från alla matcher.

Jesper Gunnarson
Sekreterare SMMAF (Svenska MMA-Förbundet)
Ordförande Gladius MMA

En artikel skriven av Jesper Gunnarson, Sekreterare SMMAF (Svenska MMA-Förbundet) är publicerad på SVT:s hemsida under Debatt.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer