Rapport från MMA Academy – Fight Night Camp 09

Läs Felicia Rosvalls skildring av träningslägret i Södertälje.

Fredag 30 oktober

Klockan var strax över tre på natten när jag satte mig i bilen från Göteborg till ännu ett MMA-läger. Sommarens intensiva vecka gav mersmak och kampsportsträningen är nu en del av livet. Fyra koppar kaffe senare svängde jag in mot Vackstanäs i Södertälje. En hel helg med fokus på MMA, intressanta föreläsningar och som grädde på moset: Superior Challenge 4 ”Bad Intentions”.

Ett femtiotal förväntansfulla MMA-fantaster samlades för information av Noa Fridmark och Linus Johansson. Det var dessa två kreatörer som gjorde helgen möjlig. Som vanligt hade de tänkt på detaljerna, lärdomar från sommaren. Man hade ställt fram vatten med salt, datorer och andra smarta saker som gjorde tillvaron på lägret ännu bättre. Den goda stämningen hade redan infunnit sig. Efter rundvandringen var det dags för det som vi alla väntat på: Träning!

Usama Aziz hälsade oss välkomna och träningen drog igång. Han hade en skön stil, var avslappnad och förklarade alla moment smart och pedagogiskt. Vi gick igenom grunder i boxning. Fotarbete, balans och tyngdpunkt. Sedan fick vi testa teknikerna, två och två, jabb och kroppsslag. En riktigt kul start på helgen.

Invägningen inför Superior Challenge 4 hade flyttats fram från fredag förmiddag till eftermiddag. Det var tänkt att alla deltagare på lägret skulle få vara med på plats. Eftersom tiden ändrats så ändrade man även planeringen på MMA Academy. Kompensationen för den missade invägningen blev ett extra träningpass. En bra deal. Noa frågade om jag ville åka med honom till Stockholm ändå. Ett utmärkt tillfälle att göra små intervjuer med galans fighters och passa på att plåta lite.

En efter en vägdes varje fighter in, en del nybastade för att tappa ytterligare kilon. De sista avgörande grammen gjorde man sig av med bakom coacher och handdukar. Alla klarade invägningen, en del med nöd och näppe. Mediabevakningen var stor med TV och tidningar på plats. Noa passade på att att göra ett par videointervjuer. Resulatet blev en liten film som visades på lägret senare samma kväll.

När vi kom tillbaka till Vackstanäs hoppade jag rakt in på Waldo Zapatas pass. Alla var redan i full gång med att jobba från topposition. Waldo poängterade gång på gång att vi håller på med MMA. Inte SMMA (Separate Mixed Martial Arts) som många verkar tro. Precis som Mark ”The Wizard” Weir sa till mig vid invägningen tidigare under dagen: ”Det viktigaste för en fighter är att sparras mycket. Och att sparras MMA. Dela inte upp MMA i flera grenar.”

Första dagen avslutades med en föreläsning av Usama Aziz. Han berättade om sitt liv och sin väg fram till den han är idag. Om mental träning, och hur man kan lära sig att tänka för att förbättra sin prestation. Om träningsupplägg, hur man hittar balans i livet och om att ha kul hela vägen.


Lördag 31 oktober

En intensiv dag. Klockan 09:00 började vi lördagens träning med Waldo. Lektionen handlade om att jobba underifrån, ett otacksamt läge. Enligt instruktören ett ganska tråkigt men ack så nyttigt pass. Om att acceptera att man kommer att åka på några smällar och att försöka vända läget så fort som möjligt. Som vanligt hjälpte Waldo till med sina logiska korrigeringar och små detaljer som löste situationen. Vilken finess.

Direkt efter första passet var vi tre personer som samlades i privatsalen för ytterligare en timme med Waldo. Det var dags för en lektion benlås. Man var rejält öm i vaderna efter detta vill jag lova. Vi blev nästan lite fnittriga allihop. Endorfinnivån låg på topp.

Maten var fantastisk på lägret. Kockarna, med Mårten Lindqvist i spetsen, gjorde sitt yttersta för att vi skulle trivas. Det där lilla extra, som hembakt bröd och olika sallader till varmrätterna, gjorde att det kändes extra lyxigt. Det var verkligen semester.

Efter lunch hade jag bokat ännu en privatlektion. En timme med Usama. Vi gick igenom grunder i boxning. Balans, slagkombinationer, koordination och konsten att hitta rätt gung i kroppen. Vilken skillnad det gjorde för tekniken när man fick total uppmärksamhet.

Träningen fortsatte med Usama men nu var hela gruppen samlad. Det var dags för brottning. Tighta kopplingar, trä armar och driv framåt. Usama byggde upp passen på ett pedagogiskt sätt och tillsammans med sin ödmjuka personlighet blev summan fantastiskt bra.

Bråttom. Dusch, middag och samling. Man hade hyrt en stor turistbuss med destination Fryshuset Stockholm. Det var äntligen dags för Superior Challenge 4 ”Bad Intentions”. Alla var förväntansfulla inför kvällens gala. Vi gick i samlad trupp och fick kanonplatser, bokade speciellt för oss på MMA Academy. Det var inspirerande att se alla duktiga fighters i ringen.

Väl ”hemma” i Vackstanäs väntade nattmat och utvärdering av kvällens matcher. Halvt knockade ramlade alla iväg till sina rum för välförtjänt nattsömn.


Söndag 1 november

Sista dagen på lägret, tiden gick alldeles för fort. Morgonpasset med Waldo handlade om clinch, slag och ingång till nedtagningar. Gruppen fick lära sig att samarbeta och slappna av för att få ut maximalt av varje moment. Waldo band samman uppvärmningen med passets övningar på ett listigt sätt. Han hade verkligen tänkt till och planerat. Träningen var rolig och vi fick testa teknikerna och leka loss lite.

Helgens sista pass handlade om nedtagningar och kast med Martin Lidberg. Vi jobbade två och två med att kasta varandra på tjockmattorna. Martin var noga med att alla skulle förstå teknikerna. Han visade steg för steg tills det blev rätt. Vi fick även träna våra nackar specifikt, för att bättre stå emot drag och slag. Det blev en kul och actionfylld avslutning på lägerträningen.

Söndagens sista event var ett möte med två av de tävlande från gårdagens gala. Reza ”Mad Dog” Madadi och Magnus ”Jycken” Cedenblad kom ut till Vackstanäs för att prata om sina insatser på Superior Challenge 4 och livet som proffs. Båda vann sina matcher. Lägerdeltagarna fick ställa frågor vilket resulterade i en rolig timme med många skratt.

Som enda deltagande tjej har det funkat väldigt bra. Praktiskt innebar det en stor sovsal och ett ännu större omklädningsrum. Det vore väldigt kul om fler tjejer anmäler sig till nästa år. Oavsett träningsbakgrund finns det en grupp som passar alla nivåer, nybörjare som proffs.

Lägerhelgen har varit väldigt intensiv och lärorik. Det har varit en skön blandning av träning med några av Sveriges absolut bästa instruktörer, en suverän MMA-gala, intressanta föreläsningar, god mat och härlig stämning. Jag ser redan fram emot nästa sommar. Då blir det sju hela dagar underbar MMA-träning. Vi ses den 5:e juli 2010!

/Felicia Rosvall

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer