Öppet brev från SMMAF:s ordförande till Karin Mattsson

SMMAF:s ordförande August Wallén har skrivit ett öppet brev till Karin Mattsson där han tackar henne för att hon satt sig in i sakfrågan och hållt sig saklig i den intervju i Sportnytt som hon deltog igår där hon lyfte fram den rigorösa säkerhet som omgärdar tävlingar samt kampsporternas sociala insats i samhället.

Brevet lyder:

Hej Karin,

Jag skriver till dig med anledning av inslaget i SVT:s Sportnytt igår.

Först och främst vill jag tacka dig för att du på ett sakligt sätt framhöll den rigorösa säkerhet som omgärdar svensk MMA samt att du uppmärksammade kampsporternas sociala insats i samhället. Det är många med svaga röster som ser dig som sin ordförande och som uppskattar att du nu stått upp för dem.

Jag vill också berätta för dig att vi vid upprepade tillfällen under söndagen och gårdagen har försökt få bemöta de felaktigheter (se längst ner) om MMA som uttrycktes i Sportspegeln i söndags och som var upptakten till gårdagens inslag i sportnytt.

Vi som håller på med MMA förstår och respekterar att människor kan uppleva vår sport som okontrollerad vid en första anblick. Jag vill dock nämna att i samtliga fall där skeptiska individer verkligen tagit sig tid att sätta sig in i sporten så har en insikt och acceptans infunnit sig.

Den statliga Kampsportsdelegationen har ställt hårda, men rimliga, säkerhetskrav på alla svenska kampsporter. Det har krävts mycket stora ansträngningar för att kunna leva upp till dessa säkerhetsnivåer men jag vågar nu påstå att matcher i kampsport på svensk mark är bland det mest reglerade och säkerhetsomgärdade idrottsutövande som existerar i världen.

Avslutningsvis vill jag bara förmedla en tanke som ständigt finns hos oss. Vi får ofta höra att skillnaden mellan kampsport och andra sporter, med motsvarande risknivå, är att de tävlande inom kampsport har som syfte är att skada sin motståndare när det i andra sporter är skador en följd av olyckliga omständigheter. Detta är ett argument som är mycket sårande och djupt orättvist. Ett sådant påstående utgår fullständigt från betraktaren och dennes fördomar.

Jag kan lova dig att det inte finns någon kampidrottare som har till syfte att med uppsåt försöka skada sin medtävlande. Jag vet att du som kommer från idrottsvärlden förstår hur fullständigt absurt detta argument är. Idrottarna vill enbart vinna sin match och blir förtvivlade om olyckan är framme och någon blir skadad (vilket för övrigt är mycket ovanligt inom kampsporten). Detta kan alla som är insatta i eller själva utövat kampsport vittna om.

Återigen, tack för att du visade omvärlden att vi som delar de idrottsliga idealen inte måste vara stöpta i samma form för att kunna bli accepterade i den svenska idrottsgemenskapen.

Det var stort för oss.

Mina varmaste hälsningar,

August Wallén
Ordförande Svenska MMA Förbundet

Länk till nyheten på SMMAF

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer