Alex slipar formen för UFC 105

Vägen till den mest respekterade av MMA-organisationer har tagit drygt tre år och samlats till ett record på 5-0 som amatör och 8-0 som proffs. I helgen var det sparring i Göteborg och tid för ”The Mauler” att testa formen.

Det var ett formstarkt och taggat gäng från Shooters MMA Fight Team som samlats på Fighter Centre i Göteborg. Turen hade kommit till den sista av tre täta sparringhelger. Man hade bjudit in proffsfighters från Sverige, Europa och USA. Många av teamets fighters har matcher inom de närmsta veckorna. UFC, Strikeforce, Superior Challenge och The Zone FC. Det är dags att visa vem som bestämmer i buren, såväl på hemmaplan som internationellt.

Sparringhelgens strålkastarljus var riktat mot Alexander Gustafsson, Gladius MMA, nu aktuell i UFC 105 i England. ”Shooters MMA är mitt team. En bred skara bra fighters. Vi är tighta. Och alla hjälps åt inför match”, säger Alexander.

August Wallén, tränare och coach, tycker att Alexander utvecklats på ett sätt som han aldrig räknat med. ”Alexander överträffar all förväntan. Han är well-rounded, svår att ta ner i kombination med att vara bra stående. Träningen är upplagd i olika delområden såsom fys, kondition, sparring, drillar och olika tekniska moment. Han kör på, rond efter rond, utan att bli trött.”

Med medlemmar från ett 70-tal klubbar i över dussinet länder bildar Shooters MMA ett starkt team. Genom att träffas ofta skapas personliga relationer och starka band knyts sinsemellan.

Oskar Sollevi från Kaisho MMA i Helsingborg, aktuell på the Zone FC ”Bushido” i november, har tillsammans med klubbkamraten Mats Nilsson deltagit under helgens sparringcamp.

”Sparringen är bra organiserad och håller hög standard. Det är kul att träffa fighters från andra klubbar. Träningen är intensiv, man blir mör efter ett par dagar. Men på tåget hem är man nöjd. Då känns det gött i kroppen.” säger Oskar.

”Jag hängde med för att stötta Oskar i sin toppning inför The Zone, samtidigt som jag passat på att njuta av Alex knogmackor, Victors sparkar och Walléns submissions”, tillägger Mats. Sparringen med Alexander tycker Mats är teknisk. ”Han har enormt bra boxning, bra nedtagningar och attityd. Han vet när han ska vara aggressiv eller lugn. Det spar energi.”

Även Jonatan Westin laddar inför kommande matcher. Det är i dagsläget oklart om han kommer att delta på Superior Challenge 4 ”Bad Intentions” eftersom hans motståndare dessvärre skadat sig. Dock är SM-titeln i Shootfighting i sikte. Finalen närmar sig… Tillsammans med ett par kamrater från Stockholm Shoot har han tagit sig ner till Göteborg för att stötta den tidigare klubbkamraten.

”Alex är galet bra. Jag märker en tydlig skillnad på honom nu, mot när han tränade i Stockholm. Han tänker mer ”helhet”. Förlitar sig inte bara på boxningen. Han är mer strikt och fokuserad. Det märks att han är taggad och förbereder sig mentalt. Du tar hem det Alex, kör din grej!”, säger Jonatan med ett leende._

Från Stockholm kommer också Nicholas Musoke, vän och fightingkollega, som åker med till Manchester för att coacha Alex. ”Alexander har fått bättre fysik, han är hårdare i kroppen. Han har en självsäkerhet i det han gör. Jag tvekar inte en sekund. UFC kommer att vara hans hem ett bra tag framöver.”

Victor Cheng, Gladius MMA, tycker att det var kul att så många kom till Göteborg.
”Man utvecklas och har roligt. Alla är måna om varandra och ingen behöver vara orolig för skador. Jämför man med USA så är det mer organiserat i Sverige. Nivån är mycket hög. Vi har inte lika lång erfarenhet men det gör oss ännu mer hungriga. Det var kul att sparras med Mats i helgen. Han har ”gamet” som skapar problem för mig. Och med August förstås. Det blev ett par svettiga ronder.”

Victor åker snart till USA för att fightas på Strikeforce.
”Det ska bli jättekul. Ett äventyr. Det är fantastiskt hur man kan halka in på saker. Allt har gått i ett enormt tempo. Det har hänt så mycket sedan min proffsdebut för ett år sedan. Ett år känns som fem.”

Besam Josef, Gladius MMA, tycker att det är toppen med ett samarbete mellan klubbar i olika länder. Det ger bra utbud av sparring, bra variation. Han tränar på för fullt inför The Zone ”Bushido” och lär sig njuta av stunden. Mats uttryckte det bra under helgen. Det gäller att njuta av varje sekund när det är dags för match, från ögonblicket när ingångslåten spelas till avslutet i buren.

Hemmasönerna Besam och Victor tycker att träningen med Alexander är otroligt givande.
”Alexander är en cool kille. Ödmjuk. Han är duktig och slår hårt”, säger Besam. Victor tycker att Alexander är självklar i det han gör. ”Gå in och gör din grej Alex. Var dig själv i buren. Det kommer att gå hur bra som helst”. Han avslutar med ett finurligt leende och säger: ”Upp med guarden!”

Vad säger Alexander själv om sin träning inför UFC?
”Jag är i min bästa form hittills. Jag trivs bra i Göteborg och har lätt att anpassa mig. All fokus har legat på träningen. Jag känner mig som en vulkan som ska explodera. Jag är bara nervös vid alla moment innan själva matchen…invägning, läkarkontroll. Men nervositeten vänder sedan till ett monster som vill ut i buren.”

Vägen till den mest respekterade av MMA-organisationer har tagit drygt tre år och samlats till ett record på 5-0 som amatör och 8-0 som proffs. I helgen var det sparring i Göteborg och tid för ”The Mauler” att testa formen.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer