Historisk kampidrott åter i Göteborg

Under Allhelgonahelgen (30 okt-1 nov) är det återigen dags för historisk europeisk kampidrott i Göteborg. Det tränas medeltida fäktning, portugisisk käpp- och stav, fäktning med diverse vapen och mycket mer. Evenemanget Swordfish hålls för fjärde gången och i år är det större än någonsin.

Folk från hela världen kommer under Allhelgonahelgen återigen samlas i Aktiviteten i Mölndal för att delta på Swordfish, ett av Europas största och mest välkända evenemang för historisk kampidrott – arrangerat av Göteborgs Historiska Fäktskola. Det kommer instruktörer från Portugal, USA, Belgien, Frankrike, Sverige, Finland, Danmark, Tyskland, Österrike, Storbritannien och Polen.

– I år har vi fler träningspass, fler föreläsningar och förhoppningsvis också ännu fler deltagare än någonsin tidigare, säger Annika Corneliusson, Swordfishgeneral.

Jogo do Pau – Levande portugisisk stavstrid

Bland de nya inslagen återfinns Jogo do Pau, vilket är en annorlunda och mycket effektiv form av stavfajting. Jogo do Pau sägs bland annat ha använts av portugiserna i gerillakrigföringen mot Napoleons trupper. Jogo do Pau är också speciellt eftersom det aldrig till fullo dött ut, utan funnits bevarat i den portugisiska traditionen, om än i liten skala. På Swordfish representeras kampformen av Luis Preto, som vunnit internationellt erkännande både som utövare av Jogo do Pau men också som författare till boken Jogo do Pau – The Ancient Art and Modern Science of Portugese Stick Fighting.

– Luis är en kille som vi haft ögonen på en längre tid och när det öppnades en möjlighet att få hit honom så tog vi den. Inte bara på grund av hans färdigheter med stav, utan också för att han har intressanta idéer om hur man bör lära ut. Det blir inte bara två träningspass med Luis, utan han kommer även att hålla föredrag om pedagogik för kampidrott, fortsätter hon.

Matt Galas – ett enmansbibliotek

En annan spännande nykomling på Swordfish är Matt Galas, som gjort sig känd genom att ha varit med om att hitta flest försvunna kampsportsmanuskript från medeltid och renässans. Och tycks dessutom alltid kunna dra fram de mest spektakulära fakta ur historiens mörker – allt från regler och statuter för fäktgillen, till anekdoter om ond bråd död.

– Matt har vi också velat få hit tidigare, men det har aldrig klaffat. I år kommer han, men exakt vad det är han har med sig vet vi faktiskt inte. Han kommer att presentera material och saker han arbetat med´, så mycket kan jag säga. Men vad det är har vi alltså ingen aning om i dagsläget, så det är lika spännande för oss som för alla andra. Det här med att leta efter bortglömda manuskript är också en av de mest spännande aspekterna av att syssla med historisk europeisk kampidrott, så det hoppas vi han kommer att berätta om. Men han kommer också att hålla i träningspass.

Medeltida brottning, fäktning och mycket mer

Utöver nya ansikten så återkommer också många gamla rävar. Från Polen och Ringschule Wroclaw kommer Tomek Maziarz och Piotr Szubert återigen till Göteborg för att lära ut medeltida brottning. Scott Brown från USA kommer också tillbaka, och han lär ut långsvärdsfäktning från den medeltida tyska skolan. Totalt blir det över tio instruktörer i år. Swordfish kräver inga förkunskaper, alla är välkomna även om vissa kurser kan ha krav på förkunskaper och utrustning.

– HEMA innefattar väldigt många olika kamparter och vi är alla nybörjare på de flesta, så självklart är man välkommen även om man aldrig testat på innan, säger Annika.

Fakta:

Vad är HEMA?
HEMA står för Historical European Martial Arts och är ett samlingsnamn för kampidrotter som har sitt ursprung i Europa och som fallit i glömska, eller som inte längre utövas i sin historiska form. Från medeltiden och framåt har fäktmästare och kampsportsutövare beskrivit sina stridskonster i böcker och manuskript. Utifrån dessa texter återskapar de moderna utövarna dessa stridskonster genom praktisk träning.

Vad är GHFS?
Göteborgs Historiska Fäktskola startades 2003 och har sedan dess bedrivit reguljär historisk kampidrottsträning på ett modernt vis. Träningsformen skiljer sig inte mycket från vilken annan kampsport som helst, men inriktningen ligger på tysk medeltida fäktning med långsvärd.

Denna typ av fäktning finns beskriven i ett 40-tal manuskript från medeltiden och framåt, men föreningen fokuserar på ett särskilt manuskript skrivet av fäktmästaren Sigmund Ringeck, någon gång runt 1440. Ringeck gör precis som de flesta andra fäktmästare från den här perioden i de tyskspråkiga områdena och citerar en äldre fäktmästare vid namn Johannes Liechtenauer, som levde under 1300-talets andra hälft.

Utöver långsvärdsfäktning har föreningen också kurser i svärd och bucklare (liten sköld) från 1200-talet, dolk, boxning, medeltida brottning och militärsabel från 1800-talet.

Mer information:
http://www.ghfs.se/swordfish
http://www.ghfs.se
http://en.wikipedia.org/wiki/Historical_European_Martial_Arts

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer