Angered Centrum Box Cup 2009

För 23 året i rad arrangeras en av världens största boxningsturneringar för amatörboxare. ACBC går av stapeln i Angereds Sporthall den 30 oktober – 1 november.

De båda ABC-boxarna Natalie Lungo (EM-silver 2009) och Salomo Ntuve (deltog i EM och VM 2009) kommer att delta i årets turnering. Ytterligare boxare från svenska landslaget kommer att synas i ringarna under helgen. Även landslagsboxare från England kommer att medverka i årets ACBC.

Till förra årets ACBC var ca 570 boxare anmälda, av dessa var det 503 boxare från 7 länder som slutligen kom till start. I år beräknas ännu fler boxare delta, tävlingen bara växer för varje år. Under turneringens 3 dagar pågår ca 360 matcher, varav 150 finaler, i 4 ringar. En av ringarna är vigd enbart åt diplomboxare (boxare under 15år) och en ring brukar vara vigd åt elitboxare (17 år och äldre med minst 15 matcher).

ACBC började som en boxningsturnering för diplomboxare. Första turneringen hölls 1987 i Lövgärdets sporthall med 80 boxare och en ring varade den två dagar. 2007 var ACBC näst största turneringen i världen, bara en turnering i USA var större.

ACBC arrangeras av Angered Boxing Club (ABC). ABC bildades i en tvättstuga på Salviagatan i Gårdsten en grå decemberdag år 1983. De som bildade klubben var på den tiden verksamma i BK72, men missnöjet med hur den klubben sköttes var stort. Därför bildade Arne Lengstrand, Tommy Andersson och Leif Nordman Angered Boxing Club.

ABC har alltid satsat mycket på ungdomsverksamheten och det har visat sig vara lyckat. I åldern 10 till 15 år tävlar man som boxare i diplomboxning – en lättare tävlingsform där den tävlandes teknik och ringuppträdande värderas högre än antalet utdelade träffar under en match. Många av de äldre boxarna i klubben har börjat som tioåriga diplomboxare, boxare som senare har fått vara med och representera Sverige i boxningslandslaget även under OS-sammanhang. Under de senaste tjugofyra åren har ABC utsetts till ”Årets klubb” (något som kan jämföras med att vinna allsvenskan i fotboll) arton gånger, senast 2008. ABC har allt ifrån unga nybörjare till erfarna seniorer, sammanlagt har ABC över 400 medlemmar.

www.angeredbc.com

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer