”Upplevelsen att gå in i buren är magisk”

Mats Nilsson från Kaisho har tunga meriter som amatör i SW, BJJ, Shootfighting och är obesegrad som MMA-proffs. Han har gått tiden ut som amatör mot Alexander ”The Mauler” Gustavsson. Matchen dömdes först till Nilssons fördel men ändrades efter protest och videoupptagning till vinst för Gustavsson. Således är han den ende som varit i närheten att slå Gustavsson, det säger inte lite om Nilssons potential. Trots detta är han lite av en doldis i MMA-Sverige, kanske på grund av sin lågmälda attityd. Något som han dock verkar jobba på. I en intervju inför The Zone FC Dynamite berättade han rätt ut till 100000 tals TV tittare att han hade varit på valpkurs inför sin match mot Magnus ”Jycken” Cederblad. Hysteriskt underhållande!

Namn: Mats Nilsson
Vikt: ca. 90 kilo (tävlingsvikt 84 kg)
Längd: 185 cm
Ålder: 25
Klubb: Kaisho
Team: Shooters MMA
Fightrecord: Shootfighting 5-1-0, MMA 2-0-0

Berätta något om dig själv som få känner till.
– Jag är väldigt förtjust i trädgårdsskötsel.

Vi har fått se dig på grapplingmattor tidigare och nu även i proffssammanhang. Har steget från amatör till proffs varit stort?
– Steget från amatör till proffs har varit stort när jag ser tillbaka på det. Det är svårt att definiera ett enskilt tillfälle då jag tog det steget. Tillsammans med mina coacher har vi gjort en gradvis övergång vi under lång tid, med många små delmål på vägen.

Berätta om när du valde att börja med shootfighting, vad var det som gjorde att du ville testa detta.
– Shootfighting (läs MMA) har fascinerat mig ända sedan tiden då man beställde UFC på VHS-kasseter genom någon obskyr e-postadress. Det som gjorde att jag började träna var när jag var uppe i Göteborg och kollade på ett SM i Shootfighting. Fredrik Lagerstedt från Ceasar Shootfighting, som jag bekantat mig med på lite BJJ-turneringar, bärgade en titel i cruiser weight. Jag fick ett gott intryck av idrotten och en anknytning genom att någon jag kände var med, så jag åkte hem och köpte boxhandskar och började träna. Därför kändes det väldigt roligt när just Fredrik skickade gratulationer till mig när jag själv vann min SM-titel ett par år senare.

Din boxning har utvecklats massor sedan du började och det syns att du är bekväm i din boxning. Lägger du mest tid på din stående kamp nuförtiden?
– Jag kan ju inte förneka att jag lägger mycket tid på det. En tid tränade jag mycket på Helsingborgs Thaiboxningsklubb, det var ett rejält lyft. Ett lyft som behövdes för att nu kunna lägga ett jämnare fokus över alla distanser på träning. Men en extra runda mittsar tackar jag inte nej till…

Att dina vinster kommer på marken och sura uttalanden om att du fightas tråkigt. Hur påverkar det dig?
– Allt som sägs om mig påverkar mig – bra eller dåligt. Jag kan inte säga att det är något som gläder mig att höra. Samtidigt upplever jag att jag befinner mig på en nivå där jag fightas för mig själv och min egen utveckling. Hade jag haft ett record på 20 matcher som var rakt igenom tråkiga hade det nog gått lite hårdare åt mig, men just nu ser jag utveckling för varje match jag går och så länge det inte upphör orkar jag inte bry mig.

I din prefightintervju på The Zone FC Dynamite sa du att du hade gått på valpkurs och efter matchen tog du en hundbajspåse och plockade upp tandskyddet? För mycket skitsnack från Jyckens sida eller?
– Jag tycker inte att Jycken snackade en massa skit. Han hade en åsikt och delade med sig av den, det hypade dessutom upp matchen lite. Jycken showar gärna lite och tycker han nu att jag är tråkig så får jag väl bjuda till lite tänkte jag. Jag hade hållit låg profil fram till matchen och tänkte att det är bättre att sticka ut hakan nu innan än senare inne i buren. Win, Lose or Draw så blir den en trevlig överraskning för Magnus när han kollar på sändningen sen tänkte jag. Så som jag uppfattar honom tror jag nog att han kostade på sig ett leende när han hörde det.

Vad har du för mål med din fighting?
– Fortsätta att träna, tävla och ha roligt. Sen var det tar mig det vet jag inte.

Balansen mellan familj och fighting är viktigt för dig har jag förstått. Vad betyder det att få full stöttning från nära och kära?
– Träningen tar så oerhört mycket tid. Eftersom jag jobbar heltid också är det allt annat som blir eftersatt under de tunga träningsperioderna. Livet blir väldigt inrutat och nära och kära får inte alls det utrymme de förtjänar i ett späckat schema med träning, jobb och träning. Då betyder deras förståelse och stöttning väldigt mycket för mig. Det ger en trygghet att veta att de finns där även efter matchen, oavsett resultat.

Har du några fler du vill möta i Sverige i din viktklass eller är det dags att möta internationell motstånd härnäst?
– Det finns gott om mellanviktare i Sverige och det poppar ständigt upp nya förmågor. Det är utmaningen som lockar mig och den finns i jämnt, tufft motstånd. Om det är en svensk eller estländare är mindre viktigt. Men klart att det hade varit roligt att få testa sig själv mot internationellt motstånd.

Hur skulle du vilja ranka dig själv i -83 kg i Sverige?
– Nu på senaste upplagan av the Zone gick det fem eller sex matcher i mellanvikt. Många av oss har relativt få matcher i sammanhanget och tillräckligt många har inte mött varandra för att kunna göra en juste ranking. Kanske ett jobb för MMA-förbundet att ta fram en ranking? Ska jag strunta i jantelag och ödmjukhet säger jag topp 10.

Vilka svenska fighters står inför sitt internationella genombrott?
– Reza Madadi, Alexander Gustavsson, Hamid Corrasani, Joakim Engberg och Diego Gonzales är killar som alla testat vingarna utomlands redan och med lite rättvisa får de snart sitt riktigt stora break.
Sen ser jag fram emot att få följa Viktor Cheng, Martin Svensson, Anton Mattssons, Sirwan Kakai och Carlos Pradas karriärutveckling.

Vad ser du dig göra om 3 år? Om 5 år?
– Då fortsätter jag att jaga kickar och utmaningar. Upplevelsen att gå in i buren är magisk, så länge den känslan finns där kommer jag att fortsätta fightas.

Meriter

Judo:
3rd place, Junior SM (2002) Herr Junior, -81 kg

Brazilian Jiu Jitsu:
2nd place, Scandinavian Open BJJ (2003), -97 (whitebelt)
3rd place, Scandinavian Open BJJ (2003), Absolute (whitebelt)
3rd place, Scandinavian Open BJJ (2004), -91 (whitebelt)
1st place, Kaisho Cup BJJ, (2005), Whitebelt
3rd place, Kaisho Cup BJJ, (2005), Absoulte (whitebelt)
1st place, Danish BJJ Open (2006), -91 kg (bluebelt)
1st place, Stenungsund BJJ Open, (2006) -94,3 (bluebelt)
3rd place, Kaisho Cup BJJ, (2007) -94,3 (purplebelt)

Submission Wrestling:
1st place, Copenhagen Open SW, (2005) -91 kg
3rd place, Kaisho Challenge (2006), -91 kg
2nd place, Kaisho Challenge (2006), Absolute class
1st place, Danish Open SW 4, (2006) -91 kg
3rd place, ADCC-Germany, (2007) -87,9 kg
1st place, Kaisho Challenge (2007) -91 kg
1st place, Kaisho Challenge (2008) -91 kg
3rd place, Kaisho Challenge (2008) Absolute Class
3rd place, Swedish Championships (2009) -91 kg
2nd place, Swedish Championships (2009) Absolute Class
3rd place, Alive SW 2 (2009) -91 kg

Shootfighting (5-1-0):
2006-12-16 Neoblood 15 Win (judges decision) against Wärme Christian
2007-03-18 Kaisho Battle Loss (judges decision) against Alexander Gutafsson
2007-04-14 Gladius Adrenaline 1 Win (judges decision) against Zachrison Jan
2007-06-09 Gladius Adrenaline 2 Win (judges decision) against Lavin Martin
2007-09-29 Shoot Challenge 2 Win (submission) against Lundqvist Christopher
2007-12-01 Swedish Shootfighting Championships – Cruiser Weight Title Fight
Win (judges decision) against Bergsten Bosse.

MMA (2-0-0):
2008-05-10 The Zone FC ‘Showdown’ Win (judges decision) against Lavin Martin
2009-04-25 The Zone FC ‘Dynamite’ Win (Submission R1 3:49) against Magnus Cedenblad

Mats Nilsson från Kaisho har tunga meriter som amatör i SW, BJJ, Shootfighting och är obesegrad som MMA-proffs. Han har gått tiden ut som amatör mot Alexander ”The Mauler” Gustavsson. Matchen dömdes först till Nilssons fördel men ändrades efter protest och videoupptagning till vinst för Gustavsson. Således är han den ende som varit i närheten att slå Gustavsson, det säger inte lite om Nilssons potential. Trots detta är han lite av en doldis i MMA-Sverige, kanske på grund av sin lågmälda attityd. Något som han dock verkar jobba på. I en intervju inför The Zone FC Dynamite berättade han rätt ut till 100000 tals TV tittare att han hade varit på valpkurs inför sin match mot Magnus ”Jycken” Cederblad. Hysteriskt underhållande!

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer