Wennergren inför sin match på Martinique

Hon har på kort tid fightats på SM, Battle of Bottnia i Umeå och vunnit Franska Mästerskapen i thaiboxning. Nu väntar en match på exotiska semesterön Martinique den 20 juni för tjejen från FMT i Göteborg.

Namn: Linn Wennergren
Smeknamn: Linn the machinn
Vikt: – 54 kg eller – 55 kg
Längd: 166 cm
Ålder: 24
Klubb: Fighter Muay Thai
Fightrecord 5-4-0
Meriter 2 SM-silver (2008, 2009) , ett silver (2007) och ett guld (2009) i Franska Mästerskapen.

Det har verkligen gått fort för dig i din karriär, har du alltid lika bråttom?
– Jag älskar att gå match och så länge jag är hel så ser jag ingen större anledning att tacka nej. Det är alltid en bra erfarenhet. Men jag har tränat ett tag i alla fall. Jag började träna „kombatboxning“ på Uddevalla MMA för 7 år sedan. Sen har jag tränat boxning i Uddevalla, kick- och thaiboxning i Linköping, thaiboxning och boxning i Paris och till sist thaiboxning i Göteborg. Jag gick min första boxningsmatch 2002.

Du har på kort tid tävlat på SM i thaiboxning, på Battle of Botnia, i Paris och härnäst en match på Martinique?
– Det var bra matcher alla tre, särskilt den i Paris mot Soraya Bucherie. Jag har inte skadat mig eller varit sjukt så jag är bara glad att ha fatt möjligheten att gå många matcher. Jag blev erbjuden en match i Lyon den 6 juni också men vågade inte ta den med risken att bli skadad inför matchen på Martinique.

Berätta om SM-finalen mot Melante, vad avgjorde matchen till hennes fördel?
– Hon var väldigt stabil och satte fler rena träffar. Hon höll lite bättre tempo än mig i sista ronden också.

På Battle of Botnia som jag såg ringside hade du bara en växel och det var framåt. Är det något ni tränar extra på att vara aktiva /aggressiva?
– Nej, det tror jag inte. Men generellt sett så tränar vi mindre på försvar och då kanske det blir så. Men det gör nog de flesta klubbar. Personligen har jag alltid gått framåt i matcher men det har inte alltid varit så bra. Nu forsöker jag fightas mer ekonomiskt och tränar mer på försvar.

– Det beror på antalet ronder ocksa. På Battle of Botnia gick vi 3×2 minuter. Då finns det inte sa mycket tid att förlora. I Martinique ska jag gå 5×3 minuter och då gäller det snarare att inte ta slut på krafterna för fort.

Att vara svensk och vinna Franska Mästerskapen, hur går det till. Hur många matcher blev det i Paris?
– Man kan vinna Franska Mästerskapen som utlänning men man kan inte få titeln fransk mästare, formellt sett. Jag gick bara en match i Paris. Egentligen skulle finalen gå mellan Judith Levy och Soraya men Judith skadade sig innan matchen och jag fick ta den på två dagars varsel. I Frankrike håller mästerskapen på från och med januari och man går inte flera matcher samma dag.

Detta öppnar nu upp för fler matcher, nu väntar match på Martinique den 20 juni?
– Denna match har varit planerad länge och min coach Luc ville egentligen bara att jag skulle gå matchen mot Soraya som uppvärmning.

– Jag kommer att representera Sverige med flagga och nationalsang och rubbet. Matchen är som sagt 5×3 minuter, vilket jag inte gatt förut men med två minuters rondvila tror jag att det kan bli lättare an 5×2 minuter. Det ar en A-klassmatch med armbågar och knän mot huvudet tillåtna. Vi kommer ha armbagsskydd.

Vad vet du om din motståndare Laetitia Lambert från Haute Tension?
– Hon är väldigt hård och “bra” på boxning. Hon går framåt med jabb, cross och har KO-kraft. Hon har vunnit mot alla franska tjejer i –57 och –60 kg. Hon jobbar mest med slag och low kicks men är inte så bra på round house, clinch eller att försvara sig. Hon har stora muskulösa lår och blockar inte low kicks. Jag fick veta igår att hon är skadad i vänster lår efter en match hon gick nyligen.

– Hon har också mycket press på sig da detta ar första gången hon ar på Martinique och hennes pappa kommer därifrån och ska se hennes match. De har inte träffats många gånger och nu tycker alla på Martinique att det ar en fin historia och hon har fått göra intervjuer i tv och tidningar. Så hon har mycket press men också ett otroligt stöd.

– Jag vet också att hon och hennes tränare fuskat med vikten och vägt in över utan att motstandaren fått veta det. Hon har nyss tävlat i –58 kg sa jag kommer att kräva att få se när hon väger in.

Det har blivit många matcher på kort tid. Hur hinner man återhämta sig mellan matcherna på så kort tid?
– Efter Battle of Bottnia vilade jag en vecka ungefär men efter matchen i Paris har jag inte vilat någonting. Eftersom jag fick den på kort varsel hade jag inte tränat stenhårt innan och inte haft någon press på mig så det var inga problem att fortsatta köra på. Hade jag blivit skadad hade det förstås varit jobbigare. Sen är jag student också och det är ju inte så fysiskt ansträngande.

Vänjer man sig vid att blockera lowkicks utan benskydd någon gång?
– Jag tror de flesta är eniga om att man inte känner smärtan under match. Nu har jag svårare att tänka mig att gå en match med ett par klumpiga benskydd.

Vad är dina styrkor som fighter?
– Jag har mycket vilja! Det hjälper mot både trötthet och smärta. Jag är nog ganska all round i övrigt, men gillar att sparka och slå.

Berätta om hur din träning ser ut (beskriv en vanlig träningsvecka)?
– Jag tränar de ordinarie kvällspassen med min grupp på FMT. Vi tränar söndag, måndag, onsdag och torsdag. För det mesta kan jag även träna två dagpass i veckan; tisdag och fredag och eventuellt ett fritt pass på fredag eftermiddag/kväll. Inför match försöker jag köra extra träning på morgonen; antingen löpning ca 45 min eller ett pass med mitts och säck.

– Normalt sett tränar jag nog ca 6 gånger i veckan och inför match blir det 11 pass.

– Ett ordinarie träningspass brukar innehålla uppvärmning, teknikövningar, mitts (oftast 3×2 minuter), sparring och clinch. Men det varierar förstås.

Vad gör du när du inte tränar?
– Jag läser till översattare i franska och engelska. Jag är också tränare på FMT.

Vad har du för mål med din fighting?
– Framförallt att ha roligt men jag är förstås väldigt sugen på att vinna SM 2010 och få vara med i VM också.

Hur kommer det sig tror du att vi har fler tjejer som tävlar i thaiboxning nu än tidigare?
– Sporten växer och även fler tjejer tränar. När de ser tjejer som fightas så känns det nog inte så främmande längre som det kanske gjort innan. Jenny Krigsman som jag mötte på Battle of Botnia håller på med ett jättebra projekt med tjejgalor i Stockholm, som jag tror kan få ännu fler tjejer att inse hur kul det är att gå match.

Har du några tips att dela med dig av till de som läser denna intervju och som vill börja träna thaiboxning och bli lika framgångsrik som du?
– Träna mycket, var noggrann, ha tålamod och lyssna alltid på tränaren. Fråga varför man gör si och så. Försök första helheten och även dina trananingspartners eller motståndares sätt att tanka. Youtube ar också ett jättebra satt att lära sig både tekniker och spelet mellan fighters. Sen tycker jag man ska försöka gå så mycket matcher som möjligt för det är då det blir extra tydligt vad just du behöver träna på. Njut av gemenskapen och stämningen på klubben, som brukar vara väldigt bra. Oavsett humör innan blir jag i alla fall alltid glad av ett pass thaiboxning!

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer