”Jag tyckte då att MMA var för barbariskt”

Martin Wojcik från Stockholm fastnade för MMA och har nu gått tio proffsmatcher. Sin senaste match avgjorde han med en hög spark signerad ”Crocop”, en teknik han avslutat motståndare med förrut. Detta trots att han kommer från judobakgrund. Han gillar helt enkelt att slå eller sparka sina motståndare. Hans senaste vinster har kommit på TKO eller KO. Fighter tog reda på lite mer om 31 årige Martin Wojcik.

Namn: Martin Wojcik
Vikt: -93kg
Längd: 188cm
Ålder: 31
Klubb: Pancrase gym
Team: Swedish elite, Prey
Fightrecord MMA:5-4-1 (pro)

Hej Martin och grattis till vinsten på Superior Challenge!
Tack så mycket!

Du fick till en riktig Cro Cop spark som var början till slutet i matchen. Hade du förväntat dig att du skulle få in en hög spark i matchen? Var det något du hade tränat på?
Nej, inte alls! Planen var ju att ta ner honom men när matchen började kände jag mig trygg i den stående kampen. Jag landade några slag och bestämde mig istället för att slänga upp en hög spark bara för att variera lite. Sparken var inte en specifik grej jag tränade på inför matchen men det är en teknik som jag ofta använder på träning. Jag har faktiskt avgjort en tidigare match med samma spark (mot Kjetil Kausland).

Berätta lite grand om dig själv för våra läsare som kanske inte känner till dig så väl.
Jag började träna judo när jag var 8 år i Lugi judo i Lund. Jag tränade judo i 16 år (varav 8 i landslaget) men tröttnade på sporten till slut. Jag ville börja träna något nytt där jag hade användning av min judoträning men tyckte då att MMA var för barbariskt haha. Jag tränade submission wrestling en termin varpå ett intresse för MMA väcktes. Jag tränade endast thaiboxning/boxning på Realfighter i Lund ett halvår innan jag började träna MMA med Bobby Sundell i Malmö och då var jag besatt av att gå proffs matcher i MMA! Jag åkte också iväg till England och tränade på Wolfslair MMA academy ca 4 månader. Jag tävlade en massa i judo, gick en thaiboxning match och nu tävlar jag i MMA och SW.

Du tränade tidigare i Malmö men flyttade till Stockholm och Pancrase Gym. Hur kom det sig?
Jag flyttade till Stockholm för att jag fick jobb som konsult på ett it bemannings företag. Jag gick direkt till Pancrase därför att jag hade läst om Omar och visste att de hade många stora killar att träna med.

Hur skiljer sig träningen på dessa klubbar?
På Frontier i Malmö finns det en liten grupp som tävlar vilket medför bra gemenskap och kompisanda. Vi hjälptes alltid åt att sparra när någon hade en match på gång och fysade dessutom tillsammans. På Pancrase har jag fler sparringpartners i min storlek och ett levande uppslagsverk över tekniker i Omar Bouiche. Omar är en levande legend och en grym coach. Fysträningen sköter jag själv vilket passar mig bra. Jag umgås även med folk från Pancrase privat vilket skapar bättre stämning på klubben.

Du fightas i -93 kg. Är det en bra viktklass för dig?
-93kg passar utmärkt för mig. Jag möter sällan större killar än mig själv i den viktklassen.

Det finns flera duktiga svenska fighters i den viktklassen. Alexander Gustafsson, Illir Latifi, Klas Åkesson med flera. Håller du saMMA klass som dessa fighters anser du?
Absolut! Jag tror helt klart att jag håller saMMA nivå som de tre!

Du mötte Klas Åkesson på EVT 7 Rebels 2006 och fick inte uträttat det du var där för att göra. Du såg rätt så blek ut innan match om jag minns rätt. Hade du varit sjuk innan? Vad hände?
Några dagar innan den matchen kände jag mig lite ”hängig”, hade värk i leder och kände mig ovanligt trött. Jag trodde dock att det hade gått över när det var dags att tävla. Så fort matchen började kändes det som att alla mina krafter var som bortblåsta! Jag var helt utmattad efter första ronden så jag var tydligen inte helt återhämatd. Jag vill dock inte förringa Klas insats. Han har visat att han är duktig i senare matcher.

Det dröjde nästan två år tills nästa chans uppenbarade sig. Dina senaste matcher har slutat på TKO / KO, har du blivit en knockoutmaskin nu?
Jag har alltid velat tävla i MMA men av någon anledning fick jag inga matcher under den tiden (tävlade för brasa då) och det var vansinnigt frustrerande för mig. Faktum är att alla mina vinster har varit via tko helt enkelt för att jag hellre slår än går på lås. Även om små marginaler kan avgöra så resulterar de i mina fall i övertygande vinster. Folk brukar klaga på att jag slår och sparkar hårt hehe.

Vad har du för mål med din fighting?
Målet just nu är bara att få tävla så mycket som möjligt och givetvis på så stora galor som möjligt. Jag delar upp året i olika träningsperioder och under min ”tävlingssäsong” vill jag ha så många matcher som möjligt och fortsätta förbättra mitt record.

Att pressen är hög på de tävlande när man fightas är givet. Är det tuffare rent mentalt att fightas på hemmaplan?
Jag ska erkänna att jag var mer nervös denna gången eftersom det var min första match inför vänner. Det var även min chans att visa den svenska publiken och Superior Challenge vad jag går för och jag kände att jag var tvungen att göra en bra match. Jag kände mig samtidigt säker med tanke på vinsten i Ultimate Force två veckor tidigare. Nervositeten släppte som vanligt när matchen började och jag kände mig avslappnad antagligen av all tävlingserfarenhet från de olika grenar jag har tävlat i.

Är du rädd för att förlora och vad folk ska säga om man gör en dålig insats?
Jag är alltid rädd för att förlora snöpligt tidigt i matchen och inte få chansen att visa vad jag kan. Jag kan å andra sidan lyfta på hatten och säga ”grattis” om jag bara känner att jag har gett mitt bästa även om jag förlorar.

Har du några förebilder inom MMA?
Jag beundrar storväxta fighters som samtidigt är tekniska och allsidiga typ Andrei Arlovski och Fedor Emilianenko. CroCop är en annan favorit samt Benji Radach som är fullkomligt orädd för sina motståndare.

Cro Cop fightas på lördag, vad tror du om hans chanser i sin comeback (intervjun gjordes i fredags, innan UFC)?
Jag tror CroCop har en stor chans att vinna. CropCop är mycket bättre stående än sin motståndare och fastän Turk är större så tror jag han kommer att ha svårigheter med att ta ner CroCop. Turk lyckades aldrig ta ner Kongo i sin förra match, om jag minns rätt. Kongo är visserligen större men CroCop har över 30 matcher i tungvikt, ett stabilt psyke och är stark. Det jag oroar mig dock för är att CroCop inte har gått många matcher i bur och att Turk clinchar upp honom mot burväggen och tar ner honom där ifrån.
Jag satsar ändå mina slantar på den Kroatiska Konstapeln.

Vad tycker du om att jag jämför din spark på senaste matchen med Cro Cops? Har ni andra likheter för övrigt?
Att bli jämförd med CroCop är hur stort som helt speciellt med tanke på att jag kommer från en grappling bakgrund! Jag vill själv inte påstå att min vänsterkänga är av samma kaliber men tack för liknelsen! En likhet är i alla fall en orubblig envishet att tävla i utmanande kallsippor ur den äldre skolan, ett fashionabelt plagg som CroCop länge besmyckade sin lekamen med.

Hur ser en vanlig träningsvecka ut för dig inför match?
Nära match har jag redan klarat av all uppbyggnadsträning där jag prioriterar kondition och styrka. Ju närmare match jag kommer ju kortare intervall tränar jag och springer mycket i backe/trappor. Jag sparrar alltid mycket framför allt MMA sparring inför match. Jag kör minst två thaiboxningspass i veckan. Faktum är att jag sparrar nästan varje pass sen jag började träna på Pancrase och jag är säker på att det har hjälpt mig i min stående fighting. Allt som allt rör det sig om 8-10 pass i veckan.

Vad väntar härnäst?
Närmast väntar en efterlängtad och välförtjänt viloperiod och efter den ska jag börja med uppbyggnadsträning. Vad anbelangar matcher så vet jag att promotorn för Ultimate Force vill ge mig en match i september. Annars låter jag Manos Terzitane hitta matcher till mig, något jag är riktigt tacksam för! Det är dessutom smickrande för mig att vara i hans ”stall”. Jag hoppas självklart att jag får match igen på nästa Superior Challenge. Det var mycket större att tävla på hemmaplan än på alla andra galor jag har gått match på.

Vad gör du helst på sommaren?
Just nu bara vilar jag från all träning och även från den strikta dieten. Jag umgås med kompisar, äter onyttigt, förtär lite öl och kanske spelar en volleyboll match eller två.

Meriter
Submisson wrestling:
1st Eskilstuna Submission wrestling tournament 2009, -99kg
1st Eskilstuna Submission wrestling tournament 2008, -99kg
7th Abu Dabhi trials 2007, + 99kg
1st European trials Greece 2007, +99kg
1st Swedish Open 2006, -97 kg
1st Swedish grappling league 2006, -99 kg
7th Abu Dabhi trials 2005, -99kg
1st Copenhagen open 2005, +80 kg
1st Swedish Open 2004, -99kg

Judo:
Swedish national team member for 8 years.
2nd Nordic championships 2002 -90 kg
2nd Holstein Open 2002 -90 kg
3rd Swedish championships 2002 -90 kg
2nd Holstein Open 2001 -90 kg
3rd Swedish championships 2001 -90 kg
2nd Swedish championships 2000 -90 kg
9th Belgium Open 2000 -90 kg
1st Swedish championships juniors 1997 -95kg
3rd Swedish championships 1997 -95kg
1st Swedish championships youths 1995 +78kg
1st Swedish championships youths 1994 +78kg

MMA (pro):
Win against Jamie Palou, tko 1st round, Superior Challenge 3 Untamed, 2009-05
Win against Pete King, tko 2nd round, Ultimate force, UK, 2009-05
Loss against Attila Vehg, triangle 3rd round, Hell Cage, Prague, Czech republic, 2008-10
Win against Kjetil Kausland, tko 2nd round, No Mas, Bergen Norway 2008-05
Loss against Klas Åkesson, 3rd round, European Vale Tudo, Stockholm, Sweden 2006-10
Loss against Juha Saarinen, 1st round trianglechoke, Carelia Fight, Finland 2006-09
Draw against Tor Troeng, Cage Challenge, Stockholm, Sweden 2006-05
Win against Johan Wedenius, tko 1st round, Upcoming fighters, Norrköping 2006-04
Win against Christian Smith, tko 1st round, Cage Warriors, Coventry England 2005-11
Loss against Martin Tondryk, decision, Fight Arena, Köpenhamn, Denmark 2005-09

MMA (amature):
Win against Mikael Persson, decision, Mixed Battle, Malmö, 2004-10

Martin Wojcik från Stockholm fastnade för MMA och har nu gått tio proffsmatcher. Sin senaste match avgjorde han med en hög spark signerad ”Crocop”, en teknik han avslutat motståndare med förrut. Detta trots att han kommer från judobakgrund. Han gillar helt enkelt att slå eller sparka sina motståndare. Hans senaste vinster har kommit på TKO eller KO. Fighter tog reda på lite mer om 31 årige Martin Wojcik.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer