Jättens kamp i Helsingfors

Nikolay Valuev är kvällstidningarnas favorit och det är första titelfighten för tungviktare i Finland någonsin. Två faktorer som genererat stor publicitet för helgens gala i Helsingfors, även om boxningsvärlden visar svalt intresse.

Många boxningsfans följer endast motvilligt med i vad jätten Nikolay Valuev (50-1-0) har för sig. Den ryska fightern är mer känd för sin längd, vikt, sina matvanor och uppmärksammanden i skvallerpress, än vad han är för sin boxning. För de som inte följer proffsboxningens värld kan man lätt dra en parallell till Semmy Schilts roll i K-1. Valuev är långsam, tekniskt begränsad och har ingen större personlighet som fighter. Men han är svårslagen, vilket räcker långt i dagens tungviktsdivision.

Uzbeken Ruslan Chagaev (25-0-1) som utmanar om WBA-bältet, får något mer sportslig cred, men är å andra sidan helt ignorerad av vanlig media. Hans främsta merit är det obesegrade record som inkluderar matchen när Valuev förlorade nollan i förlustkolumnen. Segern över den ryska bjässen 2007 är kort sagt höjdpunkten i Chagaevs karriär. Det är även den direkta orsaken varför de ska mötas igen.

Kruxet är förstås att tungvikten idag regeras av bröderna Klitschko, och alla vet det. Men i den moderna alfabetssoppan av bälten, föredrar man att ha flera mästare istället för en. Smarta tyska promotors har sett till att Klitschkobröderna inte får rensa bort herrar Chagaev och Valuev från rankinglistorna. De har även sett till att media lyfter upp jätten från St. Petersburg till skyarna som en sann champ.

Boxningsvärlden suckar således något åt hur kampen i Helsingfors hypas upp till 2000-talets motsvarighet till Jack Dempsey vs. Jess Willard. Men Hartwall arena säljer biljetter som aldrig förr, finska tidningar skriver spaltmeter och en värdig folkfest väntar. För mer sportsligt fokuserade fans finns det dessutom flera intressanta namn och fighter. Norges främsta dam Cecilia Braekhus (11-0-0) försvarar sitt record och sina bälten i WBA och WBC. Stockholmsfödde tungviktaren Robert Helenius (7-0-0) har match, och före detta tungviktschampen Lamon Brewster (35-4-0) skymtar en bit ner på cardet.

Viasat sport visar matchen på lördag 30 maj, med start klockan 23:00.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer