Efter Dream 8

Den åttonde drömmen av FEG, var annat än den mediokra galan som inledde året. Welterviktarnas grand prix bjöd på omväxlande och fartfylld underhållning, och kvällens superfights gjorde en bra insats för att stjäla showen.

Weltervikt grand prix

Svaret på Shinya Aokis luriga jiu jitsu har alltid varit trubbigt våld mot huvudet. Joachim Hansen demonstrerade detta förra året, och Hayato Sakurai hade gjort sin hemläxa. Efter att ha blivit neddragen på marken tidigt, visade ”Mach” att hans egen grappling håller klass. En flipp av Aoki, vilket i sig är en bedrift, la upp måltavlan. Tre knän och några slag senare hade Sakurai avgjort med klart besked. Efter 27 sekunder. En smärre chock i Saitama arena, och en tröstlöst gråtande Aoki ackompanjerade Sakurais nöjda leende i ringen.

John Alessio hamnade i grapplern Andre Galvaos värld på marken och lyckades inte ta sig därifrån. Sju och en halv minut av tappert motstånd senare, fastnade han till slut i en armbar som skickade brasilianaren till semifinal.

Marius Zaromskis presenterade sig kungligt med en kreativ arsenal mot Sichi Ikemoto. Litauern landade både slag, sparkar och knän med kraft och precision, men kunde även bjuda på volter och akrobatiska attacker (se bild ovan) till publikens förtjusning. Den stryktålige japanen hängde med länge nog för att få en decision mot sig.

Jason High slog kvickt ner Yuya Shirai och utnyttjade läget för att koppla en avslutande och sövande strypning. En minut var allt som krävdes i en oväntat enkel seger för amerikanen.

Nästa runda ställer därmed upp ett spännande startfält i semin med veteranen Sakurai, explosiva nykomlingarna Zaromskis och High, samt grapplande brassen Galvao.

I den försenade matchen för fjäderviktarnas grand prix, blev det som förväntat en decision. Daiki Hata tog hem denna efter en hyggligt fartfylld match som därmed avslutade turneringen för publikfavoriten Hideo Tokoro.

Superfights

Galans bästa rond skapades av en revanschlysten föredetting, och en japansk talang på väg uppåt i leden. Riki Fukuda och Murilo ”Ninja” Rua gick lös i en sällan skådad slugfest, med nivåbyten, scrambles och plötsliga vändningar. Blåtiror och svullnader kunde ses i bådas ansikten redan i början på rond två. Tröttheten sänkte tempot något och Fukuda valde att söka kontringar istället för att pusha. Men matchen avslutades i hårt tempo med en flurry som nästan sänkte Rua, innan domarna gav segern till hemmasonen.

Powergrapplern Jeff Monson överraskar sällan. Singel leg, halvguard och den där strypningen ifrån north south som han gjort till sitt signum. En effektiv men bekant taktik. Mer beklagligt var att ryssen Sergei Kharitonov inte tycktes ha någon plan för att stoppa detta. Monson fick härja fritt tills han fick sin favoritposition, där han mycket riktigt ströp ut och avgjorde efter 1:42.

”Minowaman” lyckades mot alla odds förlora sin fight på decision mot ständigt förlorande wrestlern Katsuyori Shibata.

Trots överlägsen markkontroll och positionsbyten som han behagade, tog det nästan åtta minuter innan Vitor ”Shaolin” Ribeiro släppte lös tillräckligt med slag och knän för att avsluta brottaren Katsuhiko Nagata.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer