Ett helt nytt Budo- och kampsportsförbund

Muay thai valdes in och BJJ och kyokushin blev egna idrotter i det helt omgjorda Svenska budo- och kampsportsförbund som blev resultatet efter helgens förbundsstämma.

Lördagens förbundsstämma valde att anta det organisationsförslag som arbetats fram under året. Tidigare har idrotterna sorterats in i sektioner – nu har de fått möjlighet att bilda underförbund. Det betyder en större självständighet och ett större idrottsfokus. Idrotterna kan nu arbeta efter sina egna stadgar. Svenska budo- och kampsportsförbundet består därmed av 23 idrotter, indelade i 14 underförbund.

Att muay thai valdes in som idrott betyder att sporten nu blir en del av Riksidrottsförbundet, och får tillgång till försäkring och bidrag, kan ansöka om SM-status och att RF:s dopingregler gäller för tävlingar och anslutna klubbar.

En annan konsekvens av den nya organisationen är att vi sannolikt på sikt kan vänta oss ett tillsvidaretillstånd för MMA och muay thai i Sverige, genom deras medlemsskap i SB&K och RF. Det har sedan tidigare gällt för SB&K:s andra idrotter, medan MMA och muay thai endast haft tidsbegränsade tillstånd för sina tävlingar.

Förbundsstämman ställde sig också bakom karatens planer på att ansöka till Riksidrottsförbundet om att få bilda ett eget specialidrottsförbund, så som i dag är fallet för exempelvis idrotterna boxning, brottning, taekwondo och judo. Skulle RF säga ja, kommer alltså karaten att lämna Budo- och Kampsportsförbundet.

Till ny ordförande i SB&K valdes aikidoprofilen och tidigare informationsansvarige Stefan Stenudd. Raili Bükk utsågs till vice ordförande, Daniel Norrgård till informationsansvarig samt Lars Brandin och Maria Mossberg till övriga ledamöter. Michael Bergman sitter kvar som kassör och Ove Viggedal blev ny utbildningsansvarig.

Liza Karlsson och Jesper Kedjevåg fick utmärkelsen Årets Idrottsprestation, och får dela på 10.000 kronor, för sitt guld i grenen Duo på VM i ju-jutsu i Malmö. Ju-jutsuns landslagscoach Martin Ingholt fick utmärkelsen Årets ledare och ett pris på 10.000 kronor.

Läs mer om besluten och dess konsekvenser för svensk kampsport i nästa nummer av Fighter Magazine.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer