Inför Day of reckoning

Det är inte lite som står på spel när Affliction kör sin andra MMA-gala på lördag. Namnet på eventet, ”räkenskapens dag”, har en djupare betydelse. Aktörerna Golden boy, M-1, Donald Trump och klädmärket vars namn pryder affischerna, behöver bevisa att de kommit för att stanna. Och i ringen står den ryske kejsaren inför samma prövning.

Det brukar sägas att den andra i ordningen är mest avgörande. En gyllene regel inom många verksamheter som är beroende av publik och tittare. En fläskig premiär är en sak, men när uppföljaren kommer, först då visar det sig om produkten har ett bestående värde. För klädmärket Afflictions satsning på MMA-galor har det blivit dags för den prövningen nu. En flopp på lördag kommer troligtvis svepa bort utmanaren till UFC ifrån jordens yta lika snabbt som den skapades. Succé skulle innebära att kampen lever, och att Zuffas monopol kan rubbas. En historisk gala på flera nivåer.

HW: Fedor Emelianenko (28-1-0) vs. Andrei Arlovski (14-5-0)

Tungvikten anges som Afflictions starkaste kort, och det beror nästan helt på att den ryske kejsaren ifrån Stary Oskol gjorde organisationen till sitt nya hem. Men kungen av den tyngsta divisionen börjar glida iväg från bekräftelse till ifrågasatt mystik. Med UFC i den givna rollen som sportens elitserie, köper inte nya fans att den främste skulle kunna befinna sig utanför oktagonens väggar. För Emelianenko hänger allt på hans record, det fläckfria kvittot på hans storhet. Och det räcker med en förlust för att sensationen ska förvandlas till myt.

Det ryska fenomenet trotsar redan alla lagar för framgång. Han tränar ofta själv, långt borta ifrån stora teams, ovetenskapligt och gammalmodigt. De olika delarna av hans tekniska arsenal har analyserats sönder och sågats. Men på något märkligt vis vinner han ändå, och det är det enda som håller legenden vid liv. Den vitryska pitbullen är hans motsats. Arlovski är en prövad och testad före detta UFC-fighter, som tränar med bekanta namn och har världens kändaste boxningscoach i sin hörna. Med en fysik som stuntmännen i ”300”, snabbhet i fötterna och precision i slagen. Alla verktyg slipade och redo för att rubba tidernas störste. Det enda hindret på vägen är magin, hemligheten, det där speciella som Emelianenko har och som ingen riktigt kan beskriva. Men är mystiken fortfarande äkta? På lördag får vi veta.

HW: Josh Barnett (22-5-0) vs. Gilbert Yvel (35-12-1)

Som sin ryska kollega här ovan, sitter Barnett i samma sits av en hyllad tungviktare utan ett stabilt hem. Han anges som den givna utmanaren näst på tur efter att Arlovski och Emelianenko rett ut vem som är nummer ett, och lördagens match är närmast en formalitet. Holländaren Yvel är mer än något känd för att ha petat ögon, knäat skrev och slagit ner domare. En bad boy med hög KO-procent och ett elakt humör. Men i den tekniska avdelningen är det här inte ens spännande. Förutsatt att Barnett inte bestämmer sig för att leka våghalsig thaiboxare, har han segern bärgad redan innan han kliver in i ringen.

MW: Vitor Belfort (17-8-0) vs. Matt Lindland (21-5-0)

För något år sedan hade man kallat det här en matchning mellan branschens mest instabila talang, och en pålitlig maskin som aldrig gör en dålig prestation. Men efter Lindlands mediokra insats på förra Affliction, är den annars så disciplinerade brottaren ett nytt frågetecken i divisionen. Extremt svårtippad match, då båda med lätthet skulle spöa den andre på en bra dag, om den andre kommer dåligt förberedd. Den här har egentligen redan avgjorts, i träningslokalerna. I bästa fall kommer båda till ringen i toppform, vilket hade resulterat i en riktig superfight mellan divisionens mest ouppskattade legender.

LHW: Renato ”Babalu” Sobral (30-7-2) vs. Thierry Sokoudjou (5-3-0)

Den trista nyheten för 2007 års stora sensation “Soku”, är att lösningen på hans explosivitet exponerades i UFC innan han fick sparken. Avvakta den tidiga anstormningen, invänta tröttheten och gå på avgörande när luften går ur den afrikanska judokan. Machida och Cane visade att det inte var svårare än så. Den trista nyheten för ”Babalu”, är att han alltid har varit mer stolt och aggressiv än strategiskt kall, vilket gör det till en ganska öppen affär. Åtminstone i första ronden.

LW: Chris Horodecki (12-1-0) vs. Dan Lauzon (11-2-0)

Innan IFL kollapsade, upplevde Horodecki en kort undergroundhype som lättviktens dolda stjärnskott. Det har blivit dags att visa om hans snygga record behåller sitt skimmer mot de stora pojkarna i divisionen. Dan Lauzon är precis som sin brorsa Joe, en explosiv, oortodox och kreativ fighter, rustad att testa den forne IFL-mästaren. En kvalitetsmatch med en del intressanta frågetecken. Uppdaterad: Horodecki är ute på grund av skada. Ännu inget besked om ersättare.

HW: Paul Buentello (26-10-0) vs. Kiril Sidellnikov (4-2-0)

Ta Fedor Emelianenkos omtalade mystik gånger hundra, och vi har läget för hans främsta elev Sidellnikov. Trots blygsamt record och inga egentliga meriter att prata om, spås den unge ryssen vara redo att accelerera som en MIG-29 på rankinglistorna. Om man får tro hans pratglade manager. Rundnätte med snabbfotade kickboxaren Buentello utgör en bra testförare för det påståendet, och ”Baby Fedor” har fått en tuff debut i rampljuset.

LHW: Antonio Rogerio Nogueira (14-3-0) vs. Vladimir Matyshenko (21-3-0)

Rematch! Jag ska sticka ut hakan och säga att inom ett år är den mindre Nogueira förbi sin tvillingbror i generell ranking. Mindre sliten, mer vaken, med ungefär samma tekniska nivå och på rätt sida av sin formtopp, är det hög tid för ”Minotoro” att kliva upp ett steg. Matyshenko vann visserligen deras första möte på decision, men det var sex år sedan när Nogueira fortfarande var grön på fightingscenen. Det är han inte längre.

Resten av undercardet:

WW: Jay Hieron (16-4-0) vs. Jason High (6-0-0)
FW: Bao Quach (15-8-1) vs. LC Davis (10-1-0)
FW: Albert Rios (10-3-0) vs. Antonio Duarte (10-1-0)
WW: Brett Cooper (7-4-0) vs. Patrick Speight (7-1-0)

Det är inte lite som står på spel när Affliction kör sin andra MMA-gala på lördag. Namnet på eventet, ”räkenskapens dag”, har en djupare betydelse. Aktörerna Golden boy, M-1, Donald Trump och klädmärket vars namn pryder affischerna, behöver bevisa att de kommit för att stanna. Och i ringen står den ryske kejsaren inför samma prövning.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer