En titt på höstens matchningar

Kampen om tittare och publik har mjukstartat för MMA-promotions i USA. Redan nu börjar namnen släppas på höstens galor. Affliction har bekräftat uppföljaren till Banned, EliteXC har utlovat favoriternas återkomst, WEC har titelmatcher på gång och UFC har ett fullspäckat schema fram tills december.

UFC

För Zuffa rullar allting på som vanligt och hösten bjuder inte på några nya koncept. Åttonde säsongen av The Ultimate Fighter kör igång 17 september, med Frank Mir och Antonio ”Minotauro” Nogueira som coacher. Samma marknadsföringsmodell som tidigare gäller, coacherna får en chans att visa upp sig och skapa lite hype och förväntningar inför titelmatchen i vinter.

9 augusti – UFC 87
George St. Pierre vs. Jon Fitch om titeln i weltervikt. Co main event är Heath Herring vs. Brock Lesnar och Kenny Florian vs. Roger Huerta i ett möte som antas gälla chansen till en titelmatch.

6 september – UFC 88
Tillbaka i Atlanta med ett ganska svagt card helt utan matcher som berör titlar. Chuck Liddell vs. Rashad Evans toppar. Rich Franklin möter Matt Hamill, Dan Henderson går mot Rousimar Palhares och Karo Parisyan är tillbaka för en match mot japanska sensationen Yoshiyuki Yoshida.

17 september – UFC Fight night 15
Som traditionen anger, kommer en Fight night öppna kvällen inför debuten av en ny TUF-säsong. Inga stormatcher men två TUF-vinnare deltar när Mac Danzig möter Clay Guida och Nate Diaz headlinar mot Josh Neer. I övrigt består cardet mest av möten som agrerar sista chansen till förlängt kontrakt, för fighters på väg ut ur buren.

18 Oktober – UFC 89
Buren är tillbaka i England vilket innebär brittiskt main event med Michael Bisping mot Chris Leben. Stort card för svensk del, när både David Bielkheden och Per Eklund medverkar.

25 oktober – UFC 90
Anderson Silva försvarar sin titel i mellanvikt mot Patrick Cote samtidigt som Diego Sanchez och Thiago Alvez gör upp om vem som ska få utmana St. Pierre om bältet i viktklassen under. Även Wanderlei Silva antas delta på cardet.

13 december – TUF final
Åttonde säsongen kommer till sitt slut.

27 december – UFC 91
Antonio ”Minotauro” Nogueira försvarar sitt (provisoriska) bälte i tungvikt mot Frank Mir.

Affliction

Affliction har angett namn och tid för nästa gala. ”Day of reckoning” hålls 11 oktober, på tryggt avstånd ifrån aktiviteter som planerats av UFC. Åtminstone än så länge. Viss förvirring råder kring fightcardet sedan Yahoo rapporterade att Affliction gått ut med beskedet att arvoden till fighters skulle halveras av ekonomiska skäl. Senare rapporterades det att sänkningen endast gällde mindre namn. Fedor Emelianenko har dock kommit och gått ifrån fightcardet, och ingen förklaring har angivits.

Main event blir i vilket fall Josh Barnett mot Andrei Arlovski. Även matchningen Vitor Belfort vs. Matt Lindland har släppts. I övrigt förväntas namnen ifrån första galan delta igen, med reservation för den förvirring som uppstått kring Afflictions ekonomi och eventuella nedskärningar.

EliteXC

EliteXC håller nästa gala redan 20 september, med ett card som ännu saknar detaljer. En rematch mellan Joey Villasenor och Murilo ”Ninja” Rua ryktas bli main event. Mer uppmärksamhet är fokuserat på den tredje livesändningen på CBS som går 4 oktober. Kevin ”Kimbo Slice” Ferguson ska göra sin återkomst på galan, men ingen motståndare har angivits. Listan på utmanare är lång, samtidigt som EliteXC har goda skäl att välja någon som inte ställer till med för mycket problem för publikmagneten ifrån Youtube.

Det blev ingen matchning mellan Gina Carano och den brasilianska sensationen Cris Cyborg. Istället ska kvinnan som de flesta amerikaner känner som ”Crush” ifrån American Gladiators, gå en fight mot veteranen Kelly Kobald. Det är även den enda matchen som kan anses officiell än så länge.

WEC

10 september återvänder WEC och då är det titelmatcher i djupare divisioner som gäller. Urijah Faber försvarar sin titel och sin plats som kungen av fjädervikt, mot tuffe veteranen Mike Brown. I mellanvikt, som egentligen bara betår av ett enda namn och en kille som tycks kunna klå honom, ska Paulo Filho äntligen gå rematchen mot Chael Sonnen om bältet. Detta förutsatt att den brasilianske grapplern får sina psykiska problem under kontroll tills dess. Även Jens Pulver är tillbaka, och har fått en lovande matchning mot brawlern Leonard Garcia, i vad som lutar åt en slugfest av rang.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer