Prestigefull mellanviktsdrabbning på Hovet

Räkna med mellanviktskrig på K-1-galan i Stockholm.

Joakim Karlsson har tränat muay thai sedan mitten av 80-talet och har bjudit den svenska publiken på elegant thaiboxning i ett antal SM-finaler, senast 2007 mot William Schafferer. Under våren har han varit aktuell i fightdokusåpan Contender.
– Jag gör inga ändringar i min stil eller min träning när det är K-1-regler, utan tränar som jag skulle ha gjort inför en thai-match, meddelade han från uppladdningen på WMC Camp i Thailand.

På K-1-galan ställs 37-åringen mot Elias Daniel i första matchen. Daniel har en typisk holländsk K-1-stil och är den ende av svenskarna i startfältet som gått tre matcher på en och samma kväll i en K-1-turnering, vilket han gjorde i Stockholm 2006. Då slutade det med en andraplats efter en brutal final mot Nickey Holtzken.
– Min stil är att sätta press och det är det som kommer att hända på K-1. Jag kommer att pressa upp tempot i matchen, säger Elias Daniel.

Vem som får möta Joakim eller Elias avgörs i den andra svenskmatchen där den aggressive boråsaren Mattias Karlsson tar sig an den lika tuffe Marcus Öberg från Malmö muay thai. Karlsson har tre SM-titlar i -67 i bagaget och har tagit sig vidare till Fight Night Trophy-finalen som går senare i år. Nu har han lagt muskelbyggande till sin normalt höga dos av fysträning.
– Marcus är en tuff, ganska explosiv kille och han gillar att fånga ben. Det ska bli kul att möta honom, säger Mattias Karlsson.

Öberg å sin sida är stor för K-1 Max-klassen och gick ned till -71 på årets SM för att känna på vikten. Vilket han gjorde med framgång.
– Jag får hålla koll på vikten nu innan för att klara 70 kilo, kanske får jag trycka lite i bastun, invägningen är ju dagen innan, det ska inte vara något problem, säger Marcus Öberg över telefon.

Den av svenskarna som tar sig till final i turneringen kan räkna med tufft motstånd. Australiensaren Bruce Mcfie har rutin från över 120 matcher och deltog också i Contender muay thai. Mcfie ställs mot Marco Pique från Surinam, som fightats mot Petrosian och Buakaow. I den andra matchen möts Dzhabar Askerov och Jordan Tai. Askerov har mött de bästa i viktklassen och Tai, som coachas av Ray Sefo, vann den nyzeeländska K-1 uttagningen men förlorade förra årets Final 16-utslagning mot suveräne Arthur Kyshenko.

Du hittar ett större reportage inför K-1 i senaste numret av Fighter Magazine.

Text: Markus Lindberg och Anders Eriksson

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer