K-1 Yokohama

Schilt skulle försvara sitt bälte, och veteranerna gavs en chans att visa om de fortfarande hänger med.

Semmy Schilt befäste sin tron och kunde avsluta utmanaren Mark Hunt i första ronden. Men fram tills den avgörande tekniken var det en hyfsat spännande match. Hunt gavs skapliga odds eftersom den kompakte samoanen visat sig snudd på omöjlig att knocka, men är desto bättre på att golva andra. Fem års frånvaro ifrån K-1 hade inte fått Hunts rykte att blekna. Letandes kontringar smög Hunt efter Schilt och verkade inte alltför oroad av jättens sparkar och knän. En hög spark ifrån Schilt studsade av samoanens huvud utan större effekt.

Med sekunder kvar av rond 1 fann Schilt svaret i en oväntad teknik. En snurrande bakåtspark i revbenen på Hunt tog så hårt att matchen bröts. Första gången Hunt blev knockad i K-1, skedde när någon kom på tanken att sikta längre än på samoanens hårda skalle. Genial taktik eller ren tur? Oavsett vilket så fungerade det. ”Som om jag blivit sparkad av en häst”, kommenterade Hunt efteråt. Schilt konstaterade lyckligt att han nu har besegrat alla före detta mästare som fortfarande är aktiva.

Fler veteraner av den gamla skolan hade en tung kväll. Ray Sefo var inledningsvis taggad och flinade glatt i mötet med Badr Hari, men gjorde en taktisk miss som kostade. När Hari drev upp tempot fastnade Sefo i en boxarreflex och hukade ner, rakt in i marockanens knä. Sefo fick ta en räkning, och hamnade snart mot repen igen, hukade och stod som en stel måltavla för den reslige Haris knän och slagserier. I sista minuten av rond ett hade matchen förvandlats till misshandel, vilket motiverade domaren att bryta. Den forne publikfavoriten har nu fyra raka förluster i K-1, och inte ens Sefo kunde bjuda på ett leende när allt var över.

Ewerton Teixeira och Yusuke Fujimoto behövde fem ronder för att avgöra sin jämna kamp. Tekniken var kanske inte i världsklass, men det episka kriget gick på ren vilja med mycket underhållningsvärde. Teixeira fick till slut seger på KO sedan Fujimoto kroknat i den andra tilläggsronden.

Musashi knockade sin unge landsman Junichi Sawayashiki i rond två och har därmed radat upp sju KO:s på sina senaste åtta matcher. Om det beror på bättre teknik eller lättare motstånd låter vi vara osagt.

Arex Roberts fick en tuff debut i K-1. Glaube Feitosa var på topp och plockade isär britten med sina luriga sparkar, och kunde avgöra med en ”kyokushin kick” som den kallas. Den vinklade sparken, siktad mot kropp som byts till huvud, har blivit ett signum för Feitosa och hans träningskompis Francisco Filho. Roberts var helt borta en bra stund efter träffen.

Keijiro Maeda studsade runt och letade läge för low kicks för att undvika Mighty Mos svingar. En effektiv men frustrerande taktik, både för Mo och publiken. Ett resultat av Maedas ostadiga attacker var att minst fem sparkar hamnade i skrevet på amerikanen. Efter tilläggsrond fick Maeda en decision som kunde motiveras, men inte kändes som fair play någonstans.

Tjecken Petr Vondracek visade mod och kampvilja mot Mitsugu Noda, men fick ta emot tillräckligt med stryk för att förlora på TKO. Vondracek gick aldrig i golvet, men stapplade fram halvt medvetslös när matchen bröts.

Aleksandr Pichkunov fick med sig en mycket knapp seger på decision efter fem ronder med Chalid ”Die Faust”.

Text: Andreas Bruzelius
Bild: Courtesy FEG

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer