Iron Ring

En kontroversiell dokusåpa om MMA med godkända tittarsiffror, trots en allt mer högljudd kritik.

Iron Ring syftade till att konkurrera med UFC och deras dokusåpa The Ultimate Fighter (TUF). Fast ändå inte. Dave Meltzer på Yahoo skriver att producenten bakom Iron Ring försöker nå en annan målgrupp. Producenten David Issacs försöker inte konkurrera med UFC. Bland annat anger Isaacs WWE och den nya hypen kring streetfights som Kimbo Slice har fört med sig, som inspiration.

Showen bygger på ett antal teams av fighters runt om i USA, där varje coachas eller ”ägs” av kändisar. Dessa kändisar kommer framför allt ifrån musikbranschen, och har liten eller ingen erfarenhet av sporten. Vidare har serien en logga där namnet står skrivet på ett knogjärn och referenserna till gatuslagsmål är vanligt förekommande. Slutligen visas serien på BET, vilket är en kanal direkt riktad till afroamerikaner.

Seriens något oseriösa förhållning till MMA har lett till kontroverser. Vissa hävdar att formatet är bra, eftersom sporten når ut till minoriteter. Andra menar att serien svartmålar både sporten, och afroamerikaner på samma gång.

Bra går det oavsett. Efter tre veckor låg serien stadigt på en rating av 0.83, vilket motsvarar ungefär en miljon tittare. TUF drar samtidigt en rating på runt 1.2 (1.4 miljoner tittare), men har en betydligt högre budget.

Oavsett vad man tycker om Iron Ring, verkar den ha kommit för att stanna.

Text: Andreas Bruzelius

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer