En kvinnlig cyborg

Endast testosteron på brasilianska Chute Boxe? Inte riktigt.

Med ett namn som endast låter normalt i Brasilien, Cris Cyborg, är hon den första kvinnliga stjärnan att skapas på Chute Boxe i Curitiba.

I likhet med sin mer kände namne (och äkta make) ifrån samma klubb, Evangelista ”Cyborg” Santos, har Cris sitt trademark i aggressiv och rent ut sagt våldsam muay thai. Den muskulösa brasilianskan med en kroppsvikt på över 70 kg är även känd för att göra livet surt för klubbens manliga lättviktare. Än så länge har Cris tävlat i mindre brasilianska galor, ivrigt påhejad av sina främsta tränare och suporters, Santos och ”Shogun” Rua. Där har hon utdelat rikligt med spö och gjort sig ett tillräckligt stort namn för att bli kontaktad av amerikanska promotors.

21 mars debuterar Cris på en stor arena när hon möter en ännu inte namngiven motståndare (ryktas om att det blir Kansas Jen Case) på Elite XC. Skulle hon vinna matchen blir det upplagt för en nord- mot sydamerikansk showdown av muay thai i MMA, mot organisationens affischnamn Gina Carano. Amerikanskan Carano som ägnat vintern åt att delta i American Gladiators och andra reality shows, har dock inte utlovat att återvända till buren för fler matcher. Återstår att se om Carano är sugen på att riskera sin stjärnstatus med ett möte mot den kvinnliga varianten av Cyborg.

Se länken nedan för match, sparring och intervju (portugisiska) med Cris.

Text: Andreas Bruzelius

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer