Strikeforce at the dome

Udda fightcard på kvällens Strikeforce

Galan som en gång satte publikrekord för amerikansk MMA, och gick i fronten för sportens etablering i Kalifornien, lider av identitetskris.

Solida card, egna bälten och meriterade fighters, syns sida vid sida med komersiella trick som att köra show ifrån Playboy Mansion och rekrytera supertungviktare ifrån den japanska cirkusen. Det är inte lätt att veta vart Strikeforce ska placeras och vart de är på väg.

Kvällens show i Tacoma Dome, Washington, är i vilket fall så nära en amerikansk Inoki-gala man kan komma.

Main event blir en debut i hemlandet för mannen alla älskar att hata, [b]Bob Sapp [/b], mot sydafrikanska slagpåsen [b] Jan ”The giant” Nortje [/b]. Två män som levt på japanska lönecheckar de senaste fem åren.

Co-main event ser ett nostalgisk möte mellan två veteraner: mannen som introducerade effektiv muay thai i MMA, [b]Maurice Smith [/b], och den legendariske kickboxaren [b]Rick Roufus [/b]. En spännande match, tio år för sent. Båda herrarna är en bit över 40 och på invägningen syntes både tunnhåriga hjässor och putande magar.

Den enda meriterade fightern med en solid karriär på cardet, är Joe Riggs som möter växande talangen Cory Devela. I övrigt är det mest nonamers och utfyllnad, för en kväll av skaplig underhållning på samma nivå som ett IFL-card.

Varför Strikeforce lagt pengarna på fyra män som bara vill ha lite klirr i kassan och inte har någon anledning att kämpa för segern, kan man undra.

På Strikeforce nästa gala, 29 mars, blir det helt andra toner när Frank Shamrock och Cung Le slåss om titeln i mellanvikt och slutgiltigt besvarar frågan om Le hör hemma i MMA. Dessutom syns en kvalitetsmatch om welterviktsbältet mellan Jake Shields och Drew Ficket.

Ikväll blir det nostalgi för alla som saknar Inokis nyårsgalor. Annars finns ju alltid en titelmatch i tungviktsboxning.

Text: Andreas Bruzelius

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer