En nystart för japansk MMA

Två nya företag, med uppdraget att restaurera japansk MMA till forna glansdagar, presenterades på en presskonferens i måndags i Tokyo.

Den santionerande JMM har presenterats som en satsning på att göra japansk MMA mer sportsligt inriktad. Organisationen skapades samtidigt som en ny promotion, World Victory Road Inc. (WVR), vilket släpptes som en gemensam nyhet i måndags i Tokyo. På en presskonferens utnämndes tre personer som kommer verka som ledare för de nystartade organisationerna.

JMM och WVR är en motreaktion på den utförsbacke som japansk MMA befinner sig i. På agendan står att samordna regelverk, utbilda domare, se efter fighters och öka kommunikationen mellan olika promotors och tävlingar.

Naoya Kinoshita som utnämnts till WVR:s president, antydde på presskonferencen i måndags att han vill rädda en sport som riskerar att dö ut, och tillade att Japan är det land där MMA föddes.

Tomiaki Fukuda, president för nystartade JMM, fokuserade på behovet av sanktionering. Som representant för den progressiva brottningsfederationen FILA, pratade Fukuda om ambitionen att göra MMA mer sportsligt inriktad. Han meddelade även att olympiska kommittén givit FILA uppdraget att samordna och organisera MMA internationellt.

Takao Yasuda, vice president för JMM, tog upp problemet med hur sporten betraktas. Han menade att omfattningen av fans, publik och utövare, gör MMA till en stor och betydelsefull sport, samtidigt som den inte betraktas så av omvärlden. Yasuda såg det som sin uppgift att göra sporten allmänt accepterad, så att idrottsmännen kunde få utdelning för sin träning.

Samtidigt som tanken på sanktionering och större organisation och samarbete inom MMA, både lokalt i Japan och internationellt, har tagits emot posititv, blev många frågor inte besvarade på presskonferensen. Vilken relation sanktioneringsorganet JMM ska ha till promotionföretaget WVR, beskrevs inte. Inte heller berördes den delikata frågan hur JMM ska kunna verka opartiskt och objektivt när de så starkt kopplas till en blivande makthavare i sporten. Hur relationen till tungviktarna UFC och K-1 kommer hanteras, är även det en intressant fråga som ännu inte besvarats.

Text: Andreas Bruzelius

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer