Arrangör vill se läkarundersökningar på alla kampsportstävlingar

En fighter missförstod regelverket och genomgick, trots att han inte behövde det, en läkarundersökning före Swedish open i sanshou. Läkaren hittade ett hjärtfel. – Det kanske räddade hans liv, säger Ahad Nobakhti som nu driver frågan om att införa läkarundersökningar på alla kampsportstävlingar.

Ahad Nobakhti instruerar på Emmaboda kung fu och arrangerade Swedish open i sanshou. Han säger att det är omöjligt för en ledare eller instruktör som inte har någon medicinsk kompetens att avgöra om hans fighter är sjuk.

För att undvika händelser som dem inom till exempel fotbollen där spelare segnat ner och dött under match vill han därför att det blir ett krav att varje fighter genomgår en större läkarundersökning varje år och en mindre undersökning i samband med tävling.

– Det är omöjligt att kunna hjälpa någon som får hjärtproblem under en match. Men det tar bara ett par, tre minuter att undersöka någon före match. Man har till exempel ett bra system inom amatörboxningen.

Nobakhti har skickat ett brev med sitt förslag till bland annat idrottsministern, RF, kampsportsdelegationen och Svenska budo- och kampsportsförbundets medicinska kommitté.

Han säger samtidigt att han inte anser att kampsport är farligare än till exempel fotboll. Och huruvida det också i så fall skulle vara lämpligt att läkarundersöka fotbollsspelare före varje match lämnar han åt fotbollsförbundet att fundera över:

– Det här handlar om att agera inom den sport vi själva utövar. Vi bör göra någonting innan det händer något allvarligt, inte efteråt. Och det behöver inte kosta en massa. Matchläkaren kan komma till tävlingen tre timmar tidigare och göra undersökningarna. Det handlar om att knyta kontakter med det lokala landstinget, säger Ahad Nobakhti.

Text: Markus LindbergEn fighter missförstod regelverket och genomgick, trots att han inte behövde det, en läkarundersökning före Swedish open i sanshou. Läkaren hittade ett hjärtfel.
– Det kanske räddade hans liv, säger Ahad Nobakhti som nu driver frågan om att införa läkarundersökningar på alla kampsportstävlingar.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer