Taylor vs. Pavlik

Ã…rets fight har den redan kallats. Matchen om mellanviktstiteln mellan obesegrade boxarna Kelly Pavlik och Jermain Taylor som gick lördag kväll i New Jersey. Läs referat av matchen här!

25-åringen Kelly Pavlik har vuxit fram som något av USA:s nya ”great white hope”. Den reslige hårdslående Pavlik representerar allt som boxningen törstar efter. Med sin enastående KO-frekvens (29/32 matcher), obesegrat record och stryktålighet är han en given publikmagnet. En fighter som står kvar och slår tills någon ligger ner, som undviker clinch och går på knock från rond ett.

Regerande mästaren Jermain Taylor har, lite oförtjänt, pekats ut som raka motsatsen, som allt som är fel med boxning idag. Taylor har i sina senaste matcher fightats smart men oengagerat, och lagt fyra händelselösa decision-segrar på rad bakom sig. Trots sitt fläckfria record har han saknat den kampvilja som publiken efterfrågar.

Publikstödet låg därför inte oväntat hosutmanaren Pavlik när boxarna gick in till ringen och Taylor översköjdes till och med av burop. Men den förväntade matchbilden, med en undanglidande och defensiv Taylor som pressades av Pavlik, syntes inte i denna årets kanske bästa boxningsmatch.

Som väntat gick Pavlik på för fullt redan i rond ett. Bakom sin långa jabb laddade han sitt matchvinnande slag, höger cross, och gick stadigt framåt. Men Taylor hade gjort sin hemläxa och kontrade med överhandsslag och krokar för att komma runt utmanarens räckvidd. Det fanns en glöd hos mästaren som saknats i senare delen av hans karriär. I andra ronden fick Taylor in en höger som fick Pavlik att stanna upp, och mästaren tog chansen med en serie på 4-5 slag tills utmanaren dråsade i golvet.

Snabbt uppe på benen, som vinglade oroväckande, vägrade Palik vika sig och såg inte det minsta oroad ut trots att kroppen knappt lydde honom. Taylor ägnade resten av ronden åt att frenetiskt försöka slå ut sin försvarslöse motståndare, men fick inte in någon avgörande träff. I rondvilan kunde Pavlik till och med kosta på sig ett garv och intygade att han var oskadd.

Ronderna tre till sex såg ett lägre tempo och mer taktisk boxning. Pavlik, åter stadig på fötterna, förlitade sig på jabben och höll bättre avstånd ifrån Taylors krokar, och undvek att hamna på insidan där mästaren klart visat att han var den bättre fightern.

Rond sju inleddes med ett jämnt scorecard där ingen boxare hade någon trygg ledning. Utmanaren fortsatte smyga bakoms in jabb, och väntade på ett läge för högern. Det kom två minuter in på ronden. En jabb fick Taylor att backa in i repen, Pavlik såg luckan och landade en höger som fick mästaren att ostadigt stappla in i hörnet. Två uppercuts och en krok senare, kunde utmanaren börja titulera sig själv mästare. Domaren räknade inte ens över den ihopsjunkne, och nu före detta mästaren Taylor där han låg i ringhörnan.

Efter matchen visade det sig att Taylor ledde stort i protokollet, och en klausul i kontraktet garanterar honom en rematch inom kort. Men det är inget snack om att USA hellre ser sin nya mästare behålla bältet. Boxaren så många har väntat på, har anlänt och håller hårt i sin titel.

Text: Andreas Bruzelius

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer