Svenska thaiboxningsförbundet diskuterar avstängning av Nordstrand

Svenska thaiboxningsförbundet betraktar Rickard Nordstrands positiva dopingtest i USA som tillförlitligt och diskuterar nu vilken påföljd det kan bli tal om. Det bekräftar i dag förbundets vice ordförande Johan Risberg. Nordstrand riskerar därmed två års tävlingsförbud i Sverige.

– Vi kommer att följa de normala regler inom svensk idrott som gäller för dopingavstängningar. Våra stadgar följer Riksidrottsförbundets, säger Johan Risberg.

Fighter Magazine talar med Johan Risberg den 27 september, fyra dagar efter att Nevada State Athletic Commission stängt av Rickard Nordstrand från tävling i nio månader och utdelat böter på 3000 dollar. Nordstrand testade positivt för anabola steroider i samband med K-1 i Las Vegas den 11 augusti. Johan Risberg säger att förbundet arbetar med frågan men att man ännu inte beslutat om längden på en eventuell avstängning av Nordstrand.

– Vi har inte något stort kansli som jobbar med den här typen av frågor. Vi arbetar alla ideellt och därför tar det lite längre tid för oss. Förbundet har aldrig råkat ut för något sådant här tidigare.

Det faktum att Rickard Nordstrand testat positivt på en gala i USA, inte i Sverige, har enligt Johan Risberg inte någon betydelse för det svenska förbundets ställningstagande.

– För oss spelar det inte någon roll var det sker, så länge testet utförs på rätt sätt och av certifierad personal.

Det generella tillstånd Svenska thaiboxningsförbundet fått av Kampsportsdelegationen att sanktionera tävlingar innehåller en paragraf om doping. Där står bland annat ”För brott mot dopinglagen kan en boxare riskera avstängning i upp till två år”. Risberg bekräftar att två års avstängning är det maximala straff förbundet kan komma att utdela. Däremot kan det inte bli tal om böter:

– Vi är ingen straffrättslig instans. Vi kan enbart förhålla oss till de idrottsliga aspekterna. Vi kan aldrig utdöma böter, enbart avstängning från tävling.

Risberg säger också att man inom förbundet började diskutera dopingfrågan efter det förra årsmötet.

– Vi har fördjupat vårt samarbete med dopingjouren. Vår målsättning är att ha tester i lika stor omfattning som inom andra idrotter.

När Fighter Magazine talar med Rickard Nordstrand två dagar efter beskedet från Nevada State Athletic Commission säger han att han inte fått någon information från kommisssion och att han därför inte vill uttala sig. Han säger också att han fått utbetalt hela det överrenskomna gaget för sin medverkan på K-1-galan i augusti.

Text: Markus Lindberg

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer