Kampsportsdelegationen blir regeringsfråga

Svenska budo- och kampsportsförbundet tillhörde dem som begärde omprövning av beslutet att utse Helén Wiklund Wårell från Innebandyförbundet till sakkunnig i kampsportsfrågor i delegationen. På torsdagen beslutade länsrätten i Örebro att hänskjuta frågan om hennes utnämning till regeringen.

Det är kampsportsdelegationen som säger ja eller nej till de ansökningar om att anordna kampsportstävlingar som lagen kräver efter årsskiftet.

Svenska budo- och kampsportsförbundet (SBKF) anser att Helén Wiklund Wårell inte uppfyller regeringens direktiv om att den sakkunnige i kampsportsdelegationen ska ha kunskap om kampsporternas regelverk. Istället vill SBKF att George Stankovic, som i dag är ersättare i delegationen, utses till ordinarie ledamot.

Förutom SBKF hade även Svenska taekwondoförbundet och ett 80-tal privatpersoner begärt att länsstyrelsen i Örebro skulle ompröva sitt beslut att utse Wårell till ordinarie ledamot.

Länsstyrelsen skickade ärendet vidare till länsrätten som på torsdagen kom med sitt besked:

– Vi har inte kunnat sakpröva målet, det vill säga frågan om det var rätt eller fel att utse Helén Wiklund Wårell till sakkunnig i kampsportsfrågor. Det här är ett anställningsärende och enligt de regler som finns är det därmed en fråga för regeringen, säger rådmannen Olle Sundberg till Fighter magazine.

Ärendet har därför skickats vidare till justitiedepartementet som ska avgöra frågan.

Läs mer om turerna kring kampsportsdelegationen och kampsportslagens konsekvenser i nästa nummer av Fighter magazine, ute i butik den 28 november.

Fighterpodden avsnitt 69: Karantänspodden

Kommentarer