I morgon röstar riksdagen om lagförslaget mot kampsporter

Karate-utövaren Claes Roosmark har skrivit brev till några riksdagsledamöter med några sanningens ord inför omröstningen, läs brevet!

Bästa riksdagsledamöter,







Jag heter Claes Roosmark och bor på Kungsholmen i Stockholm dvs. i Stockholms Kommun. Det har nästan aldrig hänt att jag har skrivit till någon riksdagsledamot men nu känner jag mig tvingad att ta kontakt med de politiker som oavsett partitillhörighet ska representera mig såsom innevånare i Stockholms Kommun.







Skälet till att jag skriver till er är att jag vill be er tänka över hur ni ska ställa er till propositionen angående kampsporter som behandlas i riksdagen i morgon den 22 mars. Personligen tycker jag att förslaget är mycket illa underbyggt och att Bosse Ringholms privata åsikter har fått lite väl stort uttryck. Objektivt och statistiskt sett är kampsporter inte lika skadedrabbade som de stora folksporterna fotboll, ishockey och friidrott. Detta underbyggs också av statistik från försäkringsbolagen.







Budo- och kampsporter fyller en stor social funktion. De utövas av yngre och äldre, kvinnor och män, invandrare och infödda svenskar. Samtliga kampsporter präglas av strikta regler och fyller en funktion i att skola in yngre människor i samhället. De lär sig att respektera äldre medlemmar och medlemmar med högre gradering dvs. större kunskap. Samtidigt respekteras de yngre och mer oerfarna medlemmarna på ett mycket bra sätt. Speciellt människor som skulle kunna riskera ett hamna i ett utanförskap i det svenska samhället känner att de finner en plats inom kampsporten. De respekteras för vilka de är som individer och för de kunskaper de tillskansar sig. Ras, religion eller kön spelar ingen eller mycket liten roll i kampsportsvärlden. Alla kan delta. Summa summarum fyller denna idrottsform en stor funktion i det svenska samhället. Mycket större än vad en person som inte idrottar kan föreställa sig. Det är inte heller lätt för en utövare av en annan sport att sätta sig in i hur stark gemenskapen är i kampsportsvärlden.







Jag har under hela mitt liv utövat olika typer av idrotter såsom bordtennis, squash, ishockey och fäktning. Inte inom någon idrott har jag funnit en sådan gemenskap som jag har funnit inom kampsporten. Jag är idag medelålders, 47 år gammal, men tränar dagligen med en rad olika människor av olika kön, religion och ålder. Vi kommer från alla samhällsklasser och socialgrupper. Det vi har gemensamt över allt annat är vår älskade kampsport. Stockholms Kykokushin Karate på Södermalm är min hemmaklubb. Den drivs av Shihan Brian Fitkin. Det skulle aldrig tillåtas att någon uppträdde respektlöst i eller utanför dojon. Detta skulle omedelbart leda till åtgärder och om det inte hjälpte, uteslutning ur klubben.







Jag själv är akademiker och har bott utomlands under många år. Det är tyvärr bara Sverige som försöker inskränka den personliga friheten att välja sport. Enligt Ringholm beror det eventuella kampsportsförbudet på medicinska skäl men detta är uppenbarligen inte sant när man beaktar statistiken. Självfallet är en knockout aldrig bra men inom de flesta kampsporter är det dessbättre mycket ovanligt med knockouter. De stora galorna som tex. K-1 Scandinavia i globen den 20 maj omgärdas av rigorösa medicinska säkerhetsåtgärder. Vi har heller aldrig några huliganbråk under kampsportstävlingar. Jämför detta med tex. fotbollsmatcher.







Sist men inte minst vill jag också påpeka att nästan alla kampsorter (K-1 är ingen kampsort utan ett regelverk!) har en mycket lång tradition i de länder de härstammar ifrån, många gånger en mångtusenårig tradition. Låt inte den politiska prestigen förblinda er. Låt inte prestigen av att bevara ett proffsboxningsförbud spilla över på idrotter som karate, thaiboxning och kickboxning. Lyft blicken och försök tänka efter vad de verklige är ni orsakar. Jag har valt era namn eftersom ni representerar samtliga riskdagspartier och har olika bakgrund. Vissa av er är kvinnor och vissa män, vissa är invandrare andra inte, vissa är äldre och andra yngre. Visa oss kampsportsutövare samma respekt som ni visar varandra i riksdagen. Ni kan ha olika åsikter och värderingar men ni ska agera för Sveriges och folkets bästa. Rösta ned den kampsports propositionen i den form den ser ut just nu. Låt inte ett tillståndsförfarande förstöra för tusentals människor och idrottare. Jag tror ni binder ris åt egen rygg om ni inte röstar ned Bosse Ringholms illa underbyggda och av hans personliga värderingar präglade utredning.







OSU!







Claes O. V. Roosmark

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer