Debattartikel och pressmeddelande från Svenska Boxningsförbundet

Angående ”larm” i media. I dag har uppgifter rörande amatörboxningens eventuella risker publicerats i flera medier. Informationen som gått ut härrör från en pilotstudie som är så kortfattad att det inte är möjligt att dra några slutsatser från den på det sätt som nu gjorts.

Ang artikel rörande boxning,



Med anledning av en artikel ang. medicinska konsekvenser av boxning den 2 december, där även Svenska boxningsförbundet refereras till, är det angeläget att på ett mer nyanserat sätt belysa sakläget.



Sedan några år (2003) bedriver Sanna Neselius, läkare och medlem i Medicinska kommittén i Svenska Boxningsförbundet, en nationell studie på de medicinska effekterna av boxning.



Sanna Neselius har själv haft en framgångsrik karriär som boxare både som amatör och proffs. Studien utgår från Hälsouniversitet i Linköping och granskades och godkändes av etisk kommitté redan i mars 2002. Studien görs i samarbete med Svenska Boxningsförbundet och målet är att undersöka 30 boxare och 30 kontroller. I dagsläget är 1/3 av materialet insamlat. Studien har varit känd bland landets elitboxare och även landets ledande boxningsklubbar. Den är upplagd med stor vikt på boxarens medicinska säkerhet och där en rad olika aspekter av de medicinska förhållandena undersöks. En del rör även s.k. hjärnskademarkörer i hjärnvätskan. Studien är även sanktionerad av den medicinska kommittén inom EABA (European Amateur Boxing Association) och samtliga inblandade organisationer är mycket intresserade av att studien genomförs på ett säkert och kvalitativt godtagbart sätt.



Den nu refererade studien har startat efter att den ovan beskrivna studien startat. En forskargrupp i Göteborg har tagit kontakt med Redbergslids boxningsklubb i Göteborg och där rekryterat boxare. Från forskargruppen har man inte kontaktat Svenska Boxningsförbundet, trots att man var medveten om att en likadan men mer omfattande studie pågår. Den undersökningsprocedur som tillämpas i Göteborgsstudien har säkerligen godkänts av etisk kommitté i Göteborg, men den skulle ha aldrig ha godkänts av Svenska Boxningsförbundets medicinska kommitté. I vår egen studie läggs stor vikt vid boxarens säkerhet och undersökningsproceduren är noggrant upplagd med neurokirurgisk expertis med erfarenhet av skalltrauma och boxning. Varje boxare får under och efter studien individuell återkoppling om studieresultat samt individuell medicinsk rådgivning.



I den pilotartade studie man nu refererar till saknas helt individuell uppföljning av studiedeltagarna och Svenska Boxningsförbundet har redan nu fått ta emot flera samtal från studiedeltagare som undrar hur de skall agera. Från förbundet kan vi bara beklaga ett sådan oetiskt förfarande från forskarnas sida, samtidigt som vi gör vårt bästa för att hjälpa boxarna med frågor och oro.



Svenska boxningsförbundet är angeläget att frågorna kring de medicinska konsekvenserna av boxning klarläggs. Vi kommer därför att fullfölja den pågående studien. Förbundet värnar främst om boxarnas, dagens och framtidens, säkerhet, men också om sporten som sådan. Förväntningarna på den pågående studien är stora både i Sverige och utomlands. Vi ser den som olyckligt att det under projektets gång startar en likartad, men mer begränsad studie, och att man torgför data och slutsatser på mycket begränsade material. Ur sportens och vetenskapssamhällets perspektiv hade det varit bättre att avvakta vår studie, värderat, kritiserat dess upplägg och resultat för att sedan göra ytterligare en studie. De är så vetenskapen borde fungera, att replikera eller motbevisa vetenskapliga ståndpunkter. Uppenbarligen var publiceringslusten större än den kritiska granskningen i den nu refererade studien. Det tycker forskargruppen i Linköping och Svenska Boxningsförbundet är djupt olyckligt.



Ingen har blivit klokare.



Sanna Neselius

Leg. läkare

Forskargruppen i Linköping

Medicinska kommittén, Svenska Boxningsförbundet

Bettan Andersson

Ordförande, Svenska Boxningsförbundet

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer