Storslam för Svenska Wado Ryu organisationen vid VM i Dallas, USA i helgen!

27 nationer (totalt 300 deltagare) kom till start, för att göra upp om VM titlarna i både ”kata”, ”individuell kumite” och ”kumite lag” inom Wado Ryu karate.

Sverige med sina 22 deltagare plockade hem hela 26 medaljer och blev därigenom bästa nation före England och USA.



Den svenska landslagstruppen i Wado Ryu karate har under det senaste året satsat hårt inför detta VM under ledning av Henrik Hansson i Köping och Jörgen Johansson i Säffle, båda 4: dan. Vem som skulle representera Sverige blev klart i början av sommaren där 22 deltagare slutligen togs ut av landslagsledningen från en ursprunglig tävlingstrupp på över 50 deltagare.

Tävlingen pågick i tre dagar i ett 42 grader varmt Dallas och inleddes med Kata för de yngre deltagarna från 12 år där Antonio Olaya från Sverige och Tibble karateklubb på ett tidigt stadium gjort klart vart guldet skulle gå. Därefter fortsatte de lovande juniorerna från Sverige att plocka hem medaljer i respektive Kata klass; Jesper Almqvist – brons, Patrik Backlund – brons, Lina Skoglund – guld och Angela Olaya – guld. Man kunde konstatera att juniorernas framfart på Kata mattan hade lockat fram lite extra energi hos de svenska seniorerna. När det blev dags för de äldre klasserna i Kata tog Johan Ossa, hem silver i herrklassen och Lotta Keto brons i damklassen. Säkert känner Ni igen de flesta av dessa namn från olika tävlingar i Sverige, samtliga tränar hos Tibble karateklubb där man de senaste två åren gjort en fantastisk satsning på sina talangfulla elever.



– Vi har inte enbart förlitat oss på, eller kanske stirrat oss blinda på, egen kraft och kunskap, utan vi har även tagit professionell hjälp från andra karatestilar och även från ledare inom budogymnasiet, berättar Pierre Grönskog, ordförande i Tibble Karateklubb, och fortsätter; – Vi gjorde en ”omstart” i Täby för lite mer än två år sedan och beslöt att göra både en bredd- och en elitsatsning inom klubben. Det är inte en enkel ekvation att genomföra oavsett om det gäller karate eller någon annan sport, men genom att montera ner allt vad prestige heter inom stilar och bältesgrader och samtidigt öppna för dialog och utbyte inom budosporten som helhet tror jag vi har funnit ett vinnande koncept – säger Pierre Grönskog som stolt konstaterade att halva Wado Ryu landslaget kom från Tibble Karateklubb.



Om Sverige inledde starkt i Kata blev det desto tuffare i Kumite. Här kom framförallt de sydamerikanska nationerna att dominera. Länder såsom Chile, Venezuela och Dominikanska republiken visade upp ett stort kunnande. Trots detta fortsatte Sverige att tillsammans med Belgien och Frankrike utmana de sydamerikanska motståndarna om en plats på prispallen. Bäst gick det för Tim Hjelte från Nacka och Lina Skoglund från Nacka/Värmdö karateklubb som båda tog guld i sina åldersklasser. Julia Nilsson och Andreas Lindberg från Budo gymnasiet plockade hem både silver och brons i sina Kumite klasser. Kalate Akolor, som också återfinns i svenska karatelandslaget, tog hem ett brons i herrklassen i Kumite. Från Västerås karateklubb kom en laddad Matilda Tjerneld som oturligt missade finalen för de yngre damerna i semi mot en fransyska och fick dela tredjeplatsen med Afsanéh Farzan från Djursholms karateklubb. Maria Lindberg från Nacka/Värmdö karateklubb visade dock med stor beslutsamhet i sina matcher vart guldet skulle gå i klassen Kumite damer. Från Kungsängen karateklubb kom Tobias Hällström för att hämta hem ett silver i sin klass, Kumite kadetter. Tibble karateklubb saknade heller inte representanter i de individuella Kumite klasserna där juniorerna Iris Ganibegovic, Angela Olaya och Niclas Öhlin tog var sitt brons.



Striden om vilken nation som skulle bli mest framgångsrik kom till slut att stå mellan England och Sverige där de avslutande lag fighterna i Kumite kom att bli helt avgörande. De svenska juniorlagen i pojk- och flickklasserna bestående av Patrik Backlund, Niclas Öhlin och Iris Ganibegovic samt Angela Olaya, Karolina Böös och Sandra Bergfeldt ställdes mot England i respektive lag final och vann efter gastkramande spänning med siffrorna 2-1.



Att sedan Sverige tog silver i lag Kumite för kadetter och damer gjorde att man drog ifrån till en säker seger i nationssammanställningen. Fullständig resultat lista kommer att publiceras på www.wikf.com inom kort.



Pris som bästa nation vid VM i Wado Ryu i Dallas, USA utdelades till de svenska ledarna: Jörgen Johansson, Henrik Hansson, Robin Olsson och Fehim Ganibegovic.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer